Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 8.10.2020

Μοιραστειτε το

© Micha360 | Dreamstime.com

Το κλείσιμο εστιατορίων και πάμπς στη Βόρειο Αγγλία λόγω αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού, η ιστορική δικαστική απόφαση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, η στάση αναμονής που τηρεί η Μόσχα απέναντι στην Αρμενία και η χθεσινή τηλεμαχία των υποψηφίων αντιπροέδρων στις ΗΠΑ συνιστούν ορισμένες από τις προεξάρχουσες ειδήσεις του σημερινούς διεθνούς Τύπου.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους : «Εστιατόρια και πάμπς στο Βορρά αναγκάζονται να κλείσουν ξανά» με το σχετικό ρεπορτάζ να τονίζει ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα κλείσει πάμπς και εστιατόρια στο Βορρά του Ηνωμένου Βασιλείου από τη Δευτέρα καθώς στα νοσοκομεία αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς ο αριθμός των εισαγόμενων ασθενών με κορονοϊό και παρατηρείται κορεσμός στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Όπως γράφει η εφημερίδα παράλληλα με το μέτρο θα υπάρξει νέα οικονομική ενίσχυση σε επιχειρήσεις και εργαζομένους οι οποίες θα αναγκαστούν να κλείσουν. Στο έτερο πρωτοσέλιδο θέμα της  η εφημερίδα γράφει ότι ο φετινός Σεπτέμβριος ήταν ο θερμότερος που έχει ποτέ καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στη Μέση Ανατολή, την Αυστραλία και τη Νότιο Αμερική σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής Υπηρεσίας «Κοπέρνικος».

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει στο πρωτοσέλιδό της για τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ επισημαίνοντας ότι αν και η Μόσχα είναι παραδοσιακός σύμμαχος της Αρμενίας και μάλιστα έχει υπογράψει αμυντική συμφωνία μαζί της, προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με τον Πούτιν να κωφεύει στις εκκλήσεις για βοήθεια του Αρμένιου πρωθυπουργού Πασινιάν κάνοντας απλώς λόγο για την ανάγκη επίτευξης εκεχειρίας. Την ίδια ώρα η Τουρκία εξακολουθεί να στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν  και παραδέχεται ανοικτά ότι του παρέχει στρατιωτική βοήθεια. Η Le Figaro από την πλευρά της έχει κεντρικό τίτλο : «Η Κίνα αυξάνει την στρατιωτική πίεση στα Ιμαλάια» με το δημοσίευμα να υπογραμμίζει ότι το Πεκίνο εκφράζει με τα όπλα τις φιλοδοξίες της για την αποκαλούμενη «κορυφή του κόσμου» και έρχεται σε αντιπαράθεση με την Ινδία για το ζήτημα αυτό.   

Στη Γερμανία, η Süddeutsche Zeitung σχολιάζοντας την απόφαση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης σημειώνει: «Δικαστήριο στην Αθήνα έκρινε τους ηγέτες του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή ένοχους για τη δημιουργία εγκληματικής οργάνωσης. Πολίτες και πολιτικοί, από τους συντηρητικούς έως την αριστερά, γιορτάζουν την απόφαση ως νίκη για το έθνος τους. Ορθά. Αυτή την ημέρα, το ελληνικό κράτος αποδείχθηκε ένθερμος υπερασπιστής της δημοκρατίας.Tο γεγονός ότι ένα κόμμα που εμφανίζεται με πορτρέτα του Χίτλερ, σβάστικες και προτεταμένο το δεξί χέρι ήταν σε θέση να αναπτυχθεί σημαντικά στην Ελλάδα, σε μια χώρα όπου ο τρόμος των ναζιστικών γερμανικών στρατευμάτων εξακολουθεί να είναι μια βαθιά πληγή, είναι από μόνο του ένα κυνικό αστείο της ιστορίας – και ένα παράδειγμα για το που μπορεί να οδηγήσει ο λαϊκισμός, όταν η οικονομική κρίση και η ανεργία κάνουν πολλούς ανθρώπους ευάλωτους σε ακατέργαστα μηνύματα μίσους. Από την Ελλάδα, η Ευρώπη μπορεί να μάθει πώς μπορεί να αναπτυχθεί η άβυσσος του δεξιού εξτρεμισμού – και πώς μπορεί να την καταπολεμήσει».

Στις ΗΠΑ τέλος, η χθεσινή τηλεμαχία των υποψηφίων για την αντιπροεδρία Μάικ Πένς και Καμάλα Χάρις συνιστά την κυρίαρχη είδηση στον αμερικανικό τύπο. Η Washington Post έχει τίτλο για το θέμα αυτό : «Η πανδημία διαμορφώνει όλα τα ζητήματα του ντιμπέιτ» με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει ότι η Χάρις εξαπέλυσε επίθεση για την στάση του Τράμπ απέναντι στο κορονοϊό κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για την μεγαλύτερη αποτυχία που έχει καταγράψει ποτέ Αμερικανός πρόεδρος.

Πηγή
Author: Δημήτρης Φαναριώτης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...