Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 4.1.2021

Μοιραστειτε το

© Hanohiki | Dreamstime.com

Η πιθανότητα επιβολή νέων αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων στη Βρετανία, η εφαρμογή της επιτευχθείσας ιστορικής συμφωνίας για το Brexit καθώς και η αποκάλυψη των New York Times για τις παράνομες πιέσεις Τραμπ στον υπουργό Εσωτερικών της Τζόρτζια να προχωρήσει σε επανακαταμέτρηση των ψήφων των προεδρικών εκλογών συνιστούν ορισμένες από τις προεξάρχουσες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς Τύπου.    

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους : «Ετοιμαστείτε για νέα μέτρα λόγω Covid, προειδοποιεί ο πρωθυπουργός» με το σχετικό ρεπορτάζ να επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε χθες στους συμπολίτες του να είναι έτοιμοι για ένα νέο τρίτο lockdown κατά τη διάρκεια του οποίου πολλά σχολεία θα παραμείνουν κλειστά καθώς τόνισε ότι θα κάνει ότι πρέπει προκειμένου να θέσει εκ νέου την πανδημία υπό έλεγχο. Χθες η Βρετανία κατέγραψε 454 θανάτους με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων να ξεπερνά τις 75.000 και για έκτη συνεχή ημέρα ανοδικό αριθμό κρουσμάτων τα οποία έφθασαν τις 54.990. Στο έτερο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «Εκατό εκατομμύρια λίρες ώθηση από τη συμφωνία για το Brexit για την ανανέωση του αλιευτικού στόλου του Ηνωμένου Βασιλείου» κάτι που όπως τονίζει το ρεπορτάζ θα επιτρέψει στους Βρετανούς ψαράδες να αυξήσουν το στόλο τους για μια περίοδο διάρκειας πεντέμισι ετών και να πιάνουν ψάρια τα οποία παραδοσιακά προορίζονταν για τους Γάλλους και Ολλανδούς ψαράδες.

Στη Γαλλία, η Le Figaro έχει τίτλο : «Αποτυχία του εμβολιασμού : Η κυβέρνηση υπό πίεση» με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει ότι η καθυστέρηση της φάσης εκκίνησης του εμβολιασμού στη Γαλλία έχει προκαλέσει κριτική απ΄ όλες τις πλευρές, με την κυβέρνηση, η οποία δέχεται επικρίσεις για την μεθοδολογία της να υπόσχεται επιτάχυνση το προσεχές διάστημα. Η La Croix από την πλευρά της έχει τίτλο : «Επιστροφή στα σύνορα» με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι από την 1η Ιανουαρίου η συμφωνία για το Brexit μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών περιπλέκει την κατάσταση στη μεθόριο των δυο χωρών, παρά το γεγονός ότι το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά τη συμφωνία τα πράγματα εξελίχθηκαν ομαλά.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει ότι με την εμπορική συμφωνία την τελευταία στιγμή ανάμεσα στην ΕΕ και τη Βρετανία πέφτει η αυλαία για το 2020. Οι δύο πρώην εταίροι παίρνουν ξεχωριστούς δρόμους, αν και ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα παραμείνουν καλοί φίλοι σύμμαχοι. “Ανήκει στα ζωτικά συμφέροντα της ΕΕ να διατηρηθούν και στο μέλλον στενοί δεσμοί” σημειώνει ο σχολιαστής της . “Όχι μόνο σε τομείς που ορίζονται στην εμπορική συμφωνία, αλλά κυρίως στην εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας. Εδώ, η κυβέρνηση του Λονδίνου πολύ σύντομα θα διαπιστώσει ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει, αλλά η χώρα ως μονάδα δεν έχει το ειδικό βάρος που είχε ως μέλος μιας κοινότητας χωρών».

Στις ΗΠΑ τέλος, οι New York Times γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους : «Μαγνητοσκοπημένος ο Τράμπ πιέσει την Πολιτεία της Τζόρτζια να βρει ψήφους» και δημοσιεύει την συνομιλία Τράμπ με τον υπουργό Εσωτερικών της Πολιτείας Μπράντ Ραφενσμπέργκερ από τον οποίο ζητά πιεστικά επανακαταμέτρηση των ψήφων παρά το γεγονός ότι ο Ράφενσμπέργκερ του εξηγεί με όλους τρόπους ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει επειδή τα στοιχεία που επικαλείται ο πρόεδρος είναι λάθος.   

Πηγή
Author: Δημήτρης Φαναριώτης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...