Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 27.11.2020

Μοιραστειτε το

© Hanohiki | Dreamstime.com

Η εκτίμηση ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα περάσουν τα φετινά Χριστούγεννα υπό περιοριστικά μέτρα, η νέα έξαρση της αστυνομικής βίας στη Γαλλία και η συνέντευξη του αντιπροέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμιτρόφ σε γερμανική εφημερίδα αποτελούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς Τύπου.  

Στη Βρετανία,  ο Guardian γράφει στο πρωτοσέλιδό του : «Οργή βουλευτών καθώς 55 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν μήνες στην ανώτατη βαθμίδα (της καραντίνας)» με το σχετικό ρεπορτάζ να τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι οι νέοι αυστηροί περιορισμοί για την πανδημία θα καλύψουν το 99% του βρετανικού πληθυσμού από την ερχόμενη εβδομάδα με τους επιστημονικούς συμβούλους της κυβέρνησης να προειδοποιούν ότι είναι σχεδόν μηδενική η προοπτική αλλαγής των  μέτρων για τους προσεχείς μήνες. Γράφει ακόμη ότι σε μια ημέρα όπου προκάλεσε την οργή ορισμένων βουλευτών ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απολογήθηκε για την δυσφορία που θα προκαλέσουν τα μέτρα σε 55 εκατομμύρια ανθρώπους που θα τεθούν υπό τα μέτρα που προβλέπουν οι δύο ανώτατες βαθμίδες καραντίνας, επισήμανε ωστόσο ότι «δεν είναι ώρα να εγκαταλείψουμε τη μάχη με το τέρας» αναφερόμενος στον κορονοϊό.

Στη Γαλλία, η  Liberation γράφει στο πρωτοσέλιδό της : «Αστυνομική βία. Η Ναυτία» και στο κύριο άρθρο υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι τον νέο βίντεο που καταγράφει μια υπερβολική βία δείχνοντας τους αστυνομικούς να ξυλοκοπούν αλύπητα έναν μαύρο άνδρα χωρίς προφανές κίνητρο, προσθέτει νέα ένταση στο ζήτημα της αστυνομικής βίας η οποία καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στη Γαλλία και δείχνει ένα κράτος το οποίο ανέχεται τις αυταρχικές συμπεριφορές. Από την πλευρά της η Le Figaro έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Οι Γάλλοι απέναντι στην σπαζοκεφαλιά Χριστουγεννιάτικων γιορτών υπό περιορισμούς» με το σχετικό ρεπορτάζ να αναφέρει ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Odoxa οι φετινές γιορτές θα είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές των προηγουμένων ετών και ότι οι Γάλλοι σε ποσοστό 63% δηλώνουν ότι θα τις περάσουν στο σπίτι σε στενό κύκλο.   

Στη Γερμανία, η Die Welt σε άρθρο της με τίτλο : «Πόσο βουλγαρικά είναι τα μακεδονικά» φιλοξενεί κοινή συνέντευξη του αντιπροέδρου της Βόρειας Μακεδονίας και αρμόδιου για ευρωπαϊκές υποθέσεις Νίκολα Ντιμιτρόφ και του Γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για ευρωπαϊκά ζητήματα, Μίχαελ Ροτ. Σε αυτήν και στο το ερώτημα για το πως θα μπορούσε να επιλυθεί η διένεξη με τη Σόφια, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την συμφωνία των Πρεσπών δηλώνει : “Ένας από τους λόγους για τους οποίους επιλύθηκε το ονοματολογικό ήταν ότι η συμφωνία με την Ελλάδα όχι μόνο δεν επηρεάζει τη μακεδονική γλώσσα και το ζήτημα της ταυτότητας, αλλά επιβεβαιώνει το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση. Τα μακεδονικά ήταν από κοινού με τα σερβοκροατικά και τα σλοβενικά οι τρεις ιδρυτικές γλώσσες της Γιουγκοσλαβίας. Λόγω των πολιτικών εξελίξεων προστέθηκαν Σερβικά, Κροατικά, η γλώσσα του Μαυροβουνίου και τα βοσνιακά. Το πως αποκαλούν οι άνθρωποι τη γλώσσα τους είναι δικαίωμά τους. Δεν είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικό και χρήσιμο να γίνεται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ δύο χωρών”.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού τις ΗΠΑ τέλος, οι New York Times γράφουν στον τίτλο τους : «Άδειες τσέπες και χωρίς στέγη μετά από 1.500 μίλια» με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει ότι οι πολίτες της Βενεζουέλας που λόγω της οικονομικής κρίσης την εγκατέλειψαν αναζητώντας μια καλύτερη τύχη μεταβαίνοντας στην Κολομβία, ξαναπαίρνουν τον μακρύ δρόμο της επιστροφής καθώς λόγω της πανδημίας η εύρεση εργασίας στην Μπογκοτά και άλλες πόλεις της γειτονικής χώρας συνιστά πλέον μια δύσκολη υπόθεση.     

Πηγή
Author: Δημήτρης Φαναριώτης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...