Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 22.12.2020

Μοιραστειτε το

© Hanohiki | Dreamstime.com

Το εμπάργκο που επιβάλλουν πολλές χώρες στους Βρετανούς ταξιδιώτες λόγω του μεταλλαγμένου κρορονοϊού και το χάος που επικρατεί στα βρετανικά λιμάνια και αεροδρόμια συνιστούν και σήμερα την κυρίαρχη είδηση του σημερινού διεθνούς Τύπου.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους : «Ο μεταλλαγμένος ιός βρίσκεται «παντού»  με το σχετικό ρεπορτάζ να τονίζει ότι τα ήδη σκληρά περιοριστικά μέτρα πρέπει να επεκταθούν προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι μολύνσεις από το νέο στέλεχος σύμφωνα με τον επικεφαλής των Υπηρεσιών Υγείας σερ Πάτρικ Βάλανς, ο οποίος τόνισε ότι τα προηγούμενα μέτρα αποδείχθηκαν  αναποτελεσματικά και η σκλήρυνση τους είναι κάτι αναπόφευκτο. Επιπροσθέτως ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι πλέον είναι πιθανό μετά τις γιορτές, οι μαθητές να μην επιστρέψουν στα σχολεία και ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν με μαθηματική ακρίβεια.  Την ίδια ώρα όπως γράφει στον έτερο τίτλο της η εφημερίδα  «Χάος θα επικρατεί μέχρι τα Χριστούγεννα στα λιμάνια»  καθώς η Γαλλία ζήτησε οι οδηγοί φορτηγών να υποβάλλονται σε τεστ, προκειμένου να περιορισθεί η μετάδοση του μεταλλαγμένου ιού και προσθέτει ότι Λονδίνο και Παρίσι έχουν συνεχείς επαφές για το ζήτημα αυτό.

Στη Γαλλία, η Le Figaro έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : “Covid-19 : η βρετανική μετάλλαξη που ανησυχεί την Ευρώπη» με το σχετικό ρεπορτάζ να αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να συντονιστούν απέναντι στην απειλή που συνιστά ο μεταλλαγμένος ιός που εμφανίστηκε στην Αγγλία. Τονίζει ότι η εκτίμηση του κινδύνου που συνιστά είναι μια δύσκολη υπόθεση, καθώς μια σειρά επιστημονικών ερωτημάτων παραμένουν μετέωρα. Η Liberation από την πλευρά της έχει τίτλο : «Νέος  Covid N501Y. Ο προσκεκλημένος-έκπληξη των Χριστουγέννων» με το σχετικό ρεπορτάζ να υπογραμμίζει ότι ακόμη κι αν δεν είναι δυνητικά χειρότερη, η μετάλλαξη που εντοπίσθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει ότι είναι πολύ πιο μεταδοτικός και ότι ίσως ήδη να έχει φθάσει και στη Γαλλία.

Στη Γερμανία σε σχόλιο με τίτλο “Υπεύθυνοι Χριστιανοί” η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναδεικνύει το ευαίσθητο ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας και των περιορισμών που πρέπει ή δεν πρέπει να επιβάλλονται λόγω πανδημίας. Η εφημερίδα εγκωμιάζει την απόφαση των αρχών να επιτρέψουν την τέλεση της θείας λειτουργίας, εφόσον τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα. “Μία νέα επέμβαση στο θεμελιώδες δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας μάλλον δεν θα άντεχε σε πιθανή δικαστική προσφυγή. Επιπλέον, μία απαγόρευση δεν συνάδει με την αρχή της αναλογικότητας. Αν μη τι άλλο οι επίσημες εκκλησίες, από τον περασμένη άνοιξη, έχουν τηρήσει στο ακέραιο τις οδηγίες του κράτους για συναθροίσεις θρησκευτικού περιεχομένου. Από τον Μάιο, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε, καμία λειτουργία της καθολικής, της ευαγγελικής ή της ορθόδοξης εκκλησίας δεν έχει γίνει εστία υπερμετάδοσης. Το ίδιο ισχύει για θρησκευτικές συγκεντρώσεις σε συναγωγές και μουσουλμανικά τεμένη”.

Στις ΗΠΑ τέλος οι New York Times γράφουν στον τίτλο τους : «Το πακέτο στήριξης εγκρίνεται. Ορισμένοι μπορεί να λάβουν επιταγές σε μια εβδομάδα» με το κύριο άρθρο να τονίζει ότι το Κογκρέσο ενέκρινε το βράδυ της Δευτέρας το πακέτο ενίσχυσης ιδιωτών και επιχειρήσεων ύψους 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δραματικές οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.   

Πηγή
Author: Δημήτρης Φαναριώτης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...