Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 14.10.2020

Μοιραστειτε το

© Hanohiki | Dreamstime.com

Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων στην  Ευρώπη που θέτει επιτακτικά το δίλλημά στις κυβερνήσεις νέα περιοριστικά μέτρα ή συνέχιση των προσπαθειών για ανάκαμψη της οικονομίας συνιστά την κυρίαρχη είδηση στον ευρωπαϊκό Τύπο, ενώ άλλα θέματα που ξεχωρίζουν είναι η επίσκεψη του Χάικο Μάας σε Ελλάδα και Κύπρο και η χθεσινή ομιλία-άνοιγμα του Τζο Μπάιντεν στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης   

Στην Βρετανία ο Guardian γράφει στο πρωτοσέλιδό του : «Ο Στάρμερ αυξάνει την πίεση προς τον πρωθυπουργό κάνοντας έκκληση για εθνικό lockdown» με το σχετικό ρεπορτάζ να επισημαίνει ότι ο ηγέτης των Εργατικών κάλεσε την κυβέρνηση Τζόνσον να προχωρήσει σε γενικό lockdown για τουλάχιστον δυο εβδομάδες καθώς ο ημερήσιος αριθμός θανάτων στη χώρα έφθασε τους 143 καταγράφοντας υψηλό τεσσάρων μηνών. Μάλιστα κατηγόρησε τον Μπόρις Τζόνσον ότι έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και τον κάλεσε να ακολουθήσει τις προτροπές της επιστημονικής κοινότητας για το θέμα αυτό. Οι επιστήμονες μάλιστα τόνισαν ότι εάν ληφθούν άμεσα μέτρα μπορεί μέχρι τον Ιανουάριο να σωθούν έως και 107.000 ζωές. Στο έτερο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο αριθμός των ανέργων στη χώρα αυξήθηκε δραματικά λόγω της πανδημίας και παραθέτει στοιχεία της Εθνικής στατιστικής Υπηρεσίας  σύμφωνα με τα οποία το τελευταίο τρίμηνο η ανεργία ανέβασε το ποσοστό της ανεργίας από το 4,1 στο 4,5% αφήνοντας χωρίς σχεδόν 1,5 εκατομμύρια άτομα.

Στη Γαλλία,  η Monde γράφει στο πρωτοσέλιδό της : «Η ανησυχητική εκτόξευση της πανδημίας στην Ευρώπη» με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει ότι καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ευρώπη αυξάνεται διαρκώς τα περισσότερα κράτη εντείνου τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπισή της. Ειδικότερα αναφέρει ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σειρά νέων περιοριστικών μέτρων για το Βορρά της χώρας του, μεταξύ άλλων το κλείσιμο των πάμπς στο Λίβερπουλ προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της πόλης. Γράφει ακόμη ότι η Ισπανία επέβαλλε νέους περιορισμούς στις εμπορικές δραστηριότητες, ενώ υπογραμμίζει ότι σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν θα απευθυνθεί στο γαλλικό λαό αναφορικά με την επιδεινούμενη κατάσταση της πανδημίας. Η Le Figaro από την πλευρά της έχει τίτλο : «Επιδημία, οικονομία : Ο Μακρόν στην ώρα της επιλογής» και επισημαίνει ότι απέναντι στην επιδεινούμενη υγειονομική κρίση ο Γάλλος πρόεδρος θα απευθυνθεί στις 8 το βράδυ ώρα Γαλλίας στους συμπολίτες του με διάγγελμά που θα μεταδοθεί από τα τηλεοπτικά δίκτυα  Tf1 και France 2.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε ρεπορτάζ της αναφέρεται στην επίσκεψη του Χάικο Μάας σε Κύπρο και Ελλάδα και σημειώνει: «Κατά την άποψη του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, η Τουρκία υπονομεύει την εμπιστοσύνη στις σχέσεις της με την ΕΕ μέσω δράσεων όπως η αναζήτηση φυσικού αερίου σε αμφιλεγόμενες περιοχές του Αιγαίου. Ο Μάας δήλωσε την Τρίτη στη Λευκωσία, μετά από συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, ότι η πρόσφατη αποστολή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis κοντά στα ελληνικά νησιά είναι ‘το αντίθετο στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης”. Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Ο Μάας και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να επιλύσουν την κλιμακούμενη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με ιδιοκτησιακές αξιώσεις και εκμετάλλευση φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέχρι στιγμής όμως οι προσπάθειές τους δεν οδήγησαν σε μια διαρκή εκτόνωση της κρίσης».

Στις ΗΠΑ τέλος η Washington Post γράφει μεταξύ άλλων θεμάτων στο πρωτοσέλιδό της : «Στους τελευταίους γύρους ο Μπαίντεν κάνει στροφή στο κέντρο» με το σχετικό ρεπορτάζ να επισημαίνει ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στο Οχάιο στράφηκε  προς τους μετριοπαθείς αναποφάσιστους ψηφοφόρους κυρίως της εργατικής τάξης κάνοντας λόγο για την ανάγκη ενότητας του αμερικανικού έθνους.           

 

Πηγή
Author: Δημήτρης Φαναριώτης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...