Αναρμόδιος δηλώνει τώρα ο Αδωνις Γεωργιάδης για τις μπουλντόζες στο Ελληνικό

Μοιραστειτε το

Η κυβέρνηση αφήνει θολό το τοπίο για τη νομιμότητα των κατεδαφίσεων.

Πόσα τηλεπαράθυρα είναι, άραγε, η απόσταση ανάμεσα στις μπουλντόζες στο Ελληνικό «την επομένη των εκλογών», που διακήρυττε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αδωνις Γεωργιάδης, ώς την απάντηση ότι δεν έχει αρμοδιότητα επί των κατεδαφίσεων ως υπουργός Ανάπτυξης;

Και όμως, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε αναρμόδιος επί του θέματος στις 7 Δεκεμβρίου 2020, αφού προηγουμένως ρωτήθηκε τρεις φορές από 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εκ των οποίων οι τέσσερις τομεάρχες.

Η πρώτη προσπάθεια των βουλευτών έγινε με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου στις 14 Ιουλίου. Είχε προηγηθεί στις αρχές Ιουλίου το επικοινωνιακό σόου με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να περιδιαβαίνει κρανοφόρος με φόντο τις μπουλντόζες που κατεδάφιζαν τέσσερα παλιά «αυθαίρετα» κτίρια στον πρώην δυτικό αερολιμένα. Αλλά και τον ίδιο τον Αδωνι Γεωργιάδη να δηλώνει τηλεοπτικώς (6/7 OPEN) ότι οι εργασίες προχωρούν και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν κατεδαφιστεί τα πάντα, δηλαδή συνολικά 900 κτίρια που βρίσκονται στην έκταση των 6.000 στρεμμάτων. «Εχω υπογράψει τις διαπιστωτικές πράξεις», έλεγε τότε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχιζε: «Ολα θα πάνε καλά, οι κατεδαφίσεις θα έχουν τελειώσει τον Δεκέμβριο και αμέσως μετά θα αρχίσουν οι εκσκαφές για να γίνουν σε 3,5 χρόνια τα εγκαίνια».

Το τέλος του χρόνου έφτασε, όμως, και εκτός από τις κατεδαφίσεις που δεν τελείωσαν, ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης δεν απάντησε καν στα αιτήματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) κατατέθηκε στις 14/7 από τους 53 βουλευτές που ζητούσαν να τους δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τη νομιμότητα των κατεδαφίσεων του Ιουλίου. Η ΑΚΕ εκείνη έμεινε αναπάντητη και επανακατατέθηκε στις 27/8. Μετά τη σιγή ασυρμάτου της κυβέρνησης, κατατέθηκε τρίτη φορά στις 2/11 και το αποτέλεσμα ήταν να έρθει απάντηση στις 7 Δεκεμβρίου από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων που δήλωσε αναρμόδιος.

Με κοινή ανακοίνωσή τους οι τομεάρχες και αναπληρωτές τομεάρχες Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, Α. Χαρίτσης, Π. Πέρκα και Χ. Μαμουλάκης, αναρωτιούνται «τι προσπαθεί να κρύψει ο κύριος Γεωργιάδης» και θυμίζουν ότι ο ίδιος στις 12.6.2020, με την υπ’ αριθμ. 60732 απόφασή του, ενέκρινε τις εργασίες εκτέλεσης της κατεδάφισης των κτιρίων στο Ελληνικό. Επισημαίνουν ακόμη ότι με το άρθρο 67 του νόμου 4663/2020 «η εκτέλεση των εργασιών κατεδάφισης των κτιρίων… εγκρίνεται με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων», ενώ μάλιστα με το άρθρο 137 του ν. 4692/2020 προβλέπεται η έκδοση διαφορετικής Υπουργικής Απόφασης, του ίδιου υπουργού, για την τμηματική υλοποίηση των κατεδαφίσεων.

Γιατί άραγε ο πλέον αρμόδιος υπουργός επιλέγει το «στρίβειν» διά της αναρμοδιότητος και δεν αποστέλλει τα απαραίτητα έγγραφα στο Κοινοβούλιο, παραβιάζοντας τον Κανονισμό της Βουλής για τρίτη φορά; «Εκτός και αν τα έγγραφα και οι άδειες δεν υπάρχουν και απλά θέλει να καλύψει το σκάνδαλο του σόου Μητσοτάκη στο Ελληνικό», τονίζουν οι τομεάρχες.

Καταλήγουν δε στο συμπέρασμα ότι εκείνες οι κατεδαφίσεις «δεν έγιναν σύννομα» και τώρα, τόσο ο κ. Γεωργιάδης όσο και οι άλλοι υπουργοί στους οποίους απευθύνθηκε η ΑΚΕ (Σταϊκούρας – Χατζηδάκης) προσπαθούν να καλύψουν το θέμα, δείχνοντας ταυτόχρονα «απαξιωτική στάση» προς τη Βουλή και προσβάλλοντας τους βουλευτές και την κοινωνία, απαξιώνοντας «τον δημοκρατικό έλεγχο και τη λογοδοσία».

Απορίας άξιος είναι, πάντως, ο λόγος που η κυβέρνηση αφήνει θολό το τοπίο για τη νομιμότητα των κατεδαφίσεων, τη στιγμή που έχει μπροστά της μακρύ δρόμο να διανύσει για να ξεκινήσει η επένδυση καθώς εκκρεμούν οι αποφάσεις του ΣτΕ για τέσσερις προσφυγές επί αποφάσεων πολεοδομικού χαρακτήρα, η κύρωση από τη Βουλή πράξεων που οργανώνουν τα ιδιοκτησιακά και οι έλεγχοι για την άδεια του καζίνου.

Πηγή
Author: Άρης Χατζηγεωργίου

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...