Αναδρομικά: Χωρίς την παρακράτηση φόρου – Τι λέει ο Γ. Βρούτσης για τη φορολόγηση

Μοιραστειτε το

Χωρίς την προκαταβολική παρακράτηση του φόρου 20% θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, τα οποία θα είναι ακατάσχετα και ασυμψήφιστα με βεβαιωμένα χρέη.

Τα αναδρομικά, ωστόσο, θα φορολογηθούν κανονικά αφού αποτελούν εισόδημα από συντάξεις.

Σε επικοινωνία που είχε το CNN Greece με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, εκείνος επεσήμανε πως η φορολόγηση των αναδρομικών προβλέπεται από το νόμο.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην παράγραφο 2 της αιτιολογικής έκθεσης:

«Τα καταβαλλόμενα ποσά είναι ανεκχώρητα.

Το ανεκχώρητο και ακατάσχετο των ποσών θεσπίζεται, προκειμένου να προστατευθεί περαιτέρω το εισόδημα των συνταξιούχων, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη διασφάλιση του βιοτικού επιπέδου αυτών και των οικογενειών τους.

Επιπρόσθετα, προβλέπεται ότι δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου κατά την καταβολή των ως άνω ποσών σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 60 του ν. 4172/2013, ενώ διευκρινίζεται, προς άρση των όποιων ερμηνευτικών αμφιβολιών και αμφισβητήσεων, ότι τα ποσά αυτά φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις ως εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις».

Τα αναδρομικά είναι συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ, τα οποία θα λάβουν εντός Οκτωβρίου 1.100.000 συνταξιούχοι.

Όπως ανέφερε ο Γιαννης Βρούτσης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, όσοι λάβουν τα συγκεκριμένα αναδρομικά, τα οποία αφορούν αντισυνταγματικές περικοπές του 2012 για την περίοδο Ιουλίου 2015 – Μαΐου 2016, οφείλουν να παραιτηθούν από περαιτέρω δικαστικές διεκδικήσεις.

Από το ποσό του 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ, περίπου 892 εκατομμύρια ευρώ αφορούν συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα με συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 496 εκατομμύρια ευρώ θα καταβληθούν σε συνταξιούχους του δημόσιου τομέα.

Το ύψος κυμαίνεται από 550 έως 7.800 ευρώ μεικτά για κάθε συνταξιούχο.

Μέχρι την Τρίτη, μάλιστα, όταν και αναμένεται να ψηφιστεί η σχετική τροπολογία από την Ολομέλεια της Βουλής, θα αποφασιστεί αν σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου, το αναδρομικό ποσό θα καταλήξει στους κληρονόμους του.

Στο μεταξύ, εντός του Οκτωβρίου, όπως επεσήμανε ο κ. Βρούτσης, αναμένεται και η πληρωμή των αναδρομικών για τις συντάξεις χηρείας.

Πρόκειται για ποσά, τα οποία αφορούν το διάστημα Αυγούστου 2019 έως σήμερα.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...