Αναδρομικά: Πού θα δείτε τα ποσά

Μοιραστειτε το

Μέσω μίας νέας εφαρμογής στον e-ΕΦΚΑ μπορούν οι συνταξιούχοι να δουν τα ποσά των αναδρομικών που δικαιούνται και να εκτυπώσουν το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της πληρέστερης, αναλυτικότερης και έγκυρης ενημέρωσης των συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ σχετικά με τα αναδρομικά ποσά που έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς τους, η Διοίκηση του Φορέα έθεσε σε λειτουργία μία νέα εφαρμογή, μέσω της οποίας ο κάθε συνταξιούχος μπορεί να εκτυπώσει άμεσα το δικό του «Ενημερωτικό Σημείωμα Επιστροφής Μειώσεων Συντάξεων».

Η νέα εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr).

Σχετική ανάρτηση έκανε στο twitter ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, καλώντας τους δικαιούχους να δουν αναλυτικά τα ποσά αναδρομικών που θα λάβουν.

Οι ημερομηνίες καταβολής

Η καταβολή θα γίνει στις ίδιες ημερομηνίες που θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί σε διακριτό κωδικό ώστε ο κάθε συνταξιούχος να έχει λεπτομερή ενημέρωση για το ύψος των αναδρομικών ποσών που δικαιούται.

Ειδικότερα, οι συντάξεις και τα αναδρομικά ποσά θα καταβληθούν με βάση τον ΑΜΚΑ στις ακόλουθες ημερομηνίες:

▪ Στις 26 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Δευτέρα θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

▪ Στις 27 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Τρίτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).

▪ Στις 29 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Πέμπτη θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ , τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι τα αναδρομικά είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη και άλλες οφειλές και δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου.

Στις ειδικές περιπτώσεις συνταξιούχων που έλαβαν, κατά την πρώτη απονομή της σύνταξης, αναδρομικά ποσά που αντιστοιχούσαν στο σύνολο ή τμήμα της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαίου 2016, τα ποσά που παρακρατήθηκαν και κρίθηκαν αντισυνταγματικά θα επιστραφούν στο σύνολό τους, στο αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του έτους, στους δικαιούχους.

Επισημαίνεται ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα γνωστοποιηθεί η νέα απλουστευμένη διαδικασία, χωρίς γραφειοκρατία και ταλαιπωρία -μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του e-ΕΦΚΑ- για τη χορήγηση των αναδρομικών ποσών των συνταξιούχων που έχουν αποβιώσει στους δικαιούχους κληρονόμους τους.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...