Αναβολές εμβολιασμών: Οι καταγγελίες πληθαίνουν, τα ερωτήματα παραμένουν

Μοιραστειτε το

«Εξαφανισμένη» στην ραστώνη των εορτών και στις επικοινωνιακού τύπου διαρροές περί ανασχηματισμού είναι η κυβέρνηση, τη στιγμή που στον χώρο των υγειονομικών επικρατεί αναβρασμός.

Ο λόγος είναι οι πολλές καταγγελίες που κυκλοφόρησαν από χθες και αναφέρουν ότι ορισμένοι από τους εμβολιασμούς γιατρών και νοσηλευτών που είχαν προγραμματιστεί από Δευτέρα αναβάλλονται.

Μετά το χθεσινό μπαράζ για αναβολή εμβολιασμών σε νοσοκομεία της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και αλλού, σήμερα ήλθαν και ανακοινώσεις εργαζόμενων στον χώρο της Υγείας, όμως απάντηση από το υπουργείο ή την κυβέρνηση δεν έχει έρθει.

Το γεγονός αυτό γεννά νέα ερωτήματα για τις επιδόσεις του επιτελικού κράτους, ιδιαίτερα λίγες ημέρες μετά το σκάνδαλο με τους κατά προτεραιότητα εμβολιασμούς κυβερνητικών στελεχών, αλλά και στη σκιά των σημερινών δηλώσεων από την Biontech, η οποία προανήγγειλε καθυστερήσεις στην έλευση εμβολίων αποδίδοντας ευθύνες στην Ε.Ε..

Σήμερα η παράταξη  υγεινομικών Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, στην οποία μετέχει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Παναγιώτης Παπανικολάου, εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας τις ακυρώσεις εμβολιασμών και θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα προς την ηγεσία του υπουργείο Υγείας.

Πρωτοχρονιάτικη καταιγίδα νέων ακυρώσεων εμβολιασμών υγειονομικών

Χθες 31/12/20, όπως καταγγέλλουν συνάδελφοι υγειονομικοί από όλη την χώρα, έγινε αιφνιδιαστικά «άνωθεν ενημέρωση» πως ακυρώνονται επ’ αόριστον οι εμβολιασμοί COVID του υγειονομικού προσωπικού που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν την επόμενη Δευτέρα 4/1 όσον αφορά τα νοσοκομεία Βόλου, Χαλκίδας, Λαμίας, Τρίπολης, Μεσολογγίου, Πύργου, Κυπαρισσίας, Καραμανδάνειο, ΕΙΕΑ, Σερρών, Ξάνθης, Γρεβενών κ.ά. Χαρακτηριστικό δε είναι πως αφορά μέχρι στιγμής 5 διαφορετικές ΥΠΕ (1η, 3η, 4η, 5η, 6η) από τις 7 συνολικά.
Αυτό έρχεται δυο μόλις μέρες μετά το σκάνδαλο με τους «κατά προτεραιότητα» εμβολιασμούς «κυβερνητικών παραγόντων» και εγείρει νέα σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την σοβαρότητα και την αξιοπιστία του κυβερνητικού σχεδιασμού για τον εμβολιασμό.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρέπει άμεσα να απαντήσει :

  • Ποιος είναι ο λόγος για αυτές τις αιφνιδιαστικές ακυρώσεις ;
  • Πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ ;
  • (Με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα περιλαμβάνει όλο το προσωπικό της δημόσιας περίθαλψης, νοσοκομείων – ΚΥ – ΕΚΑΒ)
  • Πότε ακριβώς και με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα γίνει ο εμβολιασμός των υγειονομικών του ευρύτερου ιδιωτικού τομέα (αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, αυτοαπασχολούμενοι οδοντίατροι, εργαζόμενοι ιδιωτικών κλινικών – διαγνωστικών κέντρων – εργαστηρίων, φυσικοθεραπευτές, εργαζόμενοι σε δομές όπως π.χ. φροντίδας ηλικιωμένων κλπ) ;

Χρόνια Πολλά σε Όλες και σε Όλους με Υγεία
Καλή Αγωνιστική και Ανατρεπτική Χρονιά
Στο Πλευρό των Ασθενών μας και στον Αγώνα για την Υγεία του Λαού,
Θα Νικήσουμε !

Σοβαρές ενστάσεις εκφράζει και η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνοντας ότι «αργά χθες το μεσημέρι ειδοποιήθηκαν οι συνάδελφοι ότι αναβάλλονται οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί για τη Δευτέρα και για όλη την εβδομάδα. Αφού ήταν έτοιμα τα εμβολιαστικά κέντρα και είχαν κλεισθεί τα ραντεβού των συναδέλφων για να εμβολιαστούν. Μάλιστα τα νοσοκομεία ειδοποιήθηκαν και ετοιμάστηκαν να παραλάβουν τα εμβόλια τη Κυριακή. Προφανώς λοιπόν υπήρξε ζήτημα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Προκλήθηκε αναστάτωση στους εργαζόμενους των εν λόγω νοσοκομείων».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μιχάλης Γιαννάκος ανέφερε «η Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα είναι επιβαρυμένες περιοχές από το κορονοϊό και ως εκ τούτου και μία εβδομάδα νωρίτερα να πετύχουν οι εργαζόμενοι την ανοσία, είναι κέρδος για το σύστημα και μπορεί να είναι σωτήριο και για τους ίδιους τους εργαζόμενους. Οι εμβολιασμοί ενημερωνόμαστε σήμερα από σωματεία αναβάλλονται σε πολλά νοσοκομεία όλης της χώρας. Γιατί; Μετράμε πολλές απώλειες συναδέλφων από κορονοϊό. Μόλις προχθές πέθανε ο 18ος συνάδελφος ένα παλικάρι 36 ετών αθλητικός, χωρίς υποκείμενα νοσήματα και χωρίς καταχρήσεις. Συνάδελφος της 4ης ΥΠΕ».

Οι χθεσινές καταγγελίες 

Τις εν λόγω καταγγελίες που αφορούν περιοχές όπως η Αρκαδία, η Ηλεία, η Μεσσηνία, το Μεσολόγγι, η Χαλκίδα, ο Βόλος ανέδειξαν χθες δημοσιεύματα τοπικών μέσων, ενώ τις αναδεικνύει μέσω Twitter και ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών), Παναγιώτης Παπανικολάου.

Όπως ανέφερε  το e-thessalia.gr, ο υποδιοικητής της 5ης ΥΠΕ επικοινώνησε με την διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου και ανακοίνωσε πως δεν θα υπάρξει κανένας εμβολιασμός υγειονομικού την Δευτέρα στο Νοσοκομείο και εμβόλια δεν πρόκειται να σταλούν την Κυριακή. Η απόφαση, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, φέρεται να αφορά επίσης τα Νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας, όπου είχαν προγραμματιστεί εμβολιασμοί..

Αντίστοιχα, σύμφωνα με το documento.gr, ακυρώσεις εμβολιασμού θα ισχύσουν και για τους νομούς Ηλείας, Μεσσηνίας και Αρκαδίας, ενώ το apokalypseis.com δημοσίευσε έγγραφο το οποίο φέρεται να είναι η ειδοποίηση προς το ιατρικό προσωπικό, η οποία αναφέρει: Επειτα από προφορική επικοινωνία της 6ης ΥΠΕ δεν θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός την Δευτέρα 4.1.2021 άρα δεν ισχύουν και τα ραντεβού. Αναμένονται νεότερες οδηγίες . Παρακαλούμε όπως ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι. Εκ της Διοικήσεως.

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον Γιάννη Καρδέλη, διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας ο οποίος αναφέρει ότι δεν αναβλήθηκαν οι εμβολιασμού και πως ξεκινούν τη Δευτέρα σε οκτώ νοσοκομεία της περιφέρειάς του, ανάμεσά τους ο Άγιος Ανδρέας στην Πάτρα, το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου, το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας και το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. 

Αναφορικά με τον Βόλο και ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται:

«Απάντηση σε δημοσιεύματα: 

Ουδέποτε αναβλήθηκε ο εμβολιασμός στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου καθότι αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται εμβολιασμοί σε εννέα (9) Νοσοκομεία της χώρας μεταξύ των οποίων και το ΠΓΝ Λάρισας, όπου οι εμβολιασμοί  διεξάγονται ομαλά.

Το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, όπως και τα υπόλοιπα Νοσοκομεία της 5ης Υ.Πε., θα πραγματοποιήσουν τους εμβολιασμούς για το προσωπικό το επόμενο χρονικό διάστημα, βάσει προγραμματισμού. 

Ήδη έχει δημιουργηθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου άρτια εξοπλισμένο Εμβολιαστικό Κέντρο και έχουν ολοκληρωθεί οι εκπαιδεύσεις του προσωπικού που θα πραγματοποιήσουν τους εμβολιασμούς.»

Εκείνο που ήταν γνωστό και από τον υπουργό Υγείας είναι ότι τη Δευτέρα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των υγειονομικών σε σαράντα νοσοκομεία της χώρας και σταδιακά θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα.

Εκείνο που μένει να διευκρινιστεί είναι εάν, πλέον, τα νοσοκομεία που θα ξεκινήσουν διαδικασίες είναι λιγότερα από σαράντα και εάν το… επιτελικό κράτος μπλόκαρε για ακόμη μια φορά σε αυτή την κρισιμότατη περίοδο.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...