Ανάκριση Κυριακίδου για τα εμβόλια

Μοιραστειτε το

Η Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού προειδοποιεί με αναβολή της διαδικασίας απαλλαγής για τον προϋπολογισμό του 2019

Ακόμα κι αν αποτελεί απλώς μια προειδοποιητική βολή, η απειλή για αναβολή της διαδικασίας απαλλαγής για τον προϋπολογισμό του 2019 διατυπώθηκε από ευρωβουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού, στην οποία μετείχε και ενημέρωσε για τα εμβόλια η αρμόδια επίτροπος για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου. Κι αυτό ούτε σύνηθες είναι ούτε απλό. Αποτελεί έκφραση της καχυποψίας που αναφύεται και στο εσωτερικό των θεσμικών οργάνων για τους όρους των συμβάσεων που υπέγραψε η Ε.Ε. και ουδείς γνωρίζει επακριβώς πλην των διαπραγματευτικών ομάδων, στις οποίες συμμετέχουν, ωστόσο, και εκπρόσωποι των 27 κρατών-μελών.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής CONT την περασμένη Τετάρτη 6 Ιανουαρίου ξεκίνησε ομαλά για να μετατραπεί στη συνέχεια σε ανάκριση για την επίτροπο, η οποία αρνήθηκε να διαφωτίσει τους ευρωβουλευτές σχετικά με το περιεχόμενο των συμβάσεων που έχει υπογράψει η Επιτροπή με τις εταιρείες παρασκευής του εμβολίου κατά της νόσου Covid-19.

Η κ. Κυριακίδου διατήρησε τη σιωπή της επικαλούμενη ρήτρες εμπιστευτικότητας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τρεις ευρωβουλευτές από τρεις διαφορετικές πολιτικές ομάδες να προειδοποιήσουν για αναβολή της διαδικασίας απαλλαγής που είναι σε εξέλιξη.

Την αρχή έκανε η βουλευτής των Πρασίνων, Μichele Rivasi: «Μας λέτε ότι πρέπει να καταπολεμήσουμε την παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται διαφάνεια για τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η Κομισιόν με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Είμαστε πολύ απογοητευμένοι. Τον Σεπτέμβριο είπατε ότι θα μας δώσετε πρόσβαση στις συμβάσεις. Στη συνέχεια μας είπατε: “Οχι, δεν μπορούμε”. Στην αρχή υπογράψατε συμβάσεις με έξι εταιρείες, έπειτα αυτές έγιναν επτά και τώρα προετοιμάζεται άλλη μία. Αλλά ποιος θα έχει την ευθύνη για τις παρενέργειες του εμβολίου;

Οι εταιρείες που το παρασκευάζουν ή τα κράτη-μέλη;» ρώτησε εμφατικά η βουλευτής. «Πρόκειται για δημόσιο χρήμα και πρέπει να έχουμε εύλογη πρόσβαση στις συμβάσεις και να γνωρίζουμε. Πόσα χρήματα από τα 2,5 δισ. που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο, δώσατε στις start-ups, ώστε να δημιουργηθούν νέες μονάδες παραγωγής; Να αποσπάσετε από τις συμβάσεις αυτές τις πληροφορίες ώστε να απαντηθούν οι ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών» ζήτησε η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων.

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι όταν μας βάζουν στην άκρη. Δεν μας αρκεί να μας λέτε ότι είστε υπόλογοι. Πρέπει να βρεθεί μια διαδικασία, διαφορετικά θα επηρεαστεί η απαλλαγή» πρόσθεσε και η πρόεδρος της Επιτροπής, Γερμανίδα ευρωβουλευτής από την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μonika Hohlmeir.

«Αν θέλουν, ας δώσουν τα στοιχεία οι εταιρείες»

«Δεν μπορούμε μονομερώς να αποκαλύψουμε πληροφορίες για τις τιμές. Οι ρήτρες είναι στάνταρ σε τέτοιου είδους συμβάσεις. Δεν έχουμε πρόβλημα, εάν αποφασίσουν οι εταιρείες να αποκαλύψουν κάποιες πληροφορίες. Εμείς μπορούμε μόνο όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Βασικό κριτήριο επιλογής μας ήταν το κόστος» απάντησε η κ. Κυριακίδου.

Νωρίτερα, δε, σε ερώτηση Γερμανού ευρωβουλευτή γιατί η Ε.Ε. έδειξε την προτίμησή της στην εταιρεία Sanofi παρότι δεν είναι ακόμη έτοιμο το εμβόλιο σημείωσε ότι «προαπαιτούμενο των συμφωνιών με τις εταιρείες ήταν όλες να παράγουν τα εμβόλια στην Ευρώπη ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση». Επέμεινε ότι δεν υπάρχει θέμα εθνικισμού στις επιλογές. «Αλλωστε η Moderna είναι ισπανική, η Johnson & Johnson παράγει στην Ολλανδία, η Phizer στη Γερμανία και στο Βέλγιο» είπε, προσθέτοντας ότι «η δυσκολία δεν είναι στον αριθμό των παραγγελιών αλλά στις δυνατότητες παραγωγής» επαρκούς ποσότητας εμβολίων.

● Τι είναι η διαδικασία απαλλαγής

Μία φορά ανά έτος, το Κοινοβούλιο χορηγεί, ύστερα από σύσταση του Συμβουλίου, απαλλαγή στην Επιτροπή όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το έτος ν-2 (στην παρούσα φάση για το έτος 2019). Το Ε.Κ. μπορεί να αποφασίσει την αναβολή χορήγησης απαλλαγής εάν δεν είναι ικανοποιημένο με συγκεκριμένες πτυχές εκτέλεσης του προϋπολογισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η άρνηση απαλλαγής μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί αίτημα παραίτησης της Ε.Ε. Κομβικός, για την πρόταση χορήγησης ή αναβολής της απαλλαγής, είναι ο ρόλος της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού [Committee on Budgetary Control (CONT)].

Αυτή η απειλή έγινε πρώτη φορά πραγματικότητα τον Δεκέμβριο του 1998, όταν με απόφαση της Ολομέλειας απορρίφθηκε η πρόταση χορήγησης απαλλαγής και συγκροτήθηκε ομάδα πέντε εμπειρογνωμόνων. Η ομάδα διερεύνησε τις κατηγορίες σε βάρος της Ε.Ε. για απάτη, κακοδιαχείριση και νεποτισμό. Το Σώμα των Επιτρόπων παραιτήθηκε συλλογικά στις 16 Μαρτίου 1999. Πρόεδρος της Επιτροπής ήταν ο Λουξεμβουργιανός Ζακ Σαντέρ.

● Τα εμβόλια στην ατζέντα της εβδομάδας στο Ευρωκοινοβουλιο

Στις 13 Ιανουαρίου, η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων θα συζητήσει με τη γενική διευθύντρια της Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (DG SANTE), Sandra Gallina, η οποία είναι ο κύριος διαπραγματευτής της Ε.Ε., για τις συμβάσεις εμβολίων Covid-19. Στο τραπέζι της συζήτησης τίθενται η διαδικασία της Ε.Ε. για την έγκριση των εμβολίων, το στάδιο της διαδικασίας επανεξέτασης για τα διάφορα εμβόλια καθώς και οι ποσότητες που αγόρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Γράψτε και στείλτε τη γνώμη ή την πρότασή σας για την κοινωνική Ευρώπη στη διεύθυνση:

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/8257 efae-81ed-bee9-ccab-e143deae5ea2

Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Πηγή
Author: Χριστίνα Κοψίνη

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...