Αμετάβλητες οι διατάξεις για τα πλωτά εφοδιαστικά μέσα – Καμία ανοχή στο λαθρεμπόριο

Μοιραστειτε το

Ξεκάθαρες απαντήσεις σε στελέχη της εγχώριας πετρελαϊκής αγοράς που υποστήριζαν πως  η κυβέρνηση ετοιμάζει διάταξη με την οποία θα ανοίξει «παράθυρο» στη λαθραία διακίνηση ναυτιλιακών καυσίμων έδωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, διευκρινίζοντας πως δεν θα επέλθει καμία αλλαγή στο συγκεκριμένο πεδίο με το νέο νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο.

Πληροφορίες από επιχειρήσεις του κλάδου πετρελαιοειδών στις οποίες είχε αναφερθεί το CNN Greece στις 3 Νοεμβρίου ανέφεραν πως το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να επιτρέψει στα πλωτά εφοδιαστικά μέσα ανεξαρτήτως χωρητικότητας να αναγνωρίζονται ως φορολογικές αποθήκες και μάλιστα χωρίς απαγόρευση της μετακίνησής τους. Σήμερα η μέγιστη χωρητικότητα πλοίου (σλέπι) που αναγνωρίζεται ως φορολογική αποθήκη είναι τα 2.500 κ.μ..

Τι θα σήμαινε αυτό; Πως αν ίσχυαν οι σχετικές πληροφορίες η διανομή του αφορολόγητου πετρελαίου – transit θα ήταν ουσιαστικά ανεξέλεγκτη, καθώς τα πλωτά εφοδιαστικά μέσα θα μπορούσαν να φορτώνουν το μέγιστο της χωρητικότητάς τους, να αποθηκεύουν το καύσιμο στις δεξαμενές τους και να παραμένουν στο αγκυροβόλιο μέχρι να λάβουν παραγγελία προς πώληση.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε τις πληροφορίες αυτές και έβαλε τα πράγματα στη σωστή τους τάξη.

Σύμφωνα με αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών «δεν επέρχεται καμία τροποποίηση με το σχέδιο νομού για το λαθρεμπόριο στις ισχύουσες διατάξεις για τα πλωτά εφοδιαστικά μέσα που λειτουργούν ως φορολογικές αποθήκες».

Όπως διευκρίνισαν αρμοδίως, υπάρχει μια εξουσιοδοτική διάταξη στο σχέδιο νόμου η οποία όμως αφορά σε κοινή απόφαση υπουργού Οικονομικών και Διοικητή ΑΑΔΕ για τις διαδικασίες και τους όρους χορήγησης άδειας λειτουργίας σε διαφορετικές κατηγορίες πλωτών μέσων. Η πρόβλεψη για τη συγκεκριμένη κοινή απόφαση προκάλεσε παρερμηνείες και σπέκουλα από την πλευρά των στελεχών της εγχώριας πετρελαϊκής αγοράς.

Ωστόσο, με τις ξεκάθαρες απαντήσεις του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει πως το υπουργείο δεν θα επιτρέψει να υπάρξουν νομικά «παράθυρα» που θα επιτρέψουν το λαθρεμπόριο ναυτιλιακών καυσίμων.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...