Αλλεργική ρινίτιδα: Όταν το συνάχι και η καταρροή δεν σταματούν ποτέ | in.gr

Μοιραστειτε το

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από μια σειρά συμπτωμάτων που επηρεάζουν τη μύτη και κατά συνέπεια την ρινική / από την μύτη αναπνοή, ενώ συχνά εμφανίζεται μαζί με την αλλεργική επιπεφυκίτιδα και το άσθμα. Προκαλείται από αλλεργική φλεγμονή, δηλαδή από υπερβολική αντίδραση του οργανισμού, στα αεροαλλεργιογόνα.

Ανάλογα με την χρονική διάρκεια των υπεύθυνων αεροαλλεργιογόνων στο περιβάλλον, η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να είναι ολοετής (αν τα αεροαλλεργιογόνα υπάρχουν πάντα, όπως συμβαίνει με τα ακάρεα της σκόνης ή με τα επιθήλια ζώων) ή εποχική (όπως συμβαίνει με τη γύρη δέντρων και χόρτων που υπάρχει στην ατμόσφαιρα μόνο κατά την ανθοφορία του κάθε παράγοντα).

Όπως και οι άλλες μορφές ατοπίας, συνδέεται και αυτή με την κληρονομικότητα. Τα παιδιά ενός γονέα με αλλεργική ρινίτιδα έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν αλλεργική ρινίτιδα. Ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά, αν και οι δύο γονείς έχουν αλλεργική ρινίτιδα.

Συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας

Τα συμπτώματα που προκαλεί συνήθως η αλλεργική ρινίτιδα είναι:

  • φτάρνισμα
  • μπούκωμα στη μύτη
  • φαγούρα στη μύτη ή στο λαιμό
  • καταρροή
  • πονοκέφαλος
  • βήχας

Διάγνωση αλλεργικής ρινίτιδας

Για να γίνει η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας είναι απαραίτητος ένας πλήρης ενδοσκοπικός έλεγχος ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ανατομικές ανωμαλίες όπως ένα στραβό διάφραγμα, υπερτροφικές κάτω κόγχες, πολύποδες στη μύτη ή μεγάλα κρεατάκια στα παιδιά.

Πολύ συχνά χρειάζεται απεικονιστικός έλεγχος είτε με αξονική είτε με μαγνητική τομογραφία για να σταδιοποιηθεί πιο ολοκληρωμένα η νόσος. Σε ασθενείς με άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα είναι επιβεβλημένος και αλλεργιολογικός έλεγχος.

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή
Author: Λευτέρης Τρίγκας

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Πόλεμος: Τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία δολοφονούσε τον Ζελένσκι

«Μια δολοφονία δεν άλλαξε ποτέ την ιστορία του κόσμου»,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...