Αλέξης Τσίπρας: Live η συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ

Μοιραστειτε το

Ο Αλέξης Τσίπρας παραχωρεί συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης

Συνέντευξη στον ΣΚΑΪ παραχωρεί αυτή την ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναφέρεται σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας με την αξιωματική αντιπολίτευση να βάζει στο επίκεντρο τα θέματα της οικονομίας και της ακρίβειας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά τοποθετήθηκε για την παρουσία του μετά από 2,5 χρόνια στον ΣΚΑΙ και απάντησε ότι όταν με προσκαλείτε έρχομαι. «Δεν υπήρξε επιλογή να μην έρθω. Η αλήθεια είναι ότι άργησα να απαντήσω γιατί η πρόσκληση εδώ και καιρό».

«Ο κάθε σταθμός έχει δικαίωμα στην άποψη, ο δικός σας σταθμός έχει έντονη άποψη. Το πρόβλημα στη χώρα και στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο δεν είναι ο ΣΚΑΙ που έχει άποψη αλλά ότι σχεδόν όλοι οι σταθμοί διαμορφώνουν μια μεροληπτική άποψη. Το πρόβλημα στη χώρα είναι ότι διαμορφώνεται ένα τοπίο όπου σχεδόν όλοι οι σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας ταυτίζονται με την άποψή αυτή και αυτό είναι ένα ζήτημα πλουραλισμού. Νομίζω ότι η κυβέρνηση αυτή είναι η μοναδική από την αντιπολίτευση μετά που έχει επιλέξει να διαμορφώσει ένα πεδίο ενημέρωσης αυστηρά μονοφωνικό. Δείτε τι έγινε με τη λίστα Πέτσα».

«Όταν ένας δημοσιογράφος ασκεί κριτική πρέπει να μπορεί να δέχεται κριτική. Υπερβολική η λέξη στοχοποίηση, αντιπαράθεση απόψεων. Δεν με εκφράζει προσωπικά αν αυτό έχει συμβεί αυτό, ούτε και την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ακρίβεια κάνοντας λόγο για ένα διεθνές φαινόμενο που στη χώρα έχει πολλαπλασιαστεί εξαιτίας της αδυναμίας του κ. Μητσοτάκη να το αντιληφθεί εγκαίρως

«Πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε την ικανότητα να αντιληφθεί ότι έρχεται ένα κύμα ακρίβειας με χαρακτηριστικά μονιμότητας που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις που για πολλούς δημιουργεί και υπαρξιακό ζήτημα».

Ερωτηθείς τι θα έκανε διαφορετικά ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «δεν θα προχωρούσαμε σε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ» υπενθυμίζοντας ότι «δεν αυξήσαμε τους λογαριασμούς»

«Έχει μια σημασία να δει κανείς αν θέλουμε τη ΔΕΗ να είναι οργανισμός κοινής ωφέλειας και όχι ένας οργανισμός που ανταγωνίζεται με τους ιδιώτες ποιος θα ανεβάσει πιο πολύ τις τιμές. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές η ΔΕΗ θα ανακτήσει το Δ στη λειτουργίας της. Ανεξαρτήτως του τι θα γίνει με τις αυξήσεις μετοχικού τιμολογίου θα υπάρξει εντολή να παγώσουν τα τιμολόγια, θα ενεργοποιηθεί η ΡΑΕ και η επιτροπή ανταγωνισμού για ελέγχους» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα σημείωσε ότι «εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα πέραν του να υπάρξει επιδοματική στήριξη» προσθέτοντας ότι για τα 400 εκατ. ευρώ που δίνει η κυβέρνηση για τον Φεβρουάριο είπε ότι «έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα με τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης δεν είναι αρκετά και εδώ είναι ένα ζήτημα διαχειριστικής ανεπάρκειας. Δεν έβλεπαν να έρχεται αυτό που έρχεται και αυτό είναι ένα σοβαρό δείγμα διαχειριστικής ανικανότητας».

«Εμείς έχουμε καταθέσει μια δέσμη μέτρων που πέραν των ελέγχων, την άσκηση δημοσίου ελέγχου της ΔΕΗ, θα περιλαμβάνει μειώσεις φόρων, μείωση ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ κ.α.» υπενθύμισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση έχει μια αντίληψη για το πώς λειτουργεί η οικονομία και αυτή είναι αφήνουμε την αγορά να αυτορυθμιστεί και δεν παρεμβαίνει το κράτος και αυτή είναι η αντίληψη Μητσοτάκη γιατί την είδαμε και το 1990-1993».

«Ιδίως μετά την πανδημία που γίνονται μια σειρά κοσμογονικές αλλαγές, αυτές οι λογικές είναι απολύτως λανθασμένες και επικίνδυνες να οδηγήσουν σε διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής. Η αύξηση του κατώτατου μισθού 2% δεν μπορούσε να προβλέψει ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν είναι ικανοποιητική και χρειάζεται μια δεύτερη τον Μάιο;» αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε ότι ζήτησε εκλογές στην ψήφιση του προϋπολογισμού ακριβώς λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη της έρευνας Τσιόδρα-Λύτρα για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ. «Εγώ δύο χρόνια ούτε εκλογές ζήτησα, ούτε αντιρρήσεις φέραμε σε πολύ σκληρά μέτρα όπως αυτά του lockdown και της άρσης συνταγματικών δικαιωμάτων και τον εμβολιασμό. Το κάναμε για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή και την κοινωνική συνοχή».

«Ήταν το ίδιο η διαχείριση της πανδημίας το πρώτο διάστημα και το ίδιο αυτό που ζούμε τους τελευταίους μήνες. Είναι διαχειριστής της συμφοράς ο κ. Μητσοτάκης. Παρουσιάστηκε ως ο καλύτερος διαχειριστής και αποδείχθηκε ότι είχε πολύ αδυναμία να διαχειριστεί κρίσεις» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ζητάμε να μπει φρένο σε αυτή τη συμφορά. Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Αυτοί που προσπαθούν να εγείρουν το θέμα της πανδημίας να μην την επικαλούνται μόνο όταν τους συμφέρει. Σε όλη την Ευρώπη έχουν γίνει εκλογές εν μέσω πανδημίας, το ίδιο συνέβη και με το ΚΙΝΑΛ πριν από μερικούς μήνες. Η χώρα βρίσκεται σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο και κρούω τον κίνδυνο για ένα κλίμα κατά της πολιτικής με μορφώματα όπως αυτά που ζήσαμε στην περίοδο της κρίσης σαν την Χρυσή Αυγή».

Ερωτηθείς για την απλή αναλογική ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες κυβερνώνται με συστήματα απλής αναλογικής και κυβερνήσεις συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα αυτό ιδίως στις ημέρες μας όπου η βασική διαχωριστική γραμμή είναι σε μια πολιτική που προτάσσει τις αγορές και μια πολιτική που προτάσσει το κοινωνικό κράτος. Αυτή η διαχωριστική γραμμή εκφράζεται ανάμεσα στης δεξιά και τις δυνάμεις τις προοδευτικές. Όσοι αποκαλούνται στην ευρύτερη γραμμή στήριξης του κοινωνικού κράτους μπορούμε να βρούμε ένα μίνιμουμ πλαίσιο συνεργασίας».

Σημείωσε, δε, με νόημα ότι «εκ των πραγμάτων η κάθε ηγεσία των κομμάτων θα πρέπει να απαντήσει στο πώς θα κυβερνηθεί η χώρα αύριο. Η πολιτική ίσων αποστάσεων έχει μια χάρη όταν είμαστε μακριά από τις εκλογές». Εξήγησε, δε, ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί με πίεση προς το ΚΙΝΑΛ να το εξαναγκάσει να κινηθεί κατά της αντιπολίτευσης».

Ξεκαθάρισε, ακόμα, ότι «καθόλου» δεν τον ανησυχεί η άνοδος του ΚΙΝΑΛ στις δημοσκοπήσεις. «Έχουμε διαφορετικές σημαντικές με κόμματα της αριστεράς και της κεντροαριστεράς αλλά δεν τους θεωρούμε αντίπαλούς μας, έχουμε μέτωπο με τον κ. Μητσοτάκη».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Υψηλοί τόνοι για οικονομία και ακρίβεια

Τσίπρας στη Βουλή: Έχετε εικόνα τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία;

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...