Αλέξης Τσίπρας: Το μήνυμα στον Μητσοτάκη για τα εθνικά θέματα

Μοιραστειτε το

Αλέξης Τσίπρας: O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε μετά από καιρό τη δυνατότητα να αναφερθεί διεξοδικά στα εθνικά θέματα, ενώπιον του τηλεοπτικού κοινού.

Την ευκαιρία να ξεδιπλώσει τις σκέψεις του και κυρίως, την αντίθεση του στον τρόπο που κινείται η κυβέρνηση σχεδόν στο σύνολο των εθνικών θεμάτων, είχε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε την Πέμπτη, στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra».

Όπως ήταν λογικό, τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές που ετοιμάζει στο κόμμα και για τα υπόλοιπα ζητήματα της εγχώριας επικαιρότητας, κέρδισαν τον περισσότερο χώρο προβολής την επόμενη ημέρα. Όμως, στην ίδια συνέντευξη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε μετά από καιρό τη δυνατότητα να αναφερθεί διεξοδικά στα εθνικά θέματα, ενώπιον του τηλεοπτικού κοινού.

Βασική διαπίστωση από τα όσα είπε, είναι η αντίθεση του στον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται το σύνολο των εθνικών θεμάτων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η χώρα μας έχει μετατραπεί σε έναν «προβλέψιμο σύμμαχο», που δίνει τα πάντα και δεν παίρνει τίποτα.

Τουρκία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε ότι η Τουρκία κάθε άλλο παρά απομονωμένη είναι, όπως διακηρύσσει στο εσωτερικό της χώρας μας η κυβερνητική πλευρά. Αντίθετα, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι κλιμακώνει τις προκλητικές ενέργειες και βρίσκει -δυστυχώς- ανοχή από δικούς μας συμμάχους.

Μάλιστα, ανέφερε πως αισθάνεται ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια, η χώρα έχει «έλλειμμα εθνικής στρατηγικής». «Δεν ξέρουμε τι ζητάμε, δεν ξέρουμε τι θέλουμε. Ποια είναι η στρατηγική της χώρας;», αναρωτήθηκε, ρίχνοντας τα πυρά του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μακεδονικό

Προφανώς και υπερασπίστηκε για ακόμα μία φορά τη «Συνθήκη των Πρεσπών», βάλλοντας, ταυτόχρονα, εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, που ενώ τη χαρακτήριζαν προεκλογικά «προδοτική», όταν βρέθηκαν στην κυβέρνηση τη σεβάστηκαν πλήρως.

Μάλιστα, πρόσφατα ο πρωθυπουργός είπε ότι η διαφωνία του δεν ήταν το όνομα Βόρεια Μακεδονία, άλλα σε ζητήματα όπως είναι η εθνότητα, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναφέρει ότι η στάση του απέναντι στις Πρέσπες ήταν «ακραία πολιτική εξαπάτηση» των πολιτών.

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ένα λογικό ερώτημα. Έπρεπε, είπε, να υπογραφεί η Συνθήκη αυτή ή θα έπρεπε να αφήσουμε την Τουρκία να αλωνίζει στα βόρεια σύνορα μας, στην «καρδιά» των Βαλκανίων, όπως έκανε τις προηγούμενες ημέρες στην Αλβανία;

«Όχι» στη Συμφωνία με τις ΗΠΑ

Αν δεχθούμε ότι το «Μακεδονικό» ανήκει στο παρελθόν, το επόμενο διάστημα η Βουλή θα πρέπει να κυρώσει μία πάρα πολύ σημαντική συμφωνία, αυτή με τις ΗΠΑ. Και εδώ ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει τη Συμφωνία, Αθήνας-Ουάσιγκτον.

Όχι γιατί δεν θέλει αμυντική συνεργασία με τον μεγάλο σύμμαχο – υπενθύμισε ότι επί δικής του διακυβέρνησης η ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρέθηκαν στο καλύτερο σημείο των τελευταίων ετών- αλλά γιατί θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι η κυβέρνηση παραχωρεί επ’ αόριστο τη βάση της Σούδας, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και άλλες υποδομές, χωρίς να λαμβάνει κανένα αντάλλαγμα.

«Κι έρχεται λοιπόν ο σύμμαχος, οι ΗΠΑ, λίγους μήνες μετά τις συμφωνίες αυτές και αντί να σ’ επιβραβεύσουν που τα έδωσες όλα, που καμία άλλη κυβέρνηση δεν είχε δώσει ποτέ τόσα πολλά, τι κάνουν;

Βγάζουν την υπογραφή τους από τον EastMed. Κι όχι μόνο βγάζουν την υπογραφή τους, διότι αν έβγαιναν και έλεγαν ότι “κοιτάξτε, είναι ένα μη βιώσιμο οικονομικά σχέδιο γι’ αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει”, αιτιολογούν την απόσυρση της στήριξής τους στο ότι προκαλεί εντάσεις στην περιοχή αυτός ο αγωγός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αιτιολογώντας έτσι το «όχι» του κόμματος του στην επικείμενη ψηφοφορία.

Ελληνογαλλική Συμφωνία

Ο Αλέξης Τσίπρας, υποστήριξε ότι η απόφαση του να καταψηφίσει την πρόσφατη Ελληνογαλλική Συμφωνία, ήταν σωστή. Η απόφαση αυτή ελήφθη πάλι υπό το πρίσμα του «προβλέψιμου συμμάχου» που τα δίνει όλα και δεν παίρνει τίποτα.

Αν και δεν είναι από θέση αρχής αντίθετος στη στενότερη συμμαχία με τη Γαλλία, ωστόσο επέμεινε ότι υπάρχουν δύο σημεία στη Συμφωνία που είναι ετεροβαρή. Η υποχρέωση της χώρας μας να εμπλακεί στρατιωτικά στην εμπόλεμη ζώνη στο Σαχέλ και η απουσία πρόβλεψης για συνδρομή των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων σε τυχόν παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων έξω από τον χώρο της ελληνικής επικράτειας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...