Αλέξης Τσίπρας: Πώς θα εκμεταλλευτεί την προοδευτική αύρα της Ευρώπης

Μοιραστειτε το

Η νίκη του Όλαφ Σολτς στις πρόσφατες γερμανικές εκλογές ήταν μία βαθιά ανάσα για όλες τις λεγόμενες «προοδευτικές» δυνάμεις στην Ευρώπη.

Αν και στη Κουμουνδούρου δεν θεωρούν τον Γερμανό Σοσιαλδημοκράτη «σύντροφο», ωστόσο εκτιμούν ότι η επιτυχία του είναι ένα σημαντικό βήμα για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη «Γηραιά Ήπειρο» και φυσικά στην Ελλάδα, ενισχύοντας την προσπάθεια που καταβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ για να ανατρέψει τη σημερινή πολιτική κατάσταση.

Αν πριν από τέσσερις μήνες κάποιος έλεγε ότι το SPD θα είναι πρώτο κόμμα στις γερμανικές εκλογές, ανατρέποντας μία δημοσκοπική διαφορά σχεδόν 15 μονάδων, μάλλον δεν θα τον έπαιρναν πολύ στα σοβαρά. Και όμως, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη, κατάφερε να κάνει μία τεράστια ανατροπή και να κόψει πρώτο το νήμα στις γερμανικές εκλογές. Η νίκη αυτή του Όλαφ Σολτς, που φέρνει το SPD στη πρώτη θέση μετά από 16 χρόνια απόλυτης κυριαρχίας της CDU και της Άνγκελα Μέρκελ, ξεφεύγει από τα γερμανικά πολιτικά σύνορα.

Αντικειμενικά, τα τελευταία χρόνια δεν ήταν ρόδινα για την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Το αρχαιότερο κόμμα αυτού του πολιτικού φάσματος, που πάντα βρίσκονταν στο επίκεντρο πανευρωπαϊκά, χαράσσοντας ουσιαστικά τη πολιτική «γραμμή» και των άλλων σοσιαλιστικών κομμάτων, το SPD, βρέθηκε κυριολεκτικά στην ανυποληψία, έχοντας μετατραπεί στον μικρό κυβερνητικό εταίρο της Άνγκελα Μέρκελ. Πλέον, όμως, τα πράγματα άλλαξαν και με επικεφαλής τον Όλαφ Σολτς, ετοιμάζονται να σχηματίσουν κυβέρνηση, δίνοντας συνέχεια στον «άνεμο της αλλαγής» φαίνεται να φυσάει στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Διότι δεν είναι μόνο η Γερμανία όπου οι ψηφοφόροι επέλεξαν να «τιμωρήσουν» τη Δεξιά που κυριαρχούσε τα προηγούμενα χρόνια. Στην Πορτογαλία, εδώ και χρόνια, βρίσκεται στην εξουσία μία Σοσιαλιστική κυβέρνηση, με τη στήριξη της Αριστεράς.

Στην Ισπανία, το «πείραμα» των Σοσιαλιστών με τους Podemos δείχνει να έχει βρει βηματισμό. Στη Γαλλία, τη μετά Φρανσουά Ολάντ εποχή, μπορεί να εξαϋλώθηκε το παραδοσιακό Σοσιαλιστικό Κόμμα που επί χρόνια είχε ρόλο πρωταγωνιστή, όμως ο Εμανουέλ Μακρόν δεν ανήκει στην πολιτική οικογένεια της Δεξιάς. Φυσικά από το κάδρο δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι ΗΠΑ, όπου ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν κέρδισε με ένα ιδιαίτερα προχωρημένο – για τα δεδομένα πάντα της Αμερικής- προεκλογικό πρόγραμμα τις εκλογές.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι οι πολίτες, μετά την εμπειρία της πανδημίας, αλλά και της απόλυτης κυριαρχίας της Δεξιάς που είχε ως «ευαγγέλιο» τις πολιτικές λιτότητας, αναζητούν νέες διεξόδους κοντά στις λεγόμενες «προοδευτικές» δυνάμεις. Αν και δεν έχουμε να κάνουμε με ένα ξεκάθαρο φαινόμενο «ντόμινο», φαίνεται πως οι ιδέες της ευρύτερης Κεντροαριστεράς κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

Το ερώτημα είναι αν αυτό ο «άνεμος της αλλαγής» που φυσάει στην Ευρώπη, θα φτάσει και στην Ελλάδα. Στη χώρα μας, στον βασικό εκφραστή της ευρύτερης «προοδευτικής» παράταξης, δηλαδή στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν πως δεν αρκεί από μόνος του για να φέρει την ανατροπή του σημερινού πολιτικού σκηνικού, αλλά είναι μία εξέλιξη θετική – αν μη τι άλλο για την ίδια τη χώρα μας.

Έτσι, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να αναφερθεί από το βήμα της Βουλής στη βασική προεκλογική δέσμευση του Όλαφ Σολτς, που δεν είναι άλλη παρά η αύξηση του κατώτατου ημερομισθίου πάνω από 20%. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να δείξει με αυτό τον τρόπο ότι υπάρχουν περιθώρια για μία επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, πάντα μέσα σε λελογισμένα πλαίσια.

Επίσης, μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μην είναι πολιτικός «αδελφός» του Σολτς, αλλά σίγουρα έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή μαζί του. Άλλωστε, είναι πολύ πρόσφατη η επίσκεψη του στη Γερμανία και η συνάντηση με τον αυριανό -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- Καγκελάριο της Γερμανίας. Τότε, στα γραφεία του SPD, σε μία κλειστή δεξίωση που είχε παραθέσει ο Σολτς σε ελάχιστους ευρωπαίους ηγέτες κεντροαριστερών κομμάτων, είχαν τη δυνατότητα να τα πουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν προς όφελος τους τη μετατόπιση που σημειώνεται διαρκώς στο πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη. Πάντα με κυρίαρχο συστατικό το κυβερνητικό πρόγραμμα εξουσίας που παρουσίασε στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, το οποίο και βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με το «παρωχημένη» και νεοφιλελεύθερη πολιτική που ασκεί ο Κυριάκο Μητσοτάκης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...