Αλέξης Τσίπρας: Οι πολίτες παίρνουν σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους και αύριο την κοινωνία

Μοιραστειτε το

Αλέξης Τσίπρας: Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψήφισε στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και έστειλε μήνυμα για συμμετοχή στη διαδικασία που θα σημάνει και την απαρχή της πολιτικής αλλαγής για τη χώρα.

Από τις 8:00 της Κυριακής (15/5) έχουν ανοίξει οι κάλπες σε πάνω από 1.000 εκλογικά τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή Κεντρικής Επιτροπής και προέδρου του κόμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας προσήλθε για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο Περιστέρι. Συγκεκριμένα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψήφισε στο Δημαρχείο Περιστερίου, στον εκθεσιακό χώρο, λίγο μετά τις 9:30 και εξερχόμενος από το σημείο αναφέρθηκε στη σημασία των διαδικασιών.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η σημερινή ημέρα είναι «η Κυριακή της Δημοκρατίας» ενώ κάλεσε όλους τους προοδευτικούς πολίτες σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να σταλεί το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, και μια σημαντική, σπουδαία ημέρα, για τη δημοκρατική παράταξη του τόπου μας. Θα έλεγα ότι είναι η Κυριακή της Δημοκρατίας. Μια γιορτή συμμετοχής που μπορεί να δυναμώσει και να εμπεδώσει το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής», ανέφερε αρχικά ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια πρόσθεσε «Σε πάνω από 1.000 σημεία σε όλη τη χώρα, από τον Έβρο μέχρι τη Γαύδο, έχουν στηθεί παντού κάλπες. Θέλουμε αυτή η διαδικασία να μην αφορά μόνο τα εσωτερικά μας, αλλά να αφορά το μέλλον αυτού του τόπου. Για αυτό καλούμε στις κάλπες μας, κάθε δημοκρατικό πολίτη. Να έχει μια ευκαιρία να στείλει ένα δυνατό μήνυμα. Να ακουστεί η φωνή τους».

«Καλούμε κάθε νέα και νέο, εργαζόμενους, συνταξιούχους, μικρομεσαίους επιχειρηματίες και επαγγελματίες. Να δώσουν το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής», τόνισε.

«Με αυτό το μήνυμα, να έρθει η ώρα που θα σημάνει διαφορετική πορεία για τον τόπο. Με στήριξη της κοινωνίας, των αδύναμων. Σήμερα καλούμε τους πολίτες να πάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους, ώστε αύριο να πάρουν τις τύχες της κοινωνίας στα χέρια τους», είπε χαρακτηριστικά κλείνοντας.

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

Η αισιοδοξία και ο χαλαρός Τσίπρας

Αισιοδοξία, χωρίς ωστόσο υπερβολικές εκτιμήσεις ως προς τους αριθμούς, επικρατεί στην Κουμουνδούρου για την προσέλευση των πολιτών στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση για την εκλογή αρχηγού και Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας, εμφανίστηκε χαλαρός και το Σάββατο σε συνάντηση που πραγματοποίησε με πολιτικούς συντάκτες, παρά τον δεκαπενθήμερο «μαραθώνιο» στον οποίο έλαβε μέρος – και που εν πολλοίς θύμισε καμπάνια εθνικών εκλογών. Όμως, φάνηκε ξεκάθαρα ότι τα μηνύματα που έλαβε στις περιοδείες που πραγματοποίησε, τον γέμισαν με αισιοδοξία ενόψει της δύσκολης συνέχειας που ακολουθεί.

Είναι αλήθεια πως οι συνομιλητές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήθελαν να μιλήσουν καθόλου για νούμερα ως προς τη συμμετοχή στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία, τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Όχι γιατί φοβόντουσαν τις αναπόφευκτες συγκρίσεις με άλλα πολιτικά κόμματα, που πραγματοποίησαν αντίστοιχες εκλογικές αναμετρήσεις. Αλλά διότι προσπαθούσαν να εξηγήσουν πως η δική τους διαδικασία διαφέρει, αφού δεν απευθύνονται γενικά και αόριστα σε όλους τους πολίτες, αλλά σε όλους όσοι επιθυμούν να υπάρξει πολιτική αλλαγή στον τόπο και παράλληλα είναι διατεθειμένοι να γίνουν μέλη του κόμματους τους.

Και, φυσικά, γιατί πρόκειται για μία πρωτόγνωρη διαδικασία για τους ίδιους, αλλά και για ολόκληρο τον οργανισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, τα τελευταία 24ωρα, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η συμμετοχή μπορεί να ξεπεράσει τις προσδοκίες και το πήχη που είχαν θέσει πίσω από τις κλειστές πόρτες των κομματικών γραφείων. Ωστόσο, ακόμα και την ύστατη στιγμή δεν ήθελαν να μιλήσουν δημόσια για αριθμούς.

Και αν ο «άνεμος αισιοδοξίας» που πνέει, πλέον, στην Κουμουνδούρου, συνοδεύεται και από αρκετό άγχος για τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για τον Αλέξη Τσίπρα. Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρότι «όργωσε» τη χώρα και έδωσε καμία δεκαριά συνεντεύξεις σε μέσα ενημέρωσης, μοιάζει να είναι ιδιαίτερα άνετος και να έχει στραμμένο το βλέμμα του ήδη στην επόμενη ημέρα.

Σε συνάντηση που πραγματοποίησε το Σάββατο με δημοσιογράφους σε γνωστό καφέ-μπαρ της Αθήνας, ήταν άνετος και κάθε άλλο παρά κουρασμένος έμοιαζε. Συζήτησε σε χαλαρό κλίμα μαζί τους, απάντησε σε όλα όσα ρωτήθηκε και φάνηκε να πιστεύει ακόμα περισσότερο στην πολιτική ανατροπή, καθώς τα μηνύματα που έλαβε σε αυτές τις περιοδείες από τους πολίτες, τον γέμισαν με αισιοδοξία.

ΣΥΡΙΖΑ: Άνοιξαν οι κάλπες – Πώς και πού μπορείτε να ψηφίσετε

Από τις 08:00 έως τις 20:00 πραγματοποιούνται σήμερα οι εκλογές του «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» για την ανάδειξη του προέδρου και της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Κεντρική πολιτική επιδίωξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να σταλεί ένα «ξεκάθαρο μήνυμα πολιτικής αλλαγής». Όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει κατά την προεκλογική καμπάνια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας: «Θέλουμε τα 1.000 εκλογικά τμήματα να γίνουν 1.000 “ταχυδρομεία” μέσα από τα οποία οι πολίτες θα στείλουν συστημένο τον “λογαριασμό” σε αυτόν που μας οδήγησε σήμερα εδώ, στον κ. Μητσοτάκη», «θέλουμε το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής μαζί με το μήνυμα της ελπίδας να πάει απ’ άκρη σε άκρη σε όλον τον τόπο».

Εδώ (https://www.syriza.gr/page/ekloges.html#) θα βρείτε αναλυτικά τα εκλογικά τμήματα ανά περιφέρεια και ανά δήμο, πατώντας πάνω στον σχετικό χάρτη.

Η διαδικασία

Από τις 08:00 μέχρι και τις 20:00 οι ψηφοφόροι θα προσέρχονται στα περίπου 1.000 εκλογικά κέντρα που έχουν στηθεί σε όλες τις περιφέρειες ανά τη χώρα. Σε κάθε εκλογικό τμήμα θα υπάρχουν δύο διαφορετικές κάλπες: μία για την εκλογή του προέδρου και μία για την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ο πολίτης πρέπει να έχει μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία έχει οριστεί καταβολή εκλογικής συνδρομής 2 ευρώ, από την οποία απαλλάσσονται οι άνεργοι και οι νέοι έως 30 ετών.

Δικαίωμα ψήφου για την εκλογή του προέδρου έχουν όλες και όλοι από την ηλικία των 15 ετών και άνω. Τόσο τα ήδη υπάρχοντα μέλη του κόμματος όσο και όσοι εγγράφονται σήμερα κατά τη διεξαγωγή των εκλογών επιτόπου στα εκλογικά τμήματα, συμπληρώνοντας την αίτηση εγγραφής νέου μέλους. Σύμφωνα με την εγκύκλιο για τις εκλογές, όλα τα μέλη του κόμματος ανεξαρτήτως ημερομηνίας εγγραφής τους μπορούν να ψηφίσουν σε όλα τα εκλογικά τμήματα της χώρας στην κάλπη εκλογής προέδρου. Όσοι εγγράφονται την ημέρα της ψηφοφορίας ή είναι ήδη μέλη αλλά έχουν εγγραφεί μετά τις 21 Μαρτίου, μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα ανά την Ελλάδα. Επίσης, όσοι είναι ήδη μέλη και έχουν εγγραφεί έως τις 21 Μαρτίου και βρεθούν εκτός της Περιφέρειας στην οποία ανήκουν, μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα ανά την Ελλάδα αλλά μόνο για πρόεδρο.

Δικαίωμα ψήφου για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής έχουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έχουν εγγραφεί έως τις 21 Μαρτίου και ψηφίζουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα εντός της Περιφέρειας στην οποία ανήκουν.

Από χθες, Σάββατο, και σήμερα από τις 08:00 έως τις 20:00 διεξάγονται και οι ψηφοφορίες για το Καταστατικό, με ειδικό πληροφορικό σύστημα με την ευθύνη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ). Δικαίωμα συμμετοχής στις ψηφοφορίες για το καταστατικό, μετά από τη σχετική απόφαση της ολομέλειας του Συνεδρίου έχουν οι σύνεδροι που ψήφισαν στις κάλπες του συνεδρίου το Σάββατο 16 Απριλίου.

Την κεντρική ευθύνη της εκλογικής διαδικασίας για την εκλογή του προέδρου και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει η ΚΕΦΕ, η οποία αποτελείται από 11 μέλη, όπως αυτά ορίστηκαν από το Συνέδριο μετά από πρόταση του Προεδρείου του Συνεδρίου, με πρόεδρο τον Ηλία Νικολακόπουλο.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...