Αλέξης Τσίπρας: Ισχυρό το μήνυμα από τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ – Σε αποδρομή η κυβέρνηση

Μοιραστειτε το

Αλέξης Τσίπρας: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Πρωινοί Τύποι», ενόψει της εκλογικής διαδικασίας της Κυριακής (15/5), στρέφοντας ξανά τα βέλη του προς την κυβέρνηση.

Ένα 24ωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες για την εκλογή Κεντρικής Επιτροπής και προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φιλοξενήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Πρωινοί Τύποι».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η εκλογική διαδικασία του κόμματος την Κυριακή (15/5), θα δώσει μήνυμα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο σύνολο του πολιτικού συστήματος. Μάλιστα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συμμετοχή απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, ενώ άσκησε δριμύτατη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση ειδικότερα για το θέμα των αυξήσεων στην ενέργεια και την οικονομία.

Live η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα

«Αλίμονο αν δεν είχαμε διαφορετικές απόψεις. Δεν εκλέγεται μόνο πρόεδρος αλλά και Κεντρική Επιτροπή. Η διαδικασία διεξάγεται σε μια περίοδο χρόνου σημαντική. Η κοινωνία περνάει δύσκολα με ευθύνη της κυβέρνησης. Δεν θα μπορούσαμε να μην συνδέσουμε την προοπτική ενίσχυσης του κόμματός μας με τις πολιτικές εξελίξεις. Πιστεύω ότι θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα για το πολιτικό σύστημα και την κυβέρνηση η ενδυνάμωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν είναι μια εσωκομματική διαδικασία, αφορά το πολιτικό σύστημα», είπε αρχικά ο κ. Τσίπρας.

«Το κάλεσμά μας είναι στους προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες, σε όλους όσοι συμφωνούν μαζί μας και με τις αρχές μας. Δεν τους καλούμε απλά να ρίξουν μια ψήφο και να φύγουν αλλά να έχουν ενεργή συμμετοχή σε κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της χώρας», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Προχωράμε σε μια διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού του κόμματος. Θα δώσουμε τη δυνατότητα στα μέλη μας, αν έχουμε εκλογές με την απλή αναλογική, να αποφασίσουν με ποιον και με ποιο πρόγραμμα θα μπούμε σε μια κυβέρνηση. Αυτοί θα αποφασίσουν».

Σχετικά με τις προβλέψεις για τη συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Είμαι αισιόδοξος αλλά δεν θέλω να μιλήσω για νούμερα. Για εμάς ο πήχης είναι πολύ μεγάλος. Έχουμε στόχο να κερδίσουμε τις εκλογές. Για να πετύχουμε αυτόν τον πήχη, ξέρουμε ότι στην εθνική κάλπη θα χρειαστούμε πάνω από 2 εκατ. ψηφοφόρους για να κερδίσουμε. Όχι 200.000 και 300.000».

«Τα κόμματα αναγκάζονται από την ίδια τη ζωή και από την ετυμηγορία των πολιτών να διαμορφώσουν τη θέση τους. Η κρίσιμη κάλπη θα είναι αυτή που θα έχουμε μπροστά μας με την απλή αναλογική, που θα διαμορφώσει συσχετισμούς. Είμαστε ιδιοκτήτες αυτού του εκλογικού νόμου και πιστεύω πως η χώρα μπορεί να προχωρήσει με κυβερνήσεις συνεργασίας. Όπως γίνεται σε σοβαρές ευρωπαϊκές χώρες. Τα κόμματα συζητάν για μέρες, καταθέτουν τις απόψεις τους και δεν το κάνουν στο παρασκήνιο», ανέφερε για το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις επόμενες εκλογές και υπογράμμισε:

«Πρέπει να ξεχωρίσουμε τα πράγματα. Στην Ελλάδα και στις μεσογειακές χώρες είναι διαφορετικά από ότι στις βόρειες χώρες. Στη Γερμανία υπήρξε αυτό λόγω της μετατόπισης της σοσιαλδημοκρατίας προς τα δεξιά. Στην Ελλάδα έχουμε δυο κόμματα με βαθιές διαφορές, ιδεολογικές. Όχι όσο στο παρελθόν, αλλά σε σχέση με την κοινωνία και την οικονομία. Με τη Νέα Δημοκρατία οι διαφορές μας είναι πολύ μεγάλες. Οι όποιες συγκλήσεις θα έχουν να κάνουν στη βάση των δυο αυτών πόλων, της αριστεράς και της δεξιάς. Θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας από τις δημοκρατικές δυνάμεις».

Αναφορικά με τις τοποθετήσεις του κ. Ανδρουλάκη, επεσήμανε: «Όταν μια πολιτική δύναμη καλεί τους πολίτες να την ψηφίσουν χωρίς να επιδιώκει να κυβερνήσει, έχει ένα ντεζαβαντάζ. Εκτιμώ ότι η στάση του κ. Ανδρουλάκη έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα και έχει στόχο να μην ανοίξουν τα χαρτιά τους αυτή την ώρα. Όσο πλησιάζουμε στην προεκλογική περίοδο, οι πολίτες θα θέλουν να ξέρουν ποια είναι τα χαρτιά του κάθε κόμματος για την επόμενη ημέρα. Η θέση του πρωθυπουργού, σε ένα πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα, είναι πολύ κρίσιμη. Το ποιος θα είναι αυριανός πρωθυπουργός δεν μπορεί να είναι κρυφός άσσος στο μανίκι ενός πολιτικού. Θεωρώ απολύτως θεμιτό να προσπαθεί ο καθένας να κερδίσει τις εκλογές. Είναι απαράδεκτο, όμως, να λέει «δεν θα είναι ο τάδε», αλλά δεν σας λέω ποιος θέλω να είναι. Αν ο κ. Ανδρουλάκης λέει ότι δεν θέλει τον Χ ή τον Ψ, πρέπει να μας πει ποιον θέλει. Ο κόσμος δεν μπορεί να πάει στις κάλπες και να ψηφίσει χωρίς να γνωρίζει».

Σε ερώτηση για τον χρόνο των εκλογών, απάντησε: «Δεν είμαι μάντης για να μαντέψω πότε θα γίνουν εκλογές. Αίσθησή μου είναι ότι αδειάζει η κλεψύδρα για την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη. Οσο η κοινωνική ένταση επιτείνεται, θα δυσκολεύουν τα πράγματα. Εμείς θεωρούμε ότι εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό. Να υπάρξει κυβέρνηση με κοινωνικό πρόσημο, να προστατεύσει τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη. Η δυσκολία αυτή δεν θα φύγει από τη μια ημέρα στην άλλη. Για το πότε θα είναι ο χρόνος των εκλογών δεν μπορώ να απαντήσω, αλλά μπορώ να σας πω την αξία του να δυναμώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την κάλπη του αύριο. Μια σειρά δημοσκοπήσεων λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανακάμψει. Αύριο πρέπει να δοθεί η απάντηση».

Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Έχετε πάει το τελευταίο διάστημα σε ένα καφενείο; Έχετε περπατήσει σε έναν εμπορικό δρόμο; Εκεί είναι οι ασφαλέστερες σφυγμομετρήσεις κατά τη γνώμη μου. Το κλίμα έχει αλλάξει, έχει γυρίσει. Ο κόσμος είναι σε βαθιά απογοήτευση. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή. Αυτή είναι η εικόνα από τις πραγματικές σφυγμομετρήσεις στην κοινωνία. Αν συνεχιστούν έτσι τα πράγματα, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, η μεγάλη συζήτηση θα είναι η μεγάλη αποτυχία των σφυγμομετρήσεων. Μπορεί να μην είναι εσκεμμένη. Πέρα από τις μετρήσεις και τις δημοσκοπήσεις, το πρόβλημα των πολιτών είναι πώς θα πληρώσουν τον λογαριασμό με τη ρήτρα αναπροσαρμογής τρεις και τέσσερις φορές επάνω; Πώς θα ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις με πληθωρισμό στο 10%. Κάνω περιοδεία σε λαϊκές περιοχές και βλέπω ανθρώπους σε απόγνωση. Ανθρώπους που λένε δεν έχουμε γάλα για τα παιδιά μας, όχι για πολυτελείς αγορές».

Για τις αυξήσεις στην ενέργεια, εξήγησε πως: «Όταν μεσοσταθμικά σε όλη την Ευρώπη οι αυξήσεις στην ενέργεια είναι 20-25% και στην Ελλάδα είναι 80%, υπάρχει τεράστια διαφορά. Που οφείλεται αυτό; Όταν η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, όταν έχουν εμπνευστεί την πατέντα της ρήτρας αναπροσαρμογής που μετακυλίει το 99% της αύξησης στην χονδρεμπορική τιμή στον καταναλωτή, ποιος ευθύνεται; Αυτή τη ρήτρα πρέπει να ξέρεις ιερογλυφικά για να καταλάβεις πως βγαίνεις, εφαρμόστηκε τον Αύγουστο του 2021. Επί των ημερών μας, δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ ο λογαριασμός της ΔΕΗ. Από το 2015 ως το 2019 μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 19%. Δεν υπήρχε ρήτρα αναπροσαρμογής όταν έπεφτε η τιμή».

Ενώ πρόσθεσε ότι: «Υπάρχει μια αγωνία μην τυχόν και συσσωρευτούν χρέη στο μέλλον, αλλά δεν έχετε αγωνία για το πώς θα πληρώσει σήμερα ο πολίτης. Όταν ένας άνθρωπος έχει 1.000 ευρώ εισόδημα και έχει λογαριασμό 1.600, πώς θα πληρώσει; Θα τους πούμε μπαταχτσήδες; Που βγήκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, του κόμματος με τα εκατομμύρια δάνεια απλήρωτα, να μας πει μπαταχτσήδες; Τι μέτρα πήρε η κυβέρνηση; Τα μέτρα μας πήρε…»

«Η κυβέρνηση έχει αφήσει ανέγγιχτη και ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια εδώ και εννέα μήνες. Από τη ΔΕΘ μίλησα για το κύμα της ακρίβειας και ο κ. Μητσοτάκης έλεγε πως θα είναι παροδικό. Ο κ. Μητσοτάκης ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ και είναι πρωταγωνίστρια στο ράλι αισχροκέρδειας. Στόχος της ΔΕΗ είναι να έχει υψηλή τιμή στο ταμπλό του χρηματιστηρίου, για να μοιράζει κέρδη στους μετόχους. Σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που δεν έχουν να πληρώσουν, οι λογαριασμοί ήταν τριπλάσιοι. Ο μηχανισμός της αισχροκέρδειας, έχει να κάνει με το χρηματιστήριο της ενέργειας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς θα διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ

Στόχος της Κουμουνδούρου είναι να μετατρέψει την εσωκομματική αυτή διαδικασία σε ένα αντικυβερνητικό συλλαλητήριο, καλώντας τους πολίτες να δώσουν μαζικά το παρών στις κάλπες και να στείλουν «τον λογαριασμό πίσω», στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την κεντρική ευθύνη της εκλογικής διαδικασίας για την εκλογή του προέδρου και των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έχει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) με πρόεδρο τον Ηλία Νικολακόπουλο, όπως ορίστηκε με απόφαση του 3ου Συνεδρίου.

Ποιοι ψηφίζουν για πρόεδρο

Δικαίωμα ψήφου στην κάλπη εκλογής προέδρου, έχουν όλοι οι πολίτες που το επιθυμούν. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν, είναι να προσέλθουν σε κάποιο από τα, σχεδόν, 1.000 εκλογικά κέντρα που θα στηθούν σε ολόκληρη τη χώρα, από τη Γαύδο ως τον Έβρο, όπως είπε πριν λίγες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρα.
Εδώ (https://www.syriza.gr/page/ekloges.html#) θα βρείτε αναλυτικά τα εκλογικά τμήματα ανά περιφέρεια και ανά δήμο, πατώντας πάνω στον σχετικό χάρτη.

Επίσης θα πρέπει να καταβάλουν το αντίτιμο των τριών ευρώ και να δεχθούν να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό είναι το στοιχείο που διαφοροποιεί την εν λόγω διαδικασία.
Όσοι εγγραφούν μέλη του κόμματος την ημέρα των εκλογών ή όσοι γράφτηκαν μετά την 21η Μαΐου, θα μπορούν να ψηφίσουν όπου το επιθυμούν ή μπορούν, ανεξάρτητα με την περιφέρεια ή τον δήμο στον οποίον κατοικούν.

Ποιοι ψηφίζουν για Κεντρική Επιτροπή

Για τα 61.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν ενταχθεί στο κόμμα πριν την 21η Μαρτίου και έχουν δικαίωμα ψήφου και για την Κεντρική Επιτροπή, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Αυτοί μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο της περιφέρειας στην οποία ανήκουν.
Αν για κάποιο λόγο βρίσκονται εκτός, θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν σε όποιο εκλογικό κέντρο της χώρας θέλουν, αλλά μόνο για αρχηγό. Αυτό συμβαίνει γιατί στην εκλογή των 300 μελών της Κεντρικής Επιτροπής, υπάρχουν και γεωγραφικά κριτήρια.

Τι πρέπει να έχω μαζί μου

Όσοι δεν είναι μέλη ή έχουν εγγραφεί μετά τις 21 Μαρτίου μπορούν να συμπληρώσουν διαδικτυακά τη φόρμα εγγραφής μέλους που θα βρουν στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ και να προσκομίσουν στο εκλογικό τμήμα, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρηθούν στις ουρές.
Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί από τις 8.00 π.μ. μέχρι και τις 8.00 μ.μ., με τα κομματικά στελέχη να εύχονται η συμμετοχή να είναι τέτοια ώστε να δοθεί παράταση.
Όποιος επιθυμεί να ψηφίσει, πρέπει να έχει μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Άπαντες συσπειρωμένοι γύρω από τον Τσίπρα

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...