Ακρίβεια: Νέο δίχτυ προστασίας για τα νοικοκυριά ετοιμάζει η κυβέρνηση 

Μοιραστειτε το

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πασχαλινό του μήνυμα φρόντισε να κάνει σαφές ότι κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η ακρίβεια, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί και θα συνεχίσει να το κάνει, για όσο διάστημα χρειαστεί – Στόχος της κυβέρνησης ο Μάιος και το καλοκαίρι – Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις ανακούφισης των νοικοκυριών

Προφανώς οι μήνες Μάιος και Ιούνιος θα είναι κομβικής σημασίας αφού θα ξεδιαλύνει το τοπίο γύρω από τις κινήσεις που θα κάνει (ή που δεν θα κάνει) η Ευρωπαϊκή Ένωση για το μείζον ενεργειακό πρόβλημα.

Στη συνέχεια η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει αναλόγως και να απλώσει ένα νέο δίχτυ ασφαλείας πάνω από τα ελληνικά νοικοκυριά. Στον απόηχο του βοηθήματος των 200 ευρώ στα ευάλωτα νοικοκυριά και της αύξησης στην κατώτατο μισθό, ήδη στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται τα επόμενα βήματα τα οποία χωρίζονται στις ακόλουθες παρεμβάσεις:

  • Μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα πρώτης ανάγκης μεταξύ των οποίων στο ψωμί, στο γάλα και στο λάδι
  • Αύξηση συγκεκριμένων προνοιακών επιδομάτων, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το επίδομα αναπηρίας
  • Νέα παρέμβαση στις τιμές του ρεύματος αν τελικά δεν προκύψει κάποια κοινή λύση σε επίπεδο Ε.Ε. όπως έχουμε ήδη επισημάνει η συγκεκριμένη παρέμβαση θα αφορά τις τιμές χονδρικής και όχι τα τιμολόγια.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι τιμές της ενέργειας δεν θα ομαλοποιηθούν ακόμα κι αν ο πόλεμος τελειώσει αύριο το πρωί. Είναι ένα πρόβλημα που θα ταλαιπωρήσει τους καταναλωτές για ολόκληρο το 2022.

Συνεπώς οι όποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να είναι ουσιαστικές και να έχουν διάρκεια. Παράλληλα η κυβέρνηση κρατάει μικρό καλάθι και για την αποτελεσματικότητα των κινήσεων της Κομισιόν, ενώ το πιθανότερο σενάριο είναι να αναγκαστεί η Ελλάδα να κινηθεί μονομερώς, κάτι που έχει ήδη επισημάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ήδη η Γερμανία δεν φαίνεται διατεθειμένη να συναινέσει σε ένα νέο ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης για την ενέργεια, όπως έγινε την περίοδο της πανδημίας. Από την άλλη μεριά για την Γαλλία υπάρχει μια σχετική αισιοδοξία για την στάση που θα κρατήσει ο επανεκλεγείς Εμανουέλ Μακρόν αν και η Γαλλία έχει πυρηνική ενέργεια και προφανώς δεν «καίγεται» όσο εμείς.

Την ίδια ώρα αρκετά γαλάζια στελέχη εκτιμούν ότι σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει «παράθυρο ευκαιρίας» να αλλάξει το κλίμα τους επόμενους μήνες με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα δείξει κοινωνικό πρόσωπο μέχρι τέλους και σε συνδυασμό με την αύξηση των δημοσίων εσόδων λόγω τουρισμού. Δεν αποκλείεται μάλιστα στο 14Ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας (6 με 8 Μαΐου) ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα κοινωνικής προστασίας με σημαντικότερο όλων το πρόγραμμα για την παροχή φθηνής στέγης στη νέα γενιά.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται αισιόδοξος. Όπως τόνισε στο μήνυμά του για το Πάσχα: «Ας υποδεχτούμε, λοιπόν, αυτήν την άνοιξη με ελπίδα. Με αλληλεγγύη και αυτοπεποίθηση. Κι ας κάνουμε το ερχόμενο καλοκαίρι πιο αισιόδοξο…». Ορόσημο λοιπόν το καλοκαίρι το οποίο θα καθορίσει και τις πολιτικές εξελίξεις…

Διαβάστε επίσης:

Οικονομία, ο νυν υπέρ πάντων αγώνας…

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...