Ακίνητα: Τα «κρυφά διαμάντια» της κτηματαγοράς στην Αθήνα

Μοιραστειτε το

Μια σειρά από «κρυφά διαμάντια», περιοχές δηλαδή που ακόμα παραμένουν υποτιμημένες αλλά έχουν σημαντικές προοπτικές ανόδου κρύβει η κτηματαγορά των Αθηνών.

Όπως αναφέρουν στο CNN Greece στελέχη της κτηματαγοράς, η πανδημία έχει αλλάξει τα δεδομένα στο «χρηματιστήριο» των ακινήτων, φέρνοντας μειώσεις σε μια σειρά από περιοχές και αναβαθμίζοντας άλλες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της πρώτης κατηγορίας, δηλαδή περιοχών που είδαν την αξία τους να μειώνεται είναι εκείνες που είχαν εκτιναχθεί την προηγούμενη πενταετία λόγω της αντίστοιχης αύξησης του AirBnB. Μολονότι παραμένουν ψηλά, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, η εποχή που το ενοίκιο για μια γκαρσονιέρα στο Κουκάκι έφτανε τα 1.000 ευρώ το μήνα θα αργήσει να επιστρέψει.

Στον αντίποδα, το lockdown έχει αλλάξει τα δεδομένα των προτιμήσεων για υποψήφιους αγοραστές και ενοικιαστές, πολλοί από τους οποίους «γυρίζουν την πλάτη» στο κέντρο της Αθήνας, επιλέγοντας σπίτια στα προάστια. Έτσι, περιοχές όπως τα Μεσόγεια γνωρίζουν αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, καθώς οι τιμές είναι λογικές και ταυτόχρονα προσφέρουν πρόσβαση σε πράσινο, πιο ήπια ρυμοτομία και δυνατότητα αγοράς ή ενοικίασης μεγαλύτερων ακινήτων σε λογικές τιμές.

Τα «κρυφά διαμάντια»

Ως προς τις ανερχόμενες περιοχές, όπως αναφέρει στο CNN Greece η κυρία Νατάσσα Μποκτού, Υπεύθυνη ανάπτυξης & Team Leader νοτίων προαστίων της Keller Williams Cosmos μέλος του δικτύου της Keller Williams Greece, ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον αλλά και οι προοπτικές σε Νέο Κόσμο, Καλλιθέα, Μοσχάτο αλλά και Περισσό.

Προφανώς ενδιαφέρον υπάρχει και σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα τα Εξάρχεια, το Μεταξουργείο αλλά και τις περιοχές πέριξ του Ελληνικού, όμως αυτά είναι λίγο-πολύ γνωστά και σε μεγάλο βαθμό η αγορά έχει προεξοφλήσει τις εξελίξεις.

Όπως αναφέρει η κυρία Μποκτού, τα προηγούμενα χρόνια είδαμε πολλά παλιά ακίνητα να αγοράζονται σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, να ανακαινίζονται και να διατίθενται ως AirBnB. Πλέον, με τη μείωση της ζήτησης για AirBnB πολλά από τα ακίνητα αυτά βγαίνουν προς πώληση, δικαιολογώντας και την κατακόρυφη αύξηση στις τιμές.
Στην περίπτωση του Νέου Κόσμου, η γειτνίαση με το Κουκάκι, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών αλλά και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος λειτουργούν ως καταλύτες ανόδου. Επίσης, μεγάλες επενδύσεις, όπως αυτή του δισεκατομμυριούχου Μυστακίδη στη μετα-μοντέρνα πολυκατοικία που αναπτύσσουν οι αρχιτέκτονες ISV Development καθώς και του πεντάστερου ξενοδοχείου της Hines στο σημείο που βρισκόταν ο πολυκινηματογράφος Odeon Starcity δίνουν «καύσιμο» στην άνοδο των τιμών.

Αντίστοιχα, για την Καλλιθέα και το Μοσχάτο, καθοριστικό ρόλο έχει παίξει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο έχει αναβαθμίσει κατακόρυφα τις περιοχές. Μάλιστα, όπως τονίζει η κυρία Μποκτού, πλέον βλέπουμε «κτηματαγορά δύο ταχυτήτων», με τις τιμές να εκτινάσσονται στα οικοδομικά που βρίσκονται πέριξ του ΙΣΝ.

Όσο για τον Περισσό, εδώ ο καταλύτης είναι η νέα Γραμμή του Μετρό που θα περνάει από την περιοχή σε συνδυασμό με το γήπεδο της ΑΕΚ και τα έργα αναβάθμισης των γύρω περιοχών. Προφανώς μεγάλη είναι η άνοδος στις τιμές και στη Νέα Φιλαδέλφεια, η οποία όμως σε μεγάλο βαθμό έχει προεξοφληθεί.

Έτσι γειτονικές περιοχές, όπως ο Περισσός, με σημαντικά περιθώρια ανόδου αναδεικνύονται σε «κρυφά διαμάντια», καταγράφοντας από τη μία σημαντική αύξηση στη ζήτηση και από την άλλη άνοδο στις τιμές τα τελευταία χρόνια, τόσο σε νεόδμητα όσο και σε παλιά αλλά ανακαινισμένα διαμερίσματα.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...