Αιχμηρά καλλιτεχνικά φιλμ από το Arte και αντιρατσιστικές ταινίες του Στιβ ΜακΚουίν από το BBC

Μοιραστειτε το

Τι να δούμε την εβδομάδα που έρχεται ● Τα σινεμά της Ελλάδας είναι κλειστά μέχρι νεωτέρας – μας λείπουν, ανυπομονούμε να ξανανοίξουν, αλλά προς το παρόν βολευόμαστε με εναλλακτικές για το σπίτι. Παρακάτω, πέντε επιλογές γι’ αυτή την εβδομάδα.


ArteKino 2020

Ο Δεκέμβριος δεν θα μας αφήσει χωρίς κινηματογραφική ανάσα. Στην πέμπτη χρονιά του, το έτσι κι αλλιώς online φεστιβάλ που διοργανώνεται με τη σφραγίδα του Arte, διεξάγεται (στους υπολογιστές μας) από την 1η ώς και την 31η Δεκεμβρίου. Νέες ταινίες από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο (μαζί και «Ο Γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου, αλλά δυστυχώς χωρίς πρόσβαση για το ελληνικό κοινό αυτή τη φορά) συνθέτουν ένα λεύκωμα των πιο αιχμηρών καλλιτεχνικών φιλμ της πρόσφατης παραγωγής, ταινίες που συμμετείχαν και βραβεύτηκαν στα μεγάλα φεστιβάλ, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.

Εκτός από τη χαρά τού ν’ ανακαλύψει κανείς νέες ταινίες, το ArteKino κάνει κι ένα δώρο στους θεατές του. Ψηφίζουμε για το Βραβείο Κοινού του φεστιβάλ, με χρηματικό έπαθλο 30.000 ευρώ στην ταινία που θα το κερδίσει, αλλά και αυτομάτως μπαίνουμε στην κλήρωση για ένα ταξίδι στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο 2021, με διαπίστευση και όλα τα έξοδα καλυμμένα από τη διοργάνωση. Παρακολουθούμε το ArteKino 2020 στη διεύθυνση artekinofestival.com


«Red, White and Blue» του Στιβ ΜακΚουίν

Ο σταρ, πλέον, Τζον Μπογέγκα πρωταγωνιστεί στην ιστορία του υπαρκτού Λιρόι Λόγκαν, του άνδρα που στη δεκαετία του ’80 εγκατέλειψε την επιστημονική αρένα για να γίνει ένας από τους πρώτους μαύρους αστυνομικούς του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτή είναι η τρίτη, στη σειρά, από τις πέντε ωριαίες ταινίες με τον κοινό τίτλο «Small Axe» που σκηνοθετεί για το BBC ο Στιβ ΜακΚουίν, ο δημιουργός αριστουργημάτων σαν τα «Hunger» και «Shame», του ιστορικού-πολιτικού έπους «12 Χρόνια Σκλάβος» και του απογοητευτικού «Χήρες». Το «Small Axe», συνολικά, περιγράφει τη λίγο ειπωμένη εμπειρία της ζωής των μαύρων Βρετανών από τη δεκαετία του ’60 ώς το ’80. Εχουν ήδη προβληθεί (και παραμένουν στην πλατφόρμα για να τις δείτε ανά πάσα στιγμή) το δικαστικό δράμα «Mangrove» και το ζεστό, ερωτικό «Lovers Rock». Ξεχωρίζοντας από μια συμβατική βιογραφία, το «Red, White and Blue» χτίζει το σύνθετο πορτρέτο ενός ανθρώπου που αντιμετώπισε τον ρατσισμό σε δύο μέτωπα, στο λευκό σώμα της αστυνομίας αλλά και στη δική του κοινότητα. Βλέπουμε το «Small Axe» στο COSMOTE TV PLUS, με μία νέα ταινία της σειράς κάθε Δευτέρα, αμέσως μετά την προβολή τους στο BBC.


Φεστιβαλικό γουικέντ

Τρία μεγάλα ελληνικά φεστιβάλ ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες και σας προσκαλούν να δείτε το πρόγραμμά τους πριν… εξαντληθεί! Το 33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου συνεχίζει ώς και την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου (δεν χάνουμε την «Εκδρομή» στο αφιέρωμα στον Τάκη Κανελλόπουλο!), στο Cinesquare (όλες οι πληροφορίες στο panoramafest.org). Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, μαζί και η Camera Zizanio, συνεχίζει ώς και το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου. Και το 11ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας, αυτό που πάντα μας ανοίγει τα μάτια στην αλήθεια όχι μόνο του κόσμου αλλά και του εαυτού μας, συνεχίζει ώς και την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου στο ethnofest.gr.


«Uncle Frank» του Αλαν Μπολ

Βρισκόμαστε στην ταραχώδη Αμερική του ’73. Ο Φρανκ Μπλέντσο θα κάνει μια διαδρομή με το αυτοκίνητο, από το Μανχάταν ώς το πατρικό του στη Νότια Καρολίνα, διασχίζοντας τη χώρα από τον Βορρά ώς τον Νότο, για να παρευρεθεί στην κηδεία του πατέρα του. Συνεπιβάτες, η 18χρονη ανιψιά του αλλά και ο εραστής του, Γουόλιντ. O Αλαν Μπολ, σεναριογράφος του «American Beauty» και δημιουργός σειρών όπως το «Six Feet Under» και το «True Blood», σκηνοθετεί (μετά το «Towelhead» του 2007) μια κομεντί, με τόνους πολιτικού σχολιασμού και αναζήτησης ταυτότητας, συμβατική στο σενάριό της αλλά αμείωτα χαριτωμένη και συγκινητική. Το «Uncle Frank» προβάλλεται στο Amazon Prime Video.


«Versus: The Life and Films of Ken Loach» της Λουίζ Οσμοντ

Ολοζώντανη βιογραφία του Βρετανού δημιουργού, μια καταγραφή της προσωπικής πορείας του και των κινηματογραφικών επιτευγμάτων του καθώς, για πέντε δεκαετίες ασταμάτητα, συνέχισε να αμφισβητεί και να εκθέτει το σύστημα, με αισθητική κομψότητα και πίστη στον ανθρωπισμό.

Το ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο από την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, στο Cinobo (cinobo.com).

Πηγή
Author: Λήδα Γαλανού

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...