Αιματηρές συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Καταγγελίες για εμπλοκή Τούρκων και Σύρων μισθοφόρων

Μοιραστειτε το

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020 17:13

Νέος κύκλος αιματηρών συγκρούσεων ξέσπασε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τον αρμενικό θύλακα μέσα στο Αζερμπαϊτζάν.

Στις 7:10 το πρωί δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκαν εναντίον των Αρμενίων. Πηγές και των δύο πλευρών αναφέρουν νεκρούς και τραυματίες από τις συγκρούσεις.

Το Μπακού ανακοίνωσε ότι κατέλαβε έξι χωριά που βρίσκονται στα σύνορα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Απελευθερώσαμε έξι χωριά, πέντε στο Φιζούλι, ένα στο Τζεμπράιλ».

Στη συνέχεια το Anadolu μετέδωσε ότι καταλήφθηκε ένα ακόμα χωριό.

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν είχε ανακοινώσει ότι εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση κατά μήκος της «γραμμής επαφής», μιας ναρκοθετημένης περιοχής που χωρίζει τις υποστηριζόμενες από την Αρμενία δυνάμεις από τα αζερινά στρατεύματα.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του είπε μεταξύ άλλων:

«Ο αζερινός στρατός μάχεται σήμερα στο έδαφός του, υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητά του, καταφέρει συντριπτικά πλήγματα στον εχθρό. Η υπόθεσή μας είναι δίκαιη και θα νικήσουμε».

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας του Αζερμπαϊτζάν, Hikmet Haciyev, είπε στο Al Jazeera ότι ο στόχος της επίθεσης χώρας του είναι η ανακατάληψη όλου του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν που ελέγχεται από τις αρμενικές δυνάμεις, δηλαδή της περιοχής Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το απόγευμα το Αζερμπαϊτζάν κήρυξε κατάσταση πολέμου σε 12 περιφέρειες μεταξύ των οποίων και η πρωτεύουσα Μπακού και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 6 το πρωί.

Η αρμενική απάντηση

Από την άλλη μεριά, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κήρυξε γενική επιστράτευση και στρατιωτικό νόμο. Κάλεσε τον πληθυσμό να «είναι έτοιμος να υπερασπισθεί την ιερή πατρίδα. «Ας υποστηρίξουμε σθεναρά το κράτος μας, τον στρατό μας (…) και θα νικήσουμε. Ζήτω ο ένδοξος αρμενικός στρατός!», έγραψε στο Facebook.

Ο κ. Πασινιάν είπε ακόμα ότι:

«Το απολυταρχικό καθεστώς του Αζερμπαϊτζάν κήρυξε και πάλι τον πόλεμο στον λαό της Αρμενίας. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός πολέμου μεγάλης κλίμακας που θα μπορούσε να έχει «απρόβλεπτες συνέπειες» και θα επεκταθεί».

Το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την «επίθεση της στρατιωτικοπολιτικής ηγεσίας του Αζερμπαϊτζάν» και δήλωσε πως η αρμενική πλευρά θα δώσει την κατάλληλη στρατιωτική και πολιτική απάντηση. Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε πως τα στρατεύματά του κατέρριψαν δύο ελικόπτερα και τρία μη επανδρωμένα αεροπλάνα του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Αρμένιος ηγέτης του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Αραΐκ Αρουτιουνιάν, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του τοπικού κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι: «Κήρυξα στρατιωτικό νόμο και γενική επιστράτευση για τους άνω των 18 ετών.»

Η Τουρκία στο πλευρό των Αζέρων

Η Άγκυρα πήρε ξεκάθαρα θέση υπέρ των Αζέρων. Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε:

«Το τουρκικό έθνος θα στηρίξει τους Αζέρους αδελφούς μας με όλα μας τα μέσα όπως πάντα».

Κάλεσε επίσης την Αρμενία να «σταματήσει την επιθετικότητά της».

«Ο ίδιος επέκρινε τη διεθνή κοινότητα που δεν «αντέδρασε με επαρκή τρόπο, όπως έπρεπε» απέναντι σε αυτό που αποκάλεσε «επιθετικότητα» της Αρμενίας.

Ο Ερντογάν έκανε επίσης γνωστό ότι είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, του οποίου χαιρέτισε τη «συνετή και αποφασιστική στάση».

Για την κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα εμπλακεί στη διαμάχη της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν.

Προειδοποίησε ακόμα ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον νότιο Καύκασο και τις γειτονικές περιοχές.

Ο ηγέτης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Αράικ Χαροτυουνιάν, κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση ότι στέλνει μισθοφόρους στο Αζερμπαϊτζάν.

«Έχουμε πληροφορίες ότι μισθοφόροι από την Τουρκία και άλλες χώρες μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στο Αζερμπαϊτζάν Ο τουρκικός στρατός βρίσκεται ήδη στο Αζερμπαϊτζάν, με το πρόσχημα των στρατιωτικών ασκήσεων».

Στο διαδίκτυο εμφανίστηκαν βίντεο που δείχνουν Σύρους μισθοφόρους να συμμετέχουν στις συγκρούσεις.

Η διασταύρωσή τους από ανεξάρτητες πηγές δεν είναι δυνατή αυτή τη στιγμή.

Εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός

Η διεθνής κοινότητα εκφράζει τη ζωηρή ανησυχία της για την ανάφλεξη στον Ναγκόρνο-Καραμπάχ και καλεί τις δύο πλευρές σε κατάπαυση του πυρός.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που προκάλεσε και θύματα μεταξύ αμάχων.

Καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να προβούν σε άμεση παύση των εχθροπραξιών και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της Ομάδας Μινσκ.

Η ειρηνική επίλυση των διαφορών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου είναι μονόδρομος για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Αναμένουμε ότι κάθε ενέργεια και δήλωση από πλευράς εμπλεκομένων αλλά και τρίτων θα εντάσσεται σε αυτή τη λογική, αποφεύγοντας την υποδαύλιση της έντασης».

Καταδικάζει την παραβίαση της εκεχειρίας η Κύπρος

Ανακοίνωση αναφορικά με την κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών Κύπρου. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει βαθιά ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης που σημειώνεται από χθες στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και καταδικάζει την παραβίαση της εκεχειρίας από το Αζερμπαϊτζάν που οδήγησε σε σφοδρές συγκρούσεις με αποτέλεσμα να σημειωθούν θύματα και μεταξύ αμάχων.

«Απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές για επίδειξη αυτοσυγκράτησης και για τερματισμό των εχθροπραξιών, ούτως ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης το συντομότερο», τονίζεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι:

«Υπό των φως των εξελίξεων, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε νωρίτερα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας κ. Zohrab Mnatsakanyan, στο πλαίσιο της οποίας ενημερώθηκε από τον τελευταίο για την εξέλιξη της κατάστασης. Από πλευράς του, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε προς τον Αρμένιο ομόλογό του τη στήριξη της κυπριακής Κυβέρνησης στις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση των διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, μέσω της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο της Ομάδας του Μινσκ και καταδίκασε κάθε ενέργεια από εμπλεκόμενους ή και παρέμβαση από τρίτους που κινείται αντίθετα προς αυτή την κατεύθυνση».

Ανησυχία του Κρεμλίνου

Την έντονη ανησυχία του για την κλιμάκωση στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ εξέφρασε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

Η τηλεφωνική αυτή επικοινωνία, που έγινε με πρωτοβουλία της Αρμενίας, «επικεντρώθηκε στην κατάσταση στη ζώνη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ανέφερε το Κρεμλίνο. «Η ρωσική πλευρά εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τις ένοπλες συγκρούσεις ευρείας κλίμακας. Σημειώθηκε ότι είναι σημαντικό τώρα να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης και να σταματήσουν οι εχθροπραξίες», πρόσθεσε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε νωρίτερα: «Καλούμε τα μέρη να παύσουν αμέσως το πυρ και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη σταθεροποίηση της κατάστασης».

Η Ρωσία είναι η βασική σύμμαχος της Αρμενίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έγραψε στο Twitter: «Οι πληροφορίες που αφορούν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποτελούν πηγή σοβαρότατων ανησυχιών. Η στρατιωτική δράση πρέπει να σταματήσει, επειγόντως, για να αποτραπεί οποιαδήποτε κλιμάκωση της βίας. Μια άμεση επιστροφή στις διαπραγματεύσεις, χωρίς προαπαιτούμενα, είναι ο μοναδικός δυνατός δρόμος».

Ανάλογες εκκλήσεις έκαναν η Γαλλία και η Γερμανία.

Το ιστορικό

Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κήρυξαν την ανεξαρτησία του θύλακα το 1991, ενώ η Σοβιετική Ένωση κατέρρεε.

Στις συγκρούσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και αυτονομιστών-Αρμενίας που ακολούθησαν, χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπίστηκαν.

Το 1994 πήρε ουσιαστικά τον έλεγχο της περιοχής και συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός. Οι μεθοριακές συγκρούσεις είναι όμως συχνό φαινόμενο.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...