Αιθιοπία: Κλιμάκωση εμφυλίου, επιθέσεις σε αεροδρόμια, εκατοντάδες άμαχοι νεκροί

Μοιραστειτε το

Ο πρόεδρος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκρέ (TPLF), που κυβερνά την περιοχή, Ντεμπρετσιόν Γκεμπρεμάικλ

ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/STR

Δύο αεροδρόμια στην πολιτεία Αμχάρα της Αιθιοπίας, η οποία γειτονεύει με τη βόρεια πολιτεία Τιγκρέ, όπου ομοσπονδιακά στρατεύματα μάχονται εναντίον τοπικών δυνάμεων, επλήγησαν την Παρασκευή από ρουκέτες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, κατηγορώντας για τις επιθέσεις το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκρέ (TPLF), που κυβερνά στην επαρχία αυτή.

Oι ρουκέτες ήταν σε αντίποινα για τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και είχαν στόχο στρατιωτικές βάσεις της Τιγκρέ, απάντησε από την πλευρά της η κυβέρνηση της TPLF.

Το αεροδρόμιο στο Γκοντάρ καταστράφηκε, ενώ μια άλλη ρουκέτα που εκτοξεύτηκε εναντίον του αεροδρομίου Μπαχίρ Νταρ έχασε τον στόχο της, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Αιθιοπίας.

AP

Γιατρός στο Γκοντάρ δήλωσε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν, όλοι στρατιώτες. Για το Μπαχίρ Νταρ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής διαθέσιμος απολογισμός.

«Η χούντα του TPLF χρησιμοποιεί τα τελευταία από τα όπλα της στο οπλοστάσιό της», ανέφερε η κυβερνητική ομάδα διαχείρισης κρίσεων σε ανάρτησή της στο Twitter.

Σφαγές αμάχων καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

Στο μεταξύ, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι πιθανόν εκατοντάδες άνθρωποι σφαγιάστηκαν στην Μάι Κάντρα, μια περιοχή της επαρχίας Τιγκρέ, στις 9 Νοεμβρίου.

«Επιβεβαιώσαμε τη σφαγή πολύ μεγάλου αριθμού πολιτών, οι οποίοι φαίνεται ότι ήταν απλοί μεροκαματιάρηδες και δεν είχαν, σε καμία περίπτωση, ανάμιξη στις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις», ανακοίνωσε η οργάνωση, αναφερόμενη στις μάχες μεταξύ των ομοσπονδιακών και των τοπικών δυνάμεων.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αντίδραση στις εν λόγω καταγγελίες από την κυβέρνηση της Αιθιοπίας ή τους τοπικούς ηγέτες του Τιγκρέ. Οι τηλεφωνικές γραμμές και οι υπηρεσίες διαδικτύου είναι εκτός λειτουργίας και απαγορεύεται στους δημοσιογράφους να πάνε εκεί, με αποτέλεσμα, η απόκτηση ανεξάρτητων επαληθευμένων πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή να είναι δύσκολη.

Ο πρωθυπουργός Αμπί Αχμέντ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τις δυνάμεις που είναι πιστές στους ηγέτες του Τιγκρέ για τη διεξαγωγή μαζικών δολοφονιών, ενώ το TPLF αρνείται την εμπλοκή του.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις αφότου ο Αχμέντ ανέπτυξε τον στρατό εναντίον των καλά εκπαιδευμένων τοπικών στρατευμάτων της Τιγκρέ την 4η Νοέμβριου, καθώς τα κατηγόρησε ότι επιτέθηκαν σε ομοσπονδιακή στρατιωτική βάση.

Οι φονικές μάχες στην περιοχή ανάγκασαν χιλιάδες πολίτες να περάσουν τα σύνορα με το Σουδάν, το οποίο δεσμεύτηκε να τους προσφέρει καταφύγιο σε στρατόπεδο προσφύγων.

Τα Ηνωμένα Έθνη, η Αφρικανική Ένωση και άλλοι οργανισμοί ανησυχούν ότι οι εχθροπραξίες μπορεί να επεκταθούν και σε άλλα τμήματα του δεύτερου πολυπληθέστερου κράτους της μαύρης ηπείρου και να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρο το Κέρας της Αφρικής.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...