Αθ. Λινού: Τι μας οδήγησε στα πιο αυστηρά lockdown, τι πρέπει να γίνει

Μοιραστειτε το

H τηλεργασία που δεν εφαρμόστηκε στον δημόσιο τομέα και τα μέτρα που δεν πάρθηκαν στις συγκοινωνίες και στα σχολεία, ήταν η αιτία για τις χθεσινές ανακοινώσεις περί επέκτασης των τοπικών lockdown ακόμα και στην Αττική, τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού.

Σε συνέντευξή της στο Open, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «ήταν αναμενόμενο να αυξηθούν τα κρούσματα διότι κεντρικά μέτρα δεν είχαν παρθεί. Ενώ υπήρχε η τηλεργασία για το 50% των εργαζομένων, ελάχιστα εφαρμόστηκε και η εμπειρία μου ήταν ότι δεν είχε εφαρμοστεί καν στον δημόσιο τομέα, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στις περιφέρειες και αυτό δείχνει μια άγνοια».

Σύμφωνα με την κ. Λινού δεν πάρθηκαν μέτρα στις συγκοινωνίες, ενώ στο άνοιγμα των σχολείων ήταν πενιχρά, δεν τηρήθηκαν στο έπακρο, όπως τα τεστ στους εκπαιδευτικούς. Παρόλα αυτά, χαρακτήρισε θετικό το ότι δεν ανοίγουν τα λύκεια στις κόκκινες περιοχές και αυτό θα πρέπει να εξετάζεται συστηματικά κάθε εβδομάδα, ώστε να κλείνουν εκεί που πρέπει και να ανοίγουν όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν.

«Είναι απαραίτητο να αυξηθούν τα τεστ μεταξύ των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα αυτών που διδάσκουν στα γυμνάσια, που εξ’ ανάγκης βλέπουν πολλά παιδιά. Υπάρχουν χώροι που δεν αξιοποιούνται, είτε πνευματικά κέντρα, θέατρα, χώροι του δήμου, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Στις οικογένειες, πρέπει να θυμηθούμε την κατάσταση στο πρώτο κύμα που προσέχαμε τόσο επιλεκτικά και καθαρίζαμε ακόμη και τις σακούλες των τροφίμων. Επικεντρωθήκαμε στο ότι ο ιός μεταδίδεται αερογενώς και θεωρούμε ότι οι μάσκες μας προστατεύουν και ξεχάσαμε ότι μεταδίδεται και μέσω επιφανειών», σημείωσε.

Σχολίασε επίσης τα στοιχεία που υπάρχουν για τη μεταδοτικότητα του νέου κορονοϊού στα παιδιά και εάν το άνοιγμα των σχολείων συνεπάγεται και αύξηση στα κρούσματα.

«Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό στο ¼ δηλαδή πολύ λιγότερο και το ίδιο ισχύει και για τη μετάδοση από τα παιδιά προς τους ενήλικες. Είναι σημαντικό να ελέγχονται οι εκπαιδευτικοί και για τη μεταξύ τους μετάδοσης, για τη δική τους προστασία και για τη δημιουργία εστιών μέσα στα σχολεία. Ό,τι ισχύει για τα λύκεια, το ίδιο θα έπρεπε να ισχύσει και για τα φροντιστήρια», ξεκαθάρισε η καθηγήτρια επιδημιολογίας.

«Υπάρχουν μελέτες κυρίως στη Μασαχουσέτη, που έδειξαν ότι για τις μέρες που τα παιδιά δεν πάνε στο σχολείο, υπάρχει κίνδυνος να έρθουν σε επαφή με άλλον πληθυσμό και η διασπορά να είναι μεγαλύτερη. Η προσέλευση εκ περιτροπής δεν ωφελεί, το πρωί – απόγευμα θα ωφελούσε και η διασπορά σε μεγαλύτερες τάξεις των μαθητών θα ωφελούσε», σημείωσε. 

Μανωλόπουλος: Θα πρέπει να αυξήσουμε κατά πολύ τους ρυθμούς των εμβολιασμών

«Δεν είμαι σίγουρος ότι ήταν σωστή κίνηση να ανοίξουν τα λύκεια, γιατί έχουμε θέματα ανισότητας», επεσήμανε ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος. Για τους εμβολιασμούς, τόνισε πως προχωρούν σε αργούς ρυθμούς, αλλά εκτίμησε ότι θα αναπληρωθεί αυτή η καθυστέρηση με την ένταξη και των πέντε εμβολίων που αναμένονται.

«Στόχος είναι μέχρι τέλος Ιουνίου να έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος πληθυσμού. Όταν έρθουν τα εμβόλια, θα πρέπει να αυξήσουμε τον ρυθμό εμβολιασμού. Παραμένουμε εντός στόχου. Σε έναν μήνα θα αρχίσουμε να βλέπουμε διαφορά, θα αρχίσουν να αποκτούν ανοσία οι ηλικιωμένοι», ανέφερε.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...