ΑΔΜΗΕ: Επιδιώκει δυναμική παρουσία στις τηλεπικοινωνίες μέσω της Grid Telecom

Μοιραστειτε το

Τη δική του θέση στην αγορά των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών επιδιώκει να διασφαλίσει ο ΑΔΜΗΕ μέσω της θυγατρικής Grid Telecom, η οποία αξιοποιεί τις υπάρχουσες υποδομές σε οπτικές ίνες που διαθέτει ο οργανισμός και επιδιώκει να τις επεκτείνει προκειμένου να προσφέρει υπηρεσίες σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια σχετικής διαδικτυακής ενημέρωσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, η Grid Telecom ιδρύθηκε τον Ιανουάριο 2019 ως 100% θυγατρική του ομίλου ΑΔΜΗΕ και αποτελεί το όχημα του διαχειριστή για την είσοδό του στην τηλεπικοινωνιακή αγορά.

Ένα πρώτο δείγμα αυτής της προσπάθειας αποτελεί η συμμετοχή της Grid Telecom στη διεκδίκηση του έργου Ultra Fast Broadband, το οποίο θα υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ και αφορά την κάλυψη με δίκτυο οπτικών ινών περιοχών της χώρας που δεν περιλαμβάνονται στα αρχικά σχέδια των τηλεπικοινωνιακών παρόχων για κάλυψη με οπτικές ίνες μέχρι το κτίριο. Μάλιστα, ο κ. Μανουσάκης έκανε γνωστό ότι ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε στην υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για την από κοινού διεκδίκηση του συγκεκριμένου έργου, το οποίο βρίσκεται λίγο πριν τη διαδικασία υποβολής των οικονομικών προσφορών. Ο κ. Μανουσάκης βρήκε, πάντως, την ευκαιρία να αναφέρει πως στο συγκεκριμένο ΣΔΙΤ θα πρέπει να διασφαλιστεί από την πλευρά του κράτους ότι το έργο θα είναι βιώσιμο για όποιον το αναλάβει.

Ευρύ δίκτυο υποδομών

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, το μήκος του υφιστάμενου οπτικού δικτύου ανέρχεται σε 3.000 χλμ. και συνεχώς επεκτείνεται ακολουθώντας την ανάπτυξη του χερσαίου και υποθαλάσσιου δικτύου υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ. Το πλάνο είναι το δίκτυο να διπλασιαστεί σε βάθος πενταετίας, φτάνοντας τα 6.000 χλμ., ως αποτέλεσμα της επέκτασης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων από τον ΑΔΜΗΕ. Επιπλέον, αναπτύσσονται και δακτύλιοι οπτικών ινών, ενώ υπάρχει σκέψη για δημιουργία ενός μητροπολιτικού δικτύου στην περιοχή της Αθήνας, όπως ανέφερε ο Γιώργος Ψυρρής, γενικός διευθυντής της Grid Telecom.

Επίσης, το ιδιόκτητο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της Grid Telecom θα επεκταθεί σταδιακά στα Βαλκάνια τα επόμενα χρόνια. Σημειώνεται ότι ήδη το δίκτυο έχει προσεγγίσει όλες τις γειτονικές χώρες, ενώ ο κ. Ψυρρής δήλωσε πως η εταιρεία είναι ανοικτή σε προτάσεις που αφορούν την τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και ιδίως προς τη βόρεια Αφρική.

Οι πυλώνες δραστηριοποίησης της Grid Telecom καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα στην χονδρική διάθεση τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών:

– Διάθεση dark fiber υπηρεσιών μέσω του εναέριου και υποθαλάσσιου δικτύου του ΑΔΜΗΕ και του συμπληρωματικού χερσαίου δικτύου της GRID,

– Διάθεση υπηρεσιών χωρητικότητας υπερ-υψηλών ταχυτήτων (10GΧn) μέσω ενός state-of-the-art δικτύου DWDM, διασφαλίζοντας πολύ υψηλό επίπεδο διαθεσιμότητας υπηρεσίας, αρχής γενομένης από τις αρχές του 2021,

– Διάθεση υπηρεσιών συνεγκατάστασης επί των πυλώνων, εντός των ΚΥΤ και των Υ/Σ του ΑΔΜΗΕ σε ολόκληρη την χώρα έτσι ώστε οι πελάτες να μπορούν να εγκαθιστούν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό.

Πελατολόγιο

Η Grid Telecom απευθύνεται σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν μεγάλες απαιτήσεις για διασυνδέσεις υψηλών ταχυτήτων. Παράλληλα, εξετάζονται εμπορικές συνεργασίες με τηλεπικοινωνιακές εταιρείες για ανταλλαγή χωρητικοτήτων ή οπτικών ινών. Σημειωτέον πως ήδη υπάρχει συμφωνία με τη Wind, διάρκεια 15 ετών, για τμήμα του δικτύου κορμού του παρόχου.

Όσον αφορά τα επόμενα πλάνα, μέχρι το τέλος του έτους θα έχει παρουσία στα Data Centers των εταιρειών Lamda Hellix, Sparkle, Synapsecom και Lancom, αποκτώντας πρόσβαση σε ένα ευρύ εθνικό και διεθνές πελατολόγιο. Γενικότερα, τα στελέχη της Grid Telecom εκτιμούν πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στο χώρο των data centers, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Στα πλάνα περιλαμβάνεται ακόμη η αξιοποίηση των πυλώνων που έχει ο ΑΔΜΗΕ για την εγκατάσταση ασυρματικών δικτύων ή ακόμη και για την αξιοποίηση τους από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να προσφέρουν καλύτερη κάλυψη σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...