Αδιαφάνεια και… φαγοπότι

Μοιραστειτε το

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, αξιοποιώντας τον φόβο και την άμεση ανάγκη για υλικά και φάρμακα έχει προσφέρει εκατοντάδες συμβάσεις σε ιδιώτες φιλικούς προς την κυβέρνηση. Το έχουμε δει και αλλού…

Olivier Hoslet, Pool via AP

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΦ.ΣΥΝ.

Το Εργατικό Κόμμα κατήγγειλε με στοιχεία ότι περισσότερα από 625 εκατ. δολάρια κρατικού χρήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, που αφορούν δέκα συμβάσεις προμηθειών εξοπλισμού προσωπικής προστασίας, κατέληξαν σε… φορολογικούς παραδείσους

Οι κυβερνήσεις έχουν δαπανήσει για την ανάπτυξη των εμβολίων πάνω από 8,6 δισ. δολάρια μέχρι στιγμής ενώ άλλα 2 δισ. δολάρια έχουν προσφέρει μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν επενδύσει μόνο 3,4 δισ. δολάρια

Σε «μεγάλο φαγοπότι» παραπέμπει η αδιαφάνεια που διέπει τις συμβάσεις της κυβέρνησης Τζόνσον στη Βρετανία αλλά και άλλων σε όλο τον κόσμο για την προμήθεια των φαρμάκων και των άλλων υλικών που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Την περασμένη Πέμπτη, το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας κατήγγειλε με στοιχεία ότι περισσότερα από 625 εκατ. δολάρια κρατικού χρήματος που αφορούν δέκα συμβάσεις προμηθειών εξοπλισμού προσωπικής προστασίας κατέληξαν σε… φορολογικούς παραδείσους. Ανάλυση που πραγματοποίησαν οι Εργατικοί διαπίστωσε συγκεκριμένα ότι οι εν λόγω συμβάσεις της συντηρητικής κυβέρνησης είχαν συναφθεί με εταιρείες οι οποίες είχαν έδρα -οι ίδιες ή η μητρική τους- χώρες όπως η Μάλτα, ο Μαυρίκιος, το Λουξεμβούργο και το Ντουμπάι. Οι χώρες αυτές συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων φορολογικών παραδείσων του πλανήτη και είναι γνωστές για τη μυστικοπάθεια και τη χαμηλή φορολογία που παρέχουν προς φοροαποφεύγουσες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Η ανάλυση των Εργατικών έρχεται μερικές εβδομάδες μετά τις επισημάνσεις του National Audit Office (του ανεξάρτητου οργάνου του βρετανικού Κοινοβουλίου που ελέγχει τις υπηρεσίες της κυβέρνησης), για σοβαρές ελλείψεις στη διαδικασία σύναψης των συμβάσεων του Covid-19 και απουσία διαφάνειας. Μεταξύ άλλων, το ΝΑΟ ανέφερε την απουσία των απαιτούμενων ντοκουμέντων, προχρονολογημένες συμβάσεις και δημοσιοποίηση πληροφοριακού υλικού μετά από μήνες.

Αρκετοί βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα ζήτησαν επανεξέταση και λεπτομέρειες για συμβάσεις ύψους περίπου 4 δισ. δολαρίων. Οι αποδέκτες αυτών των συμβάσεων παραμένουν ακόμη… άγνωστοι καθώς τα στοιχεία τους δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Το Εργατικό Κόμμα υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση Τζόνσον αξιοποιώντας τον φόβο και την άμεση ανάγκη για υλικά και φάρμακα έχει προσφέρει εκατοντάδες συμβάσεις σε ιδιώτες. Από αυτές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, τουλάχιστον δύο δισ. δολάρια έχουν κατευθυνθεί σε φίλους και δωρητές των Συντηρητικών.

Χρηματοδότηση εμβολίων

Το κυρίως πιάτο των «φίλων προμηθευτών» στο γεύμα του κορονοϊού δεν είναι βέβαια τα υλικά, αλλά τα φάρμακα και συγκεκριμένα τα εμβόλια. Η βρετανική κυβέρνηση όπως και οι υπόλοιπες του κόσμου έδωσαν τα ρέστα τους για την ανάπτυξη των εμβολίων. Σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Airfinity, οι κυβερνήσεις έχουν δαπανήσει για την ανάπτυξη των εμβολίων πάνω από 8,6 δισ. δολάρια μέχρις στιγμής ενώ άλλα 2 δισ. δολάρια έχουν προσφέρει φιλανθρωπικά ιδρύματα και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.

Από την πλευρά τους οι φαρμακευτικές εταιρείες -κάποιες εκ των οποίων έχουν αρχίσει ήδη να πουλούν τα εμβόλια- έχουν επενδύσει μόνο 3,4 δισ. δολάρια και πολλές εξ αυτών εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εξωτερική χρηματοδότηση. Στην αρχή της πανδημίας, οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες είχαν δείξει μικρό ενδιαφέρον για το εμβόλιο. Ξεκίνησαν να δουλεύουν για τη δημιουργία του μόνο όταν οι κυβερνήσεις παρενέβησαν δεσμεύοντας τα παραπάνω τεράστια ποσά.

Η παραπάνω άνιση κατανομή των κεφαλαίων για τα εμβόλια (υπέρ του δημόσιου τομέα) εγείρει σημαντικά ερωτήματα για το ποιος είναι τελικά ο ιδιοκτήτης των εμβολίων και για το αν οι φαρμακοβιομηχανίες δικαιούνται να αποκτήσουν αποκλειστικά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Ουκ ολίγοι ειδικοί του χώρου υπογραμμίζουν ότι είναι τουλάχιστον παράλογο -αν όχι ύποπτο- οι κυβερνήσεις που διέθεσαν αυτόν τον πακτωλό χρημάτων υπέρ της ανάπτυξης των εμβολίων να μην έχουν θέσει ως όρο στις φαρμακευτικές την απεμπόληση κάθε πνευματικού δικαιώματος και βέβαια την προσιτή για όλο τον κόσμο τιμή.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...