Αγωνία στην αγορά για τα ημίμετρα, ενώ η επιδημία επιμένει

Μοιραστειτε το

AP Photo/Yorgos Karahalis

Καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί όσον αφορά την πορεία της πανδημίας, καθώς για μια ακόμη ημέρα 583 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι και ακόμη 102 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους, ενώ ανακοινώθηκαν 1.395 νέες μολύνσεις. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα εξαιρετικά περιορισμένο άνοιγμα της αγοράς, με τους επαγγελματίες να αγωνιούν για το πώς θα μπορέσουν να σώσουν ό,τι είναι εφικτό από τις απώλειες των τελευταίων μηνών.

Οι επιδημιολόγοι πάντως προειδοποιούν ότι ακόμη και οι οικογενειακές συναθροίσεις στις γιορτές μπορούν να φέρουν αύξηση νοσηλειών στις ΜΕΘ.

Αρνητικές πρωτιές στον αριθμό των κρουσμάτων κατέγραψαν για μια ακόμη φορά η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, με 295 και 357 μολύνσεις αντίστοιχα, ενώ αυξημένο είναι το ιικό φορτίο και σε άλλες περιοχές, όπως οι Σέρρες (80), η Ξάνθη (45), η Μαγνησία (75), η Λάρισα (49), η Κοζάνη (41) η Καρδίτσα (29) κ.ά. 

«300 διασωληνωμένοι τα Χριστούγεννα»

Οι επισημάνσεις της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ήταν ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί, αφήνοντας μια αχτίδα ελπίδας, ότι αν συνεχίσουμε με μείωση των μολύνσεων το επόμενο διάστημα, μπορεί ανήμερα τα Χριστούγεννα να έχουμε 300 διασωληνωμένους, αριθμός αισθητά μικρότερος από τον σημερινό.

Ωστόσο τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν πολύ αρνητικά, αν δεν προσέξουμε, επισημαίνοντας ότι «αυτό που μας απασχολεί είναι ποια είναι η αύξηση των κρουσμάτων μπορούμε να αντέξουμε», ότι «δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε» και ότι «δεν έχουμε περιθώριο».

Όπως εξήγησε, βασικός λόγος παράτασης του lockdown είναι η ιδιαίτερα υψηλή πληρότητα στις ΜΕΘ. Χθες στην επικράτεια ήταν 82%, στην Αττική 77% και 91% στη Θεσσαλονίκη και «η πολύ αργή, και στ’ αλήθεια μη αναμενόμενη, μείωση του επιδημιολογικού φορτίου έχει σαν αποτέλεσμα να δούμε τις ΜΕΘ στη χώρα μας με το ζόρι να κάνουν Χριστούγεννα φέτος».

«Δεν θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα» και «θα ήταν κρίμα να εξανεμιστούν οι προσπάθειες μέσα σε ένα βράδυ», είπε καλώντας τους πολίτες να «καθορίσουν τη φούσκα τους».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, επισήμανε ότι μπορεί να έχουμε τρίτη εβδομάδα μείωσης κρουσμάτων, αλλά «Η επιβάρυνση της επιδημίας στα βόρεια της χώρας διατηρείται, αν και εξακολουθεί να δείχνει μικρά σημεία υποχώρησης», τονίζοντας ότι στα νότια της χώρας «το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει χαμηλό».

Περιορισμένο άνοιγμα της αγοράς

Το πρωί της Παρασκευής, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ποιοι τομείς της οικονομικής δραστηριότητας ανοίγουν και πώς, τουλάχιστον έως τις 7 Ιανουαρίου, ημερομηνία έως την οποία έχει παραταθεί το lockdown. 

Οι μόνοι επαγγελματίες που θα μπορέσουν να εργαστούν με πελάτες μέσα στα καταστήματά τους είναι οι κομμωτές και οι κουρείς, αλλά και οι βιβλιοπώλες, αλλά με πολύ αυστηρούς όρους. 

Το υπόλοιπο λιανεμπόριο επιτρέπεται να εργαστεί με τη διαδικασία του «click away», δηλαδή την παραγγελία (τηλεφωνικά ή διαδικτυακά) και παράδοση στην είσοδο του καταστήματος, με ραντεβού.

Η απόφαση αυτή είναι αρκετά προβληματική και όπως παραδέχθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, δεν αποτελεί λύση για τους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την πανδημία, ωστόσο ήταν η μόνη δυνατή για να προστατευτεί στο μέτρο του δυνατού η δημόσια υγεία. Όπως είπε, τα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών θα διατηρηθούν και το επόμενο διάστημα.

Προειδοποίησε δε ότι αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, γίνουν προσπάθειες να καταστρατηγηθούν οι κανόνες, τότε η αγορά θα επιστρέψει στο πλήρες κλείσιμο.

Οι επαγγελματίες πάντως εκτιμούν ότι η επιλογή του click away «αποτελεί συμπληρωματική μέθοδο και δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ολοκληρωμένη λειτουργία της αγοράς», όπως εξήγησε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης. Από την πλευρά της η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι «οι προσδοκίες των μικρομεσαίων εμπόρων, ότι λειτουργώντας τις τελευταίες ημέρες του χρόνου θα μπορούσαν να καλύψουν μέρος του εορταστικού τζίρου, χάθηκαν οριστικά και αμετάκλητα». 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...