Αγορά του φαρμάκου remdesivir για 3.400 ασθενείς εξασφάλισε η Ε.Ε.

Μοιραστειτε το

© Manjurul Haque | Dreamstime.com

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις στην Ε.Ε. του αντι-ιικού φαρμάκου remdesivir, που χορηγείται σε βαριά ασθενείς από κορονοϊό, καθώς οι ΗΠΑ έχουν αγοράσει το σύνολο σχεδόν των αποθεμάτων από τη φαρμακευτική εταιρεία Gilead (500.000 δόσεις). Όπως ανακοινώθηκε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατόρθωσε να έρθει σε συμφωνία με τη φαρμακευτική και αντί του ποσού των 7 εκατ.  ευρώ θα αγοράσει 20.300 δόσεις του φαρμάκου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι για την αποθεραπεία κάθε ασθενούς, χρειάζονται πέντε ή έξι δόσεις remdesivir, συνεπώς η νέα παραγγελία επαρκεί για περίπου 3.400 ασθενείς. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, πρώτες στη λίστα για να πάρουν από τη παραγγελία αυτή remdesivir είναι οι Ολλανδία, η Τσεχία, η Ελλάδα, η Αυστρία, η Δανία και η Σλοβενία.

Επίσης, πρέπει να προσθέσουμε ότι η Ε.Ε. διαπραγματεύεται συνολικά για τις 27 χώρες μέλη της και τη Βρετανία, με συνολικό πληθυσμό 500 εκατ. ανθρώπων και πολλές χιλιάδες ασθενείς με κορονοϊό σε κάθε χώρα. Στα τέλη Ιουλίου η Ε.Ε. είχε προμηθευτεί 30.000. Το φάρμακο της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας κοστίζει 2.340 δολάρια ανά ασθενή στις χώρες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να το αγοράσουν, αλλά γίνονται και δωρεές στις φτωχότερες χώρες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, το remdesivir και το στεροειδές dexamethasone -αυτό το κοκτέιλ φαρμάκων χορηγήθηκε μαζί με άλλα φάρμακα και στον Ντόναλντ Τραμπ- είναι μέχρι στιγμής τα μοναδικά φάρμακα που έχουν εγκριθεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού ενώ πολλές χώρες έχουν δηλώσει ότι αντιμετωπίζουν ελλείψεις, ενώ βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι συνεργάζεται με την Ε.Ε. ώστε να υπάρξει ευρύτερη διανομή του φαρμάκου και ότι από την επόμενη εβδομάδα θα μπορεί να εκπληρώσει παραγγελίες από την Ευρώπη και αλλού.

Τις σοβαρές ελλείψεις στο φάρμακο επισήμανε και ο Ολλανδός υπουργός Υγείας, Μάρτιν Γιάνσεν, που δήλωσε στο πρακτορείο ότι αυτό που πρέπει να εξασφαλιστεί είναι η επάρκεια «για να μπορούμε να λειτουργούμε ομαλά και ότι όλοι στην Ευρώπη θα έχουν πρόσβαση στο φάρμακο».

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι αυξάνονται οι νοσηλείες για κορονοϊό σε όλη την Ευρώπη και για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τον Ολλανδό αξιωματούχο, «η ζήτηση για remdesivir αυξάνεται με μεγάλη ταχύτητα».

Οι χώρες που έχουν δηλώσει έλλειψη είναι η Πολωνία, που έχει ελάχιστα πια αποθέματα, η Ισπανία, η Βρετανία, στην οποία γίνεται επιλογή σε ποιους θα χορηγηθεί.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...