Αγκυρα προς ΕΕ: Μην υιοθετείτε τις κακομαθημένες αξιώσεις Ελλάδας και Κύπρου

Μοιραστειτε το

Στο γνώριμο προκλητικό στυλ είναι η αντίδραση της Αγκυρας στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τα οποία αποδοκιμάζονται οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Τουρκία τάσσεται υπέρ της μείωσης της έντασης και του διαλόγου και έδειξε καλή πρόθεση ανταποκρινόμενη θετικά σε αυτές τις εκκλήσεις», υπογραμμίζει ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τα οποία αποδοκιμάζονται οι νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Δεν προκάλεσε καθόλου έκπληξη το γεγονός ότι στην σύνοδο η ΕΕ η οποία αγνοεί τα επιχειρήματα της Τουρκίας όπως πάντα με την προκατειλημμένη στάση της χαρακτήρισε ως ‘πρόκληση’ την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και των Τουρκοκυπρίων» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «αντί για την προώθηση του διαλόγου του συμβιβασμού και της άνευ όρων θετικής ατζέντας, η συνέχιση της ρητορικής των κυρώσεων από την ΕΕ, δείχνει πόσο μακριά από την ειλικρίνεια και πόσο μη εποικοδομητικός είναι ο στόχος και η γλώσσα που χρησιμοποιούν».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ τονίζει επίσης πως «τονίσαμε ότι μετά τις αποφάσεις της 1-2 Οκτωβρίου της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ανακοινώθηκαν αναμένουμε πλέον να υπάρξουν απτά αποτελέσματα».

Η ΕΕ, προστίθεται «πρέπει να προσανατολιστεί στην επίλυση των προβλημάτων με ατζέντα για κοινά συμφέροντα και κοινό μέλλον σεβόμενη τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Γι αυτό πρέπει να σταματήσει να παραδίδεται στις παράλογες και κακομαθημένες αξιώσεις της Ελλάδας και του ελληνοκυπριακού τομέα. Πρέπει να γνωρίζουν ότι η απειλητική γλώσσα ενάντια στην Τουρκία δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αναμένουμε από την ΕΕ αντί να απειλεί την Τουρκία να υποβάλει χειροπιαστές και αμερόληπτες προτάσεις προσανατολισμένες σε λύσεις που να υπηρετούν τα κοινά μας συμφέροντα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το ανακοινωθέν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020»

Ξανά τον Δεκέμβριο

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε σχετικά με τα ελληνοτουρκικά:

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για τις μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις της Τουρκίας. Συμφωνήσαμε να συζητήσουμε ξανά το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, θα ήθελα να ακολουθήσουμε αυτήν την προσέγγιση.

Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τους ηγέτες για τις εξελίξεις και να έχουμε μία σύντομη συζήτηση. Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις στενά, μέρα με την ημέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη που επηρεάζονται περισσότερο».

Μητσοτάκης: Έντονη αποδοκιμασία

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Ευρωπαϊκό Συμβούλιου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τα θετικά στοιχεία της απόφασης για την ελληνική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, είπε:

Όπως γνωρίζετε το θέμα αυτό δεν επρόκειτο να συζητηθεί και δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη, αν ανατρέξει τουλάχιστον κανείς στην επιστολή την οποία έστειλε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου σε όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων όπως κάνει πάντα πριν από κάποιες μέρες. Επιμείναμε και εγώ και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Συζητήθηκε το θέμα.»

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι: «Ζητήσαμε να υπάρχει ρητή αναφορά στα συμπεράσματα, η οποία να καταδεικνύει την έντονη αποδοκιμασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις νέες μονομερείς, προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Συμφώνησαν τελικά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σε αυτές τις διατυπώσεις.

Υπάρχει επίσης μια ρητή αναφορά στην ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τόνισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ξεχωριστή σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες, να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων και βέβαια ανέφερε για ακόμα μια φορά ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις σε συνέχεια των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της 2ας Οκτωβρίου.»

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ακόμα, απαντώντας εμμέσως σε όσους θα ήθελα ένα πιο σκληρό ανακοινωθέν:

«Όταν συζητήσαμε εκτενώς το ζήτημα της Τουρκίας στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής ήταν εμφανές ότι έπρεπε να διανύσουμε αρκετό δρόμο για να εξηγήσουμε στους ευρωπαίους ομολόγους μας γιατί το ζήτημα αυτό δεν είναι απλά σημαντικό για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά γιατί αποτελεί καθοριστικής σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη, για τη γεωπολιτική σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου.

Πιστεύω ότι μετά από κάθε συνεδρίαση διανύουμε ακόμα δρόμο σε αυτήν την κατεύθυνση και βέβαια θέλω να υπενθυμίσω ότι τα συμπεράσματα τα οποία επανεπιβεβαιώθηκαν σήμερα, στην παράγραφο 21 – αναφέρομαι στα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής- λένε ξεκάθαρα, θέτουν μια ξεκάθαρη χρονική περίοδο κατά την οποία θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας. Αναφέρεται με σαφήνεια ότι ο Δεκέμβριος είναι η καταληκτική ημερομηνία στην οποία η Ευρώπη πρέπει να καταλήξει και να πάρει τις αποφάσεις της σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει μονομερείς ενέργειες κλιμάκωσης που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Και δεν θέλω να επαναλάβω ότι αυτές οι ενέργειες, τα όπλα δηλαδή τα οποία έχει η Ευρώπη στη διάθεσή της, περιγράφονται με απόλυτη σαφήνεια στα συμπεράσματα κορυφής.»

Το εμπάργκο όπλων

Στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός έδωσε και την είδηση, λέγοντας ότι ζήτησε από τους εταίρους εμπάργκο όπλων στην Τουρκία:

«Έθεσα ένα ζήτημα ακόμα στους ευρωπαίους ομολόγους μου. Υπενθύμισα ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στη Συρία είχαν υπάρξει αποφάσεις -όχι όλων των κρατών-μελών, αλλά κάποιων κρατών-μελών- στις οποίες έκαναν μνεία τα συμπεράσματα σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία.

Το υπενθύμισα αυτό, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι σε δύο κράτη τα οποία δοκιμάζονται από τέτοιες απειλές θα ήταν μία πρωτοβουλία ευρωπαϊκή ή ενδεχομένως πρωτοβουλίες σε επίπεδο κρατών-μελών της Ευρώπης, που να μην επιτρέπουν πια την πώληση όπλων στην Τουρκία, όπλα τα οποία ενδεχομένως να μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών.»

Ικανοποίηση Λευκωσίας

Ικανοποιημένη εμφανίζεται και η Λευκωσία για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε ότι:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποδοκιμάζει τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ καλεί για σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, 550 και 789, σε σχέση με το καθεστώς των Βαρωσίων.»

Προσέθεσε ότι: «Σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αναστρέψει τις ενέργειες της, με στόχο μια διαρκή και σταθερή αποκλιμάκωση, ενώ αναφέρει πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα υπό το φως και των σχετικών Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 2 Οκτωβρίου, τα οποία επαναβεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια και της σημερινής Συνόδου».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Συρίγος στο Newsbomb.gr: Έκθετος σε πέντε μέτωπα ο καταρρέων Ερντογάν – Οι απέλπιδες κινήσεις του

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...