Αβρότητες Μητσοτάκη-Πομπέο με το βλέμμα στην Άγκυρα

Μοιραστειτε το

Καλά λόγια, δεσμεύσεις για ακόμη πιο στενή συνεργασία και προσεκτικά μηνύματα προς την Τουρκία περιλάμβαναν οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών από την Κρήτη.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάικ Πομπέο μίλησαν προς τους δημοσιογράφους από την 105 πτέρυγα μάχης, όπου βρέθηκαν και πραγματοποίησαν  κλειστή σύσκεψη, μετά την επίσκεψή τους στη βάση της Σούδας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στην Σούδα «συναντώνται τα συμφέροντα των δύο κρατών» επισημαίνοντας ότι  Κρήτη είναι η καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου και ανακοινώνοντας ότι η Σούδα θα είναι πλέον η βάση ελλιμενισμού του αμερικανικού USS Hershel Woody Williams, ενός από τα πιο μεγάλα πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Μίλησε, ακόμη, για την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών στην κοινή αμυντική βιομηχανία με τον εκσυγχρονισμό των 84 F16 σε Viper και τις αμερικανικές επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε, όπως ήταν αναμενόμενο, εκτενή αναφορά στα ελληνοτουρκικά επισημαίνοντας ότι «παραμένουν κυρίαρχα τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία το τελευταίο διάστημα δοκιμάστηκε από την προκλητικότητα της Τουρκίας. Με ακραία ρητορική, αλλά και τακτικισμούς που δεν βεβαιώνουν την ειλικρίνεια των προθέσεων της» για να υπογραμμίσει στη συνέχεια ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι έχει έρθει η ώρα της διπλωματίας.

«Ο κ. Πομπέο συμμερίζεται τις θέσεις μας και κατανοεί ότι η ένταση μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ δεν ωφελεί κανέναν και βέβαια ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να μένει η σταθερά πυξίδα για όλους μας. Γνωρίζει και ο ίδιος την ετοιμότητά μας για διευρευνητικές επαφές και για την τεχνική διαδικασία που εξελίσσεται στο ΝΑΤΟ» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τώρα πια έχει έρθει η σειρά της διπλωματίας».

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται «στο απόγειό τους», ενώ στη συνέχεια περιορίστηκε στο να κάνει μια… επανάληψη των επισκέψεών του σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη.

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά τόνισε «υποστηρίζουμε τις συζητήσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σχετικά με την πρόοδο που γίνεται στο ΝΑΤΟ και ευελπιστώ ότι αυτές οι συζητήσεις μπορούν να συνεχιστούν».

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...