Αβεβαιότητα και ανησυχία για το λιανεμπόριο

Μοιραστειτε το

Στέλιος Πέτσας

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Το επιβαρημένο επιδημολογικό φορτίο είναι αυτό που προβληματίζει την κυβέρνηση όσον αφορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, καθώς τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και την Τετάρτη έδειξαν υψηλούς ημερήσιους αριθμούς κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων. Σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα, υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των λοιμωξιολόγων σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων και αν τελικά ανοίξουν θα πρέπει να αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους και τα πολυκαταστήματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9, η επιδημιολογική εικόνα είναι αυτό που κάνει ειδικούς και κυβέρνηση να είναι επιφυλακτικοί για οποιοδήποτε άνοιγμα και φέρνοντας ως παράδειγμα τις εικόνες αγοραστικής φρενίτιδας, όπως αυτές στο βρετανικό εμπορικό πολυκατάστημα Harrod’s, είπε πως «όλοι φοβούνται ότι οι εικόνες αυτές θα μεταφραστούν σε ένα τρίτο κύμα κορονοϊού».

«Οι εικόνες αυτές τρομάζουν την κυβέρνηση και ενδεχομένως φρενάρουν τις σκέψεις για σταδιακή άρση των περιορισμών στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, πριν από τις γιορτές», είπε.

Πάντως, σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα, αν λειτουργήσει το λιανεμπόριο σε οποιαδήποτε μορφή, τότε θα υπάρξει και ελαστικοποίηση του βραδινού ωραρίου για τις μετακινήσεις. Ταυτόχρονα, κάλεσε τους πολίτες να δείξουν «αυτοσυγκράτηση» στην αποστολή των SMS για τις μετακινήσεις, λέγοντας για μια ακόμη φορά ότι οι εβδομάδες αυτές είναι «κρίσιμες». Επαναλαμβάνοντας και τη γνωστή παραίνεση, τα φετινά Χριστούγεννα κάθε οικογένεια να τα περάσει με άλλη μια που θα επιλέξει.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα ή αύριο, ενώ για μια ακόμη φορά και ενώ το σύστημα υγείας πιέζεται αφόρητα, εναπόθεσε τις ελπίδες στο εμβόλιο, όταν αυτό εγκριθεί.

Άλλωστε η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι έως τις 7 Ιανουαρίου θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, η εστίαση, η διασκέδαση, τα χιονοδρομικά κέντρα και τα χειμερινά θέρετρα. Επίσης σε περιορισμένο πλαίσιο επιτρέπονται οι αθλητικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, αν ανοίξει η αγορά προτεραιότητα θα δοθεί στα κομμωτήρια και τα κουρεία, που πιθανώς θα ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα, και μετά θα ακολουθήσουν άλλοι τομείς της οικονομίας.

Τι θα γίνει με τις εκκλησίες

Άλλο σημαντικό πρόβλημα που καλείται να λύσει η κυβέρνηση είναι το ζήτημα του εκκλησιασμού, καθώς φαίνεται ότι από την εκκλησία υπάρχουν μεγάλες πιέσεις για άνοιγμα των λατρευτικών χώρων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «δεν μπορεί να ανοίγει το λιανεμπόριο και να μείνουν κλειστές οι εκκλησίες», παραπέμποντας στις επικείμενες ανακοινώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος διαβίβασε προς την κυβέρνηση επιστολή 180 χριστιανικών σωματείων πανελλαδικά, τα οποία ζητούν άνοιγμα των εκκλησιών, θέση με την οποία συμφωνούν και πολλοί μητροπολίτες.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...