Έρευνα Prorata: Πλήγμα για την κυβέρνηση η διαχείριση της κακοκαιρίας

Μοιραστειτε το

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν είναι ικανοποιημένη από τα «αντανακλαστικά» του κρατικού μηχανισμού, ενώ την μεγαλύτερη ευθύνη για το χάος που προκλήθηκε λόγω της κακοκαιρίας συγκεντρώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης

Η αξιολόγηση της κυβέρνησης σχετικά με τη διαχείριση της κακοκαιρίας, η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού αλλά και το πρόσωπο που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη ευθύνη για το χάος και τους εγκλωβισμούς χιλιάδων πολιτών στην Αττική είναι τα θέματα που εξετάζει η νέα εβδομαδιαία έρευνα flash της Prorata για το Tvxs.gr.

Μη ικανοποιημένη δηλώνει η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, σχετικά με τη διαχείριση της κακοκαιρίας από την κυβέρνηση. Ειδικότερα, το 66% των πολιτών σε σχετική ερώτηση απαντάει «καθόλου ικανοποιημένος», ενώ το 22% δηλώνει «όχι ιδιαίτερα ικανοποιημένος».

Με βάση την ηλικία, στο σύνολο των ηλικιακών κατηγοριών η πλειονότητα δηλώνει «καθόλου» ή «όχι ιδιαίτερα» ικανοποιημένη. Το υψηλότερο ποσοστό συναντάται στην κατηγορία 17-34 ετών (91%). Αντίστοιχη απάντηση δίνει το 88% των πολιτών 35 έως 54 ετών και το 86 των πολιτών ηλικίας άνω των 55 ετών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η θέση των πολιτών με βάση την κομματική προτίμηση, καθώς την κυβερνητική διαχείριση αποδοκιμάζει και η πλειονότητα των ψηφοφόρων της ΝΔ και μάλιστα με το πολύ υψηλό ποσοστό του 70%. «Καθόλου/ Όχι ιδιαίτερα ικανοποιημένος» δηλώνει και το 98% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το 94% αυτών του ΚΙΝΑΛ.

Δεν ήταν προετοιμασμένος ο κρατικός μηχανισμός

Επιπλέον, η συντριπτική πλειονότητα θεωρεί πως ο κρατικός μηχανισμός δεν ήταν προετοιμασμένος (87%). Συγκεκριμένα, το 66% θεωρεί πως «σίγουρα» δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένος, ενώ το 22% δηλώνει πως «μάλλον» δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένος.

Με βάση την ηλικία, στο σύνολο των ηλικιακών κατηγοριών, για άλλη μια φορά η πλειονότητα θεωρεί πως ο κρατικός μηχανισμός δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένος. Το μεγαλύτερο ποσοστό συναντάται και πάλι στις ηλικίες 17-34 ετών (91%) και ακολουθεί η ηλικιακή κατηγορία 35 έως 54 με 89% και η κατηγορία άνω των 55 ετών με 86%

Με βάση την κομματική προτίμηση, και πάλι η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων της ΝΔ εμφανίζονται απογοτευμένοι με το 73% να δηλώνει πως ο κρατικός μηχανισμός «σίγουρα ή μάλλον» δεν ήταν προετοιμασμένος για τη διαχείριση της κακοκαιρίας. Για όσους αισθάνονται πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό αποδοκιμασίας είναι σχεδόν καθολικό (97%), ενώ στο ΚΙΝΑΛ ανέρχεται στο 90%.

Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αναφορικά με το πρόσωπο που έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για το χάος που επικράτησε στην Αττική με το κλείσιμο κεντρικών οδικών αρτηριών, το μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (33%), ενώ ακολουθεί ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης (20%). Ποσοστό 16% συγκεντρώνουν η Περιφέρεια, δηλαδή ο Γιώργος Πατούλης, και οι «ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης αυτοκινητόδρομων». Τέλος ένα 9% αποδίδει την ευθύνη στους «οδηγούς που δεν έλαβαν σοβαρά τις προειδοποιήσεις».

Στον Κυριάκο Μητσοτάκη αποδίδεται η μεγαλύτερη ευθύνη και με βάση τον ηλικιακό διαχωρισμό των πολιτών. Στις ηλικίες 17 έως 34 την ευθύνη στον πρωθυπουργό χρεώνει το 36%, στις ηλικίες 35 έως 54 το 33%, ενώ στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 55 το 31%,

Με βάση την κομματική προτίμηση, τα ποσοστά διαφοροποιούνται από όσα προαναφέρθηκαν. Οι πολίτες που αισθάνονται πιο κοντά στο ΚΙΝΑΛ, θεωρούν πως την μεγαλύτερη ευθύνη μοιράζονται ο πρωθυπουργός και ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, συγκεντρώνοντας και οι δύο ποσοστό 26%. Στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, ίδιο ποσοστό ευθύνης (17%) συγκεντρώνουν και οι «ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης αυτοκινητόδρομων», αλλά και η Περιφέρεια Αττικής

Όσοι αισθάνονται πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία, θεωρούν πως τη μεγαλύτερη ευθύνη έχουν «ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης αυτοκινητόδρομων» (26%). Ακολουθεί ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας (22%) και η Περιφέρεια Αττικής (20%), ενώ σχετικά υψηλό είναι και το ποσοστό όσων θεωρούν πως ευθύνονται ορισμένοι οδηγοί που δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις (15%). Αντίθετα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευθύνεται μόλις για το 6%, ποσοστό χαμηλότερο και από αυτούς που θεωρούν πως το κλείσιμο λόγω του χιονιά ήταν αναπόφευκτο.

Τέλος, αναφορικά με τους πολίτες που αισθάνονται πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, η πλειονότητα θεωρεί πως τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει ο πρωθυπουργός (65%), ενώ ίδιο ποσοστό συγκεντρώνει ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας (15%) και η Περιφέρεια Αττικής (15%).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση ABACUS: «Αντέχει» η ΝΔ, στα όρια της αυτοδυναμίας – Μάχη ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...