Έρευνα για τη δολοφονία 13χρονου Παλαιστίνιου στο Ισραήλ

Μοιραστειτε το

Από την κηδεία του 13χρονου που σκοτώθηκε στη διάρκεια διαδήλωσης

AP Photo/Majdi Mohammed

Ο θάνατος από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών ενός 13χρονου παιδιού, στη διάρκεια διαδήλωσης την περασμένη εβδομάδα, θα διερευνηθεί από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Ο θάνατος του Αλί Αϊμάν Αμπού Αλίγια προκάλεσε αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ, που χαρακτήρισε το γεγονός «σοκαριστικό και απαράδεκτο».

Ο Αλίγια πέθανε από σφαίρα που τον χτύπησε στην κοιλιακή χώρα, ενώ διαδήλωνε μαζί με συγχωριανούς τους εναντίον της κατασκευής κατοικιών για Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη.

Ο ισραηλινός στρατός περιγράφει τις διαδηλώσεις σαν «βίαιη εξέγερση», υποστηρίζοντας ότι άνθρωποι πετούσαν πέτρες εναντίον των στρατιωτών και έστελναν λάστιχα αυτοκινήτων εναντίον τους.

Ωστόσο, μετά την κατακραυγή, ανακοίνωσε ότι «οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είναι σε γνώση των ισχυρισμών ότι υπάρχουν τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι και για τον θάνατο ενός Παλαιστινίου. Μετά το συμβάν η στρατιωτική αστυνομία ξεκίνησε έρευνα».

Ανάλογη έρευνα το 2015 για τον θάνατο 13χρονου παιδιού είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «ο θάνατος ήταν εξ αμελείας».

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Στάγεχ, υποστήριξε ότι ο θάνατος του 13χρονου Αλί είναι «ένα νέο έγκλημα στη μακρά ισραηλινή κατοχή». 

Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Παλαιστινιακά Εδάφη καταδίκασε τη «σοκαριστική δολοφονία», ενώ αναρωτήθηκε «πόσα ακόμα παιδιά θα υποστούν την υπερβολική χρήση θανατηφόρας βίας των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας; Το περιστατικό πρέπει να διερευνηθεί πλήρως και με ταχύτητα».

Από την πλευρά του ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή, Νικολάι Μλαντένοφ, δήλωσε «συγκλονισμένος από την απαράδεκτη δολοφονία» τονίζοντας ότι τα παιδιά «απολαμβάνουν ειδική προστασία από το διεθνές δίκαιο και πρέπει να προστατεύονται από τη βία».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προσφύγει εναντίον του Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ενώ Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και οργανώσεις για την προστασία των δικαιωμάτων, διεθνείς και ισραηλινές, επισημαίνουν ότι οι έρευνες που διεξάγουν οι ισραηλινές αρχές «δεν είναι αξιόπιστες». 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...