Ένα «καμπανάκι» για δραματική αύξηση νεκρών και μια φουλ επίθεση για παντελώς λάθος διαχείριση του κορωνοϊού | newsbreak

Μοιραστειτε το

«Καμπανάκι» από τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και εκτιμήσεις για δραματική αύξηση των νεκρών – «Καταπέλτης» ο λοιμωξιολόγος Ιωάννης Καβαλιώτης κατά της απόφασης της κυβέρνησης για νέο lockdown: Λάθος η εισροή τουριστών, ο συνωστισμός στα ΜΜΜ και οι αντιφάσεις της επιτροπής των ειδικών.

Ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με την πορεία της πανδημίας έδωσε ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέροντας πως το προσεχές διάστημα θα αυξηθεί ο αριθμός των θανάτων.

«Ο επταήμερος μέσος όρος νεκρών έχει περάσει τους 10 ανά ημέρα. Δυστυχώς αναμένουμε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ημέρες» ανέφερε ο καθηγητής την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Πέμπτη ο αριθμός των συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους από τον ιό έφτασε τους 29 μέσα σε μια μέρα, δηλαδή, την Παρασκευή σημειώθηκε μια πτώση, καθώς οι νεκροί ήταν 14, το Σάββατο είχαμε «μαύρο» ρεκόρ, καθώς ο αριθμός των νεκρών «εκτοξεύτηκε» στους 34 σε ένα 24ωρο, για να έρθει η Κυριακή και να φτάσουμε στους 35 νεκρούς στο 24ωρο!

Παράλληλα, ο κ. Μαγιορκίνης, «χτυπώντας» το καμπανάκι, τόνισε πως η χώρα μας βρίσκεται «σε δυναμική θετικής αύξησης». Μεγαλύτερη επιβάρυνση, όπως είπε, υπάρχει στα βόρεια της χώρας, αναφερόμενος στην εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον καθηγητή, την περασμένη εβδομάδα η Αττική παρουσίασε ήπια επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης, ενώ περισσότερο βεβαρημένη επιδημιολογικά είναι η Θεσσαλονίκη, η οποία παρουσίασε έως και 6 φορές περισσότερες διαγνώσεις από την Αττική.

Τα δεδομένα

Επίσης, ο καθηγητής παρουσίασε μια σειρά από δεδομένα που παρατηρούνται σε διάφορες ηλικιακές ομάδες. Οπως είπε, τα άτομα κάτω των 18 ετών μολύνονται πέντε φορές λιγότερο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, οι νέοι ηλικίας 19-39 ετών έχουν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση. Στις ηλικίες 40-65 οι διαγνώσεις πλησιάζουν τις 600 ανά εκατομμύριο αντίστοιχο πληθυσμού.

Ωστόσο, μεγαλύτερη ανησυχία υπάρχει για τις ηλικίες από 65 ετών και πάνω στις οποίες οι διαγνώσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες, πλησιάζοντας τις 150 ανά εκατομμύριο.

Τέλος, όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης εξαιρετικά χαμηλή είναι η μετάδοση στα σχολεία. Τα στοιχεία δείχνουν πως όσες φορές έκλεισε μία τάξη, στο 85% των περιπτώσεων δεν χρειάστηκε να κλείσει άλλο τμήμα.

«Τα μέτρα που  λαμβάνονται είναι ακραία»

Σοβαρά ερωτήματα για τους λόγους που η χώρα ξαναμπήκε για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες σε καθεστώς καθολικού lockdown, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομία αλλά και στην ψυχική υγεία των πολιτών, θέτει ο παιδίατρος-λοιμωξιολόγος Ιωάννης Καβαλιώτης από τη Θεσσαλονίκη.

Έχοντας εργαστεί για περισσότερα από 30 χρόνια στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Λοιμωδών Θεσσαλονίκης, ο δρ Καβαλιώτης ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι αρνητής του κορονοϊού, ούτε υποτιμά τη σοβαρότητα της πανδημίας.

Υποστηρίζει, όμως, ότι θα πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τους ιούς και θεωρεί πως ο τρόπος που επιλέγει η Πολιτεία να αντιμετωπίσει τον Covid-19 εγείρει έντονο προβληματισμό.

«Αντί να βελτιώσουμε το σύστημα υγείας, να διορίσουμε γιατρούς, να αυξήσουμε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αντί με ηρεμία να επιστήσουμε την προσοχή, εμείς τι κάνουμε; Κλείνουμε, απαγορεύουμε, διατάσσουμε, τιμωρούμε. Παντελώς λάθος διαχείριση. Έχω άδικο, λοιπόν, να λέω ότι κάτι πιο μεγάλο “παίζει”; Και ας πούμε ότι η επιδημία θα συνεχιστεί δύο χρόνια… Τι θα γίνει; Δύο χρόνια θα είμαστε κλειδωμένοι στα σπίτια μας;» διερωτάται, τονίζοντας πως τα μέτρα που λαμβάνονται είναι ακραία, καθώς, σύμφωνα με μελέτες, το γενικό ποσοστό θνητότητας όσων έχουν νοσήσει είναι κάτω από το 1%.

Το άνοιγμα των συνόρων της χώρας εν όψει της θερινής περιόδου αποτέλεσε, κατά τη γνώμη του Ιωάννη Καβαλιώτη, έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες που οδήγησαν στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Όπως λέει, η ανεξέλεγκτη εισροή ταξιδιωτών από διάφορες χώρες του εξωτερικού είχε αποτέλεσμα τουρίστες θετικοί στον κορωνοϊό να τον διασπείρουν στους ντόπιους, διευρύνοντας την «αλυσίδα» μετάδοσης.

«Κατανοώ ότι το κράτος προσδοκούσε έσοδα από μια τέτοια κίνηση. Δεν γνωρίζω εάν τελικά εισέπραξε αυτά που περίμενε, αλλά, ακόμα κι αν αυτό συνέβη, το μόνο σίγουρο είναι πως με το δεύτερο καθολικό lockdown θα τα χάσει!» υποστηρίζει.

Μία ακόμα τροχοπέδη στις προσπάθειες αναχαίτισης του ιού αποτέλεσε, σύμφωνα με τον δρα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ο ακραίος συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς. «Αυτό που βλέπω περπατώντας στη Θεσσαλονίκη είναι ότι όλα τα λεωφορεία είναι γεμάτα. Πώς μπορεί να σταματήσει ένας ιός ο οποίος μεταδίδεται ταχύτατα, όταν έχεις τόση συμπύκνωση μέσα στα μέσα μεταφοράς; Δεν τολμάς να μπεις, αν έχεις χρήματα προτιμάς να πληρώσεις ταξί ή να πας με το δικό σου μέσο, αλλιώς με τα πόδια…» λέει.

Αναφερόμενος σε όσους θεωρούν υπεύθυνες τις ουρές των πιστών έξω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, ο δρ Καβαλιώτης είναι κατηγορηματικός: «Γιατί αυτή η επίθεση στην Εκκλησία; Μόνο εκεί υπήρχε, άραγε, συνωστισμός; Στις καφετέριες δεν ήταν ο ένας δίπλα στον άλλον, και μάλιστα χωρίς μάσκες; Στα λεωφορεία δεν είναι “παστωμένοι” οι επιβάτες; Ο ιός μεταδίδεται και στη μία περίπτωση και στην άλλη. Η ενοχοποίηση της μίας μόνο περίπτωσης είναι μεροληπτική».

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης, όμως, ρίχνει και στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι διαφοροποιούσαν μέρα με τη μέρα τις συστάσεις τους, με αποτέλεσμα να χάσουν την αξιοπιστία τους. «Αρχικά έλεγαν να μη φοράμε μάσκα, μετά άλλαξαν γνώμη. Έπειτα έλεγαν ότι τα παιδιά δεν μεταδίδουν τον ιό και έπειτα από λίγες ημέρες έδιναν συστάσεις σε γονείς και παππούδες να μην αγκαλιάζουν τα παιδιά, διότι κινδυνεύουν να κολλήσουν. Φάσκουν και αντιφάσκουν και ο κόσμος έχασε την εμπιστοσύνη του»!

Ατομική προστασία

Το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, η απόσταση, ο καλός αερισμός των χώρων και η σωστή χρήση της μάσκας -όπου αυτή απαιτείται- αποτελούν, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, τα καταλληλότερα μέτρα προφύλαξης από τον ιό. «Παρατηρώ ανθρώπους που αγγίζουν συνεχώς τη μάσκα, τη βάζουν στην τσέπη και με άπλυτα χέρια την ξαναφορούν. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Οταν τη βγάζουμε, θα πρέπει να την τοποθετούμε σε καθαρό σακουλάκι και, αφού πλύνουμε ξανά τα χέρια μας, μπορούμε να τη φορέσουμε και πάλι».

Ένας εξίσου αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης κατάστασης που καλούνται να βιώσουν για δεύτερη φορά οι Ελληνες πολίτες, σύμφωνα με τον Θεσσαλονικιό γιατρό, είναι η αποφυγή του πανικού, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας. «Εκτός από την πανδημία του κορωνοϊού, πρέπει να αντιμετωπίσουμε και την πανδημία του… φόβου. Δεν πρέπει να αφήνουμε τους πολιτικούς και τα μίντια να μας τρομοκρατούν! Σε όλη μου τη ζωή με λοιμώξεις ασχολούμαι και τέτοιον πανικό δεν ξαναείδα».

«Το Vibramycin των δύο ευρώ βοηθά ασθενείς με Covid -19»

Από τους πρώτους μήνες εμφάνισης του SARS-Cov 2 η παρασκευή φαρμάκου ή εμβολίου ικανού να αναχαιτίσει την πορεία εξάπλωσης της νόσου έχει μετατραπεί σε παγκόσμιο μπρα ντε φερ. Όπως εξηγεί ο δρ Καβαλιώτης, έχουν δοκιμαστεί πλείστα όσα φάρμακα, μεταξύ αυτών η αζιθρομυκίνη και η χλωροκίνη ή ο συνδυασμός τους, τα οποία, ωστόσο, προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες.

«Υπάρχει ένα αρκετά παλιό και ευρέως φάσματος αντιβιοτικό, η δοξυκυκλίνη (Vibramycin), το οποίο έχει χορηγηθεί σε νοσούντες αλλά και σε ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα με πολύ καλά αποτελέσματα.  Μάλιστα, στο εξωτερικό αυξάνονται συνεχώς οι μελέτες που αναφέρονται στη χρήση του. Το Vibramycin των δύο ευρώ βοηθά ασθενείς με Covid-19. Αδυνατώ να καταλάβω την άρνηση των δικών μας λοιμωξιολόγων να συζητήσουν, αλλά και να ερευνήσουν το θέμα. Γιατί, άραγε, δεν δοκιμάζουν ένα ασφαλές και πολύ φθηνό φάρμακο;» διερωτάται.

Πηγή
Author: Ιωάννα

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα