Έλλειμμα προσλήψεων στο 11μηνο

Μοιραστειτε το

Τη δραματική κατάρρευση των εποχικών προσλήψεων, που δεν πραγματοποιήθηκαν φέτος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, επαναβεβαιώνει η έκθεση του συστήματος «Εργάνη» για τον Νοέμβριο.

Στο φετινό 11μηνο πραγματοποιήθηκαν 737.570 λιγότερες προσλήψεις από πέρυσι, ενώ ταυτόχρονα καταγράφηκαν και 697.147 λιγότερες απολύσεις-παραιτήσεις και λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Καθώς το τεράστιο έλλειμμα των προσλήψεων αντισταθμίζεται από το «πάγωμα» της αγοράς εργασίας και την απαγόρευση των απολύσεων κυρίως λόγω του μέτρου των αναστολών συμβάσεων, το 11μηνο κλείνει στις μόλις 40.423 λιγότερες νέες θέσεις εργασίας φέτος συγκριτικά με πέρυσι. Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο του 2020 το ίδιο «έλλειμμα» στο ισοζύγιο των νέων θέσεων εργασίας ήταν στις μείον 253.072 θέσεις, συγκριτικά με το ισοζύγιο εξαμήνου του 2019.

Ειδικότερα, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στο φετινό 11μηνο είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 90.887 νέες θέσεις εργασίας, έναντι 131.310 νέων θέσεων πέρυσι. Το φετινό ισοζύγιο, πάντως, παραπέμπει στο 2015, όταν το ισοζύγιο 11μήνου ήταν στις 91.874 νέες θέσεις εργασίας. Όπως εξηγούν ειδικοί-εργατολόγοι, η αγορά αντέχει καθώς η μείωση των προσλήψεων αντισταθμίζεται από τη μείωση των απολύσεων-παραιτήσεων. Ωστόσο, οι 737.570 λιγότερες προσλήψεις από πέρυσι δείχνουν προς έναν πληθυσμό εποχικών εργαζομένων που εργάζονταν συνήθως το καλοκαίρι για να χρηματοδοτήσουν και τους χειμερινούς μήνες, πλην όμως φέτος έχει μείνει εντελώς εκτός νυμφώνος ή ζει με τα 534 ευρώ.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...