Έκλεισε το βιβλίο για το 30ετές ομόλογο-Στα 26 δις οι προσφορές-2,5 δις αντλεί η Ελλάδα

Μοιραστειτε το

Έκλεισε το βιβλίο για το 30ετές ομόλογο με τις προσφορές να φτάνουν τα 26 δισ. ευρώ και το επιτόκιο να κυμαίνεται κοντά στο 1,8%.

 Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 30ετές ομόλογο. Η ζήτηση ήταν εντυπωσιακή καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα  26 δισ. ευρώ, με την έκδοση να χαρακτηρίζεται από πηγές της αγορές ως τεράστια επιτυχία για το Ελληνικό Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι, το βιβλίο προσφορών άνοιξε με το αρχικό “guidance” για το επιτόκιο να κυμαίνεται στο MS +160 μονάδες βάσης, δηλαδή γύρω στο 2% και εν συνεχεία υποχώρησε πέριξ του 1,8%.

Το αρχικό επιτόκιο για το νέο 30ετές ομόλογο διαμορφώθηκε στις 160 μονάδες βάσης πάνω από το Mid Swap (41 μ.β), άρα κοντά στο 2%, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στις 150-155 μ.β + mid swap, δηλαδή στην περιοχή 1,9%-1,95%. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το κλείσιμο του βιβλίου, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στις 150μ.β πάνω από το mid swap, κοντά στο 1,9%, με την τελική τιμολόγηση να αναμένεται αργότερα. Εκτιμήσεις της αγοράς τοποθετούσαν την απόδοση κοντά στο 1,75%-1,80% καθώς αυτό το επίπεδο θα αποτελούσε μία “δίκαιη τιμολόγηση” για τον 30ετή ελληνικό τίτλο, δεδομένου ότι το ελληνικό ομόλογο λήξης 2042 έχει απόδοση 1,43% και το 30ετές ομόλογο της Ιταλίας έχει απόδοση 1,59%. Το πρόσφατο swap του ΟΔΔΗΧ με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες το οποίο έγινε μέσω 30ετούς ομολόγου τον Ιανουάριο, αποτέλεσε έναν πρώτο δείκτη για το επίπεδο του επιτοκίου.

Σημειώνεται πως την έκδοση “τρέχουν” οι BNP Paribas, Goldman Sachs Bank Europe SE, HSBC, J.P. Morgan και Εθνική Τράπεζα, ενώ ο τίτλος θα έχει λήξη τον Ιανουάριο του 2052, όπως σημειώνει το capital.gr.  Η έκδοση ενός 30ετούς τίτλου από το Ελληνικό Δημόσιο αποτελεί “ορόσημο” και απόδειξη ότι η Ελλάδα -όπως και άλλες χώρες- μπορεί να εκδώσει τίτλους μεγάλης διάρκειας και έτσι δίνει στη χώρα τον τίτλο μία κανονικής αγοράς, ολοκληρώνοντας ουσιαστικά την ελληνική καμπύλη. Την τελευταία φορά που το Ελληνικό Δημόσιο είχε προχωρήσει σε έκδοση ανάλογης διάρκειας ήταν το 2008.

Β.Σ. Καρούλιας: Νέα σειρά αναψυκτικών σε συνεργασία με την Green Cola HellasΠΑΟ ΠΑΕ: Μείωση εσόδων και ζημίες 10 εκατ. ευρώ το 2019/2020Ένα καταναλωτικό δάνειο με επιτόκιο πραγματικό προνόμιο!
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...