Έκθεση «καίει» την κυβέρνηση της Σουηδίας για τους ηλικιωμένους

Μοιραστειτε το

Σημαντικές επικρίσεις κατά της σουηδικής κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι απέτυχε να προστατεύσει τους ηλικιωμένους από την πανδημία της Covid-19, διατυπώνει προκαταρκτική έκθεση που δημοσίευσε σήμερα μια επίσημη επιτροπή.

Η έκθεση τονίζει ότι οι συστημικές ανεπάρκειες στη φροντίδα των ηλικιωμένων σε συνδυασμό με τα ανεπαρκή μέτρα από την κυβέρνηση και των υπηρεσιών συνέβαλαν στον υψηλό αριθμό θανάτων από την Covid-19 σε γηροκομεία της χώρας.

«Η πτυχή αυτής (σ.σ. της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας) που επικεντρώθηκε στην προστασία των ηλικιωμένων απέτυχε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να δούμε το γεγονός ότι τόσοι πολλοί πέθαναν από Covid-19», δήλωσε ο Ματς Μάλιν, πρόεδρος της επιτροπής σε συνέντευξη Τύπου.

«Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι η φροντίδα των ηλικιωμένων ήταν καλύτερα προετοιμασμένη για την πανδημία» είπε επίσης.

Η επιτροπή ανέφερε ότι προηγουμένως γνωστά διαρθρωτικά προβλήματα στο σύστημα φροντίδας ηλικιωμένων, για τα οποία οι αρχές, οι περιφέρειες, οι φορείς παροχής ιδιωτικής φροντίδας και οι δήμοι μοιράζονται την ευθύνη, ευθύνονται για τους πολλούς θανάτους.

«Αλλά θέλουμε να επισημάνουμε ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που κυβερνά τη χώρα και έχει την τελική ευθύνη», τόνισε ο Μάλιν, πρόεδρος της επιτροπής σε συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα η επιτροπή επισήμανε την κακή εκπαίδευση του προσωπικού και το χαμηλό επίπεδο νοσοκόμων και γιατρών στην περίθαλψη ηλικιωμένων και τόνισε ότι προηγούμενες κυβερνήσεις συνέβαλαν επίσης στις ανεπάρκειες.

Η έκθεση της επιτροπής επίσης τονίζει ότι τα κυβερνητικά μέτρα για την προστασία των ηλικιωμένων που ελήφθησαν την άνοιξη ήρθαν πολύ αργά και ήταν ανεπαρκή.

Λίγο λιγότεροι από τους μισούς από τους περίπου 7.700 θανάτους από τον νέο κορονοϊό στη Σουηδία καταγράφηκαν σε οίκους ευγηρίας.

Τον Νοέμβριο, το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε “σοβαρές ελλείψεις” στη φροντίδα ηλικιωμένων – μόλις το 6% των περιπτώσεων που εξετάστηκαν ήταν ασθενείς από Covid-19 σε γηροκομεία που είχαν προσβαση σε γιατρό.

Κυβερνητική παραδοχή

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λέβεν παραδέχθηκε ότι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνησή του διαχειρίστηκε το πρώτο κύμα της πανδημίας και εκτίμησε τους κινδύνους που συνεπαγόταν η μη λήψη επαρκών μέτρων ήταν εσφαλμένος.

Μιλώντας στην εφημερίδα Aftenposten, ο Λέβεν είπε ότι υπήρξε «κακή εκτίμηση της ταχύτητας διασποράς του ιού».

Ο Λεβέν υπερασπίστηκε τη συνολική στρατηγική, αν και σημείωσε ότι η υγεία και η φροντίδα των ηλικιωμένων αποτελούν ευθύνη των περιφερειακών αρχών και όχι της κεντρικής κυβέρνησης.

Οι υγειονομικές αρχές της Σουηδίας είχαν επιλέξει να μην επιβάλουν εθνικό lockdown στη διάρκεια του πρώτου κύματος, διατηρώντας ανοιχτές τις επιχειρήσεις όλων των κλάδων και κάνοντας περισσότερο συστάσεις προς τους πολίτες για τήρηση των κανόνων υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης.

 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...