Έβρος: Ένας χρόνος μετά την υβριδική απειλή της Τουρκίας – Οι άγνωστες πτυχές – BINTEO

Μοιραστειτε το

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ήταν 28 Φεβρουαρίου 2020 όταν ο Ερντογάν άνοιγε τον Ασκό του Αιόλου, εξαπολύοντας μία πρωτοφανή – υβριδικού τύπου επίθεση κατά της Ελλάδας, στα μοναδικά χερσαία σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, στον Έβρο. Οι Τούρκοι, δρώντας βάσει οργανωμένου σχεδίου, μετέφεραν περίπου 12.000 μετανάστες στην Ανδριανούπολη, όπου τους εξόπλισαν με κόφτες και διάφορα άλλα αιχμηρά εργαλεία, ωθώντας τους να σπάσουν τον φράχτη στις Καστανιές και να εισβάλλουν καταρχήν στην Ελλάδα κι έπειτα στην Ευρώπη.

Η παροιμιώδης αντίδραση του Στρατού, της Αστυνομίας, της Εθνοφυλακής αλλά και εκατοντάδων εθελοντών, ειδικά τις πρώτες ώρες, οδήγησαν την Τουρκία σε ένα πρωτοφανές τσαλάκωμα γοήτρου κι έθεσε την ασφάλεια των συνόρων της Ελλάδας στην προμετωπίδα των προτεραιοτήτων της Ευρώπης.

Την Παρασκευή, τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, έλαβε χώρα ο ετήσιος απολογισμός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για το έτος 2020 στην αίθουσα «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Στην αρχική τοποθέτησή του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μεταξύ άλλων τόνισε την σπουδαιότητα του απολογισμού των πεπραγμένων της παρελθούσας χρονιάς, αφού κατά το επίμαχο διάστημα οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πολλαπλές, πολυδιάστατες αλλά και πρωτόγνωρες προκλήσεις, βρέθηκαν απέναντι σε καταστάσεις ανάγκης, απέναντι σε περιστάσεις μεγάλης αστάθειας, έντονης αβεβαιότητας και αυξημένης επικινδυνότητας. Συναφώς τόνισε ότι οι ΕΔ κατάφεραν να ανταποκριθούν με επιτυχία, λειτουργώντας με σχέδιο, ταχύτητα και αποφασιστικότητα.

Η χρονική στιγμή δεν ήταν τυχαία, αφού συμπληρώνεται ένας χρόνος από την πρώτη στρατηγική ήττα της Τουρκίας. Ακολούθησαν κι άλλες, με το Oruc Reis, με την φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ, με το Mirage που «λόκαρε» το τουρκικό F-16.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, που από την πρώτη στιγμή κινητοποίησε όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης του απολογισμού ξεκίνησε την ομιλία τους αναφέροντας: “Το 2020 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για τις Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά τελικά ήταν μια καλή χρονιά”.

Ο Στρατηγός Φλώρος το λέει και το πιστεύει αυτό διότι από την έκβαση των γεγονότων το αποτέλεσμα γέμισε το σύνολο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με αυτοπεποίθηση, τόνωσε το ηθικό, δυνάμωσε την πίστη σ’ αυτό που κάνουν, δείξαμε τις δυνατότητες μας σε αντιπάλους, φίλους και συμμάχους και απ’ την άλλη “κάναμε την κρίση ευκαιρία” και έγινε κατορθωτό να εγκριθούν κονδύλια από τον Πρωθυπουργό για επανεξοπλισμό της Ελλάδος.

Η επιτυχής διαχείριση των κρίσεων έφερε ισχυρά κίνητρα ώστε ο Πρωθυπουργός να κάνει δεκτές τις εισηγήσεις του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και τελικά να ανακοινώσει προσλήψεις επαγγελματικού προσωπικού (15580 άτομα σε 5 χρόνια) και αύξηση της θητείας κατά 3 μήνες, στον Στρατό. Αιτήματα δηλαδή των Στρατιωτικών Ηγεσιών τουλάχιστον 10-15 ετών.

Είναι γεγονός ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις «μάτωσαν» το 2020. Τα στελέχη κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν 3 μεγάλες κρίσεις με την Τουρκία, που λίγο έλειψε να οδηγήσουν σε θερμό επεισόδιο, ακόμη και σε σύρραξη. Η εμπειρία όμως που αποκόμισαν κεφαλαιοποιήθηκε από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και με την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ προωθήθηκε από το ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος έγινε κοινωνός των αναγκών ανάβοντας το «πράσινο φως» για την ενίσχυση.

Ένα χρόνο μετά την κρίση στον Έβρο, οι αστυνομικοί περιπολούν με υπερσύγχρονα θωρακισμένα TYPHOON, ο Στρατός Ξηράς απέκτησε διπλοκάμπινα οχήματα, «φυτεύτηκαν» ηλεκτρονικά μάτια παντού, αποκτήθηκαν drones και ένα υπερσύγχρονο κέντρο επιχειρήσεων αλλά, το σπουδαιότερο… επεκτάθηκε ο φράχτης σχεδόν στο σύνολο των χερσαίων συνόρων, όπου το επέτρεπε ο ποταμός Έβρος.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...