Ά. Μέρκελ: Ο ιός τιμωρεί τα ημίμετρα – Δεν θα γίνουν μεγάλα πρωτοχρονιάτικα πάρτι

Μοιραστειτε το

Με τη φράση «ο ιός τιμωρεί τα ημίμετρα», η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επιχείρησε νωρίτερα απόψε να αιτιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή νέου «μερικού» lockdown από σήμερα και για όλον τον Νοέμβριο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα τα νέα μέτρα να καταφέρουν να «σπάσουν» το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού. Συνέκρινε δε την πανδημία με μια «φυσική καταστροφή» που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ο ιός να επιβαρύνει υπερβολικά τους εργαζόμενους στο τομέα της υγείας», τόνισε η Καγκελάριος κατά την διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου και εξήγησε ότι η ιχνηλάτηση για πολλές περιπτώσεις έχει ήδη καταστεί ανέφικτη. Παραδέχθηκε μάλιστα ότι η κυβέρνηση και τα κρατίδια κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να βρουν ηπιότερα μέτρα, «αλλά αυτό δεν συνέβη» και για αυτό «με βαριά καρδιά» αποφασίστηκαν αυτοί οι κανόνες.

Όπως είπε, πρέπει να επιστρέψουμε στο σημείο όπου οι επιστήμονες θα μπορούν να παρακολουθήσουν την πορεία των κρουσμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους έχει φθάσει το 127,8, ενώ ως όριο είχαν τεθεί τα 50 κρούσματα.

«Ο χειμώνας θα είναι μακρύς (…) Το φως στην άκρη του τούνελ είναι ακόμη μακριά», προειδοποίησε η Καγκελάριος, εκφράζοντας ταυτόχρονα την κατανόησή της για την δυσαρέσκεια των πολιτών. «Δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή», επανέλαβε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης των μέτρων, το οποίο θέτει κυρίως η ακροδεξιά, η ‘Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι πιστεύει στην δύναμη της λογικής και της υπευθυνότητας σε μια δημοκρατία. «Είναι μια δοκιμασία που όμοια της δεν έχουμε ζήσει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για τέσσερις εβδομάδες «χωρίς πολλά από αυτά που κάνουν τη ζωή μας καλύτερη».

Τον χειμώνα θα είναι πιο δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία, πρόσθεσε, επειδή, μεταξύ άλλων, βρίσκονται περισσότερα άτομα σε κλειστό χώρο και ζήτησε από κάθε πολίτη να είναι προσεκτικός σε όλα τα επίπεδα «και όχι όταν πλέον θα είναι απαραίτητη η μηχανική υποστήριξη της αναπνοής» του. Τόνισε επίσης ότι το 30-40% του πληθυσμού της χώρα ανήκει σε ευπαθή ομάδα.

Απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις σχετικά με το εάν και με ποιον τρόπο θα είναι εφικτός ο εορτασμός των Χριστουγέννων, η Καγκελάριος περιορίστηκε να απαντήσει ότι «ακόμη και με συνθήκες πανδημίας, τα Χριστούγεννα δεν πρέπει να είναι Χριστούγεννα μοναξιάς» και να επισημάνει ότι όλα εξαρτώνται από το πώς θα κυλήσει ο Νοέμβριος.

«Δεν πιστεύω πάντως ότι θα γίνουν μεγάλα πρωτοχρονιάτικα πάρτι», παραδέχθηκε, ενώ παρέπεμψε στην εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης που θα γίνει στις 16 Νοεμβρίου και διαβεβαίωσε ότι «θα κάνουμε ότι είναι πολιτικά εφικτό προκειμένου να περιοριστούμε στον Νοέμβριο». Η ίδια δήλωσε ακόμη ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για την έγκριση εμβολίου τους επόμενους μήνες, ενώ σημείωσε ότι οι φαρμακευτικές αγωγές κατά της Covid-19 είναι τώρα καλύτερες από αυτές που ήταν διαθέσιμες την άνοιξη.

Η Καγκελάριος εξέφρασε μεταξύ άλλων την κατανόησή της για την ανησυχία επιχειρηματιών και εργαζόμενων που θα πρέπει τώρα να σταματήσουν να εργάζονται. Προσπάθησε ωστόσο να τους καθησυχάσει, λέγοντας ότι «κανείς δεν θα αφεθεί μόνος».

Κληθείσα να απαντήσει γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα περιορισμού στην λειτουργία των χώρων λατρείας, η κυρία Μέρκελ διευκρίνισε ότι το Σύνταγμα προβλέπει να παραμένουν ανοιχτοί, εφόσον εξακολουθούν να λειτουργούν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Πηγή
Author: editor13

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...