Άτολμη και πάλι η ΕΕ: Τι αναφέρει για τις νέες εξαγγελίες Ερντογάν στο άνοιγμα της Αμμοχώστου

Μοιραστειτε το

Την ίδια ώρα έντονη είναι η πρώτη αντίδραση της Κύπρου

Το άνοιγμα των Βαρωσίων που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη (6/10), «δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση στην περιοχή» δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα διεύρυνσης Όλιβερ Βάρελι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την παρουσίαση των εκθέσεων προόδου για τις υπό ένταξη χώρες.

Ο κοινοτικός επίτροπος διευκρίνισε ότι θα πρέπει να ενημερωθεί πλήρως για το περιεχόμενο των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου ώστε να προβεί σε ολοκληρωμένη τοποθέτηση.

Έντονη αντίδραση της Κύπρου

Με γραπτή του δήλωση, ο Κύπριος κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, εξέφρασε τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης για την Αμμόχωστο.

Πιο αναλυτικά:

«Ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζουν με το πλέον έντονο τρόπο την απόφαση της κατοχικής Τουρκίας και του εγκάθετου της στα κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ, να επεκτείνουν την άδεια εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, σε μια προεκλογική φιέστα που έστησαν στην Άγκυρα, παραμονές της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Αυτή η προκλητική και παράνομη ενέργεια της Τουρκίας και των εγκαθέτων της στην Κύπρο θα καταγγελθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην ΕΕ και σε όλα τα διεθνή φόρα ως μια πράξη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και έρχεται σε αντίθεση με τα τελευταία Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το θέμα θα θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο σήμερα για ανταλλαγή απόψεων και λήψη αποφάσεων».

Προκαλεί και πάλι ο Ερντογάν

Νωρίτερα, σε κοινή συνέντευξη τύπου ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ερσίν Τατάρ, ανακοίνωσαν το τμηματικό άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου. Η διάσκεψη έγινε παρουσία του ψευδοπρωθυπουργού το απόγευμα της Τρίτης 6 Οκτωβρίου.

Ο ψευδοπροωθυπουργός, Ερσίν Τατάρ μετέβη την Τρίτη (6/10) στην Άγκυρα και λίγο πριν την αναχώρησή του έγραψε χαρακτηριστικά «σας έχω μια μεγάλη έκπληξη», ενώ ανέβασε στο Twitter προκλητική φωτογραφία η οποία είχε λεζάντα: «Οι καλές μέρες δεν θα έρθουν σε εσάς, αλλά εσείς θα περπατήσετε σε αυτές».

Η εκτίμηση που υπάρχει στη Λευκωσία είναι ότι η Άγκυρα επιχειρεί, μέσω του ανοίγματος του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου, να δώσει ώθηση στον εκλεκτό της Ερσίν Τατάρ ενόψει των «εκλογών». Για αυτό το λόγο δεν αποκλείεται η όποια κίνηση να γίνει ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στα κατεχόμενα είναι οι προχθεσινές δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος έκανε λόγο για παρεμβάσεις της Τουρκίας στην «εκλογική» διαδικασία. Ο κ. Ακιντζί σημείωσε ότι πρόκειται για «εκλογές αξιοπρέπειας», τονίζοντας ότι ο τουρκοκυπριακός λαός, έχει έναν δημοκρατικό, σύγχρονο, πολιτισμένο, κοσμικό και κεμαλιστικό τρόπο ζωής, θέλει να συνεχίσει αυτό τον τρόπο ζωής εντός της οικογένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γι’ αυτό τον λόγο οι «εκλογές» αυτές θα είναι και «εκλογές ενός τρόπου ζωής».

Όπως μεταδίδουν τα κυπριακά ΜΜΕ, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε χθες τηλεφωνική επαφή τόσο με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες όσο και με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Παράλληλα, σήμερα έχει συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο προκειμένου ο Κύπριος Πρόεδρος να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα όσα έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής αλλά και τις όποιες εξελίξεις υπάρχουν στο πεδίο των διαπραγματεύσεων.

«Ενέργεια ενάντια στην επανέναρξη συνομιλιών»

Ο Δήμαρχος της κατεχόμενης «Βασιλεύουσας» Σίμος Ιωάννου ανέφερε στο alphanews.live ότι η ενέργεια του Τούρκου Προέδρου έχοντας στον πλευρό του τον υποψήφιο στις «εκλογές» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, έχει στόχο στην ενίσχυση του εγκάθετου της Άγκυρας.

«Είναι μια ενέργεια που θέτει βόμβα στα θεμέλια των συνομιλιών και παρά τα όσα λένε ότι δεν θα αλλάξει το πολιτικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς της Αμμοχώστου, είναι μια ενέργεια σαλαμοποίησης την οποία από το 1974 επιχειρούν κόβοντας από την Αμμόχωστο και εάν εκλεγεί ο εκλεκτός τους, είναι μια ενέργεια που θα την συνεχίζουν μέχρι τον τελικό εποικισμό της περιοχής».

Ο κύριος Ιωάννου υπέδειξε ότι χρειάζονται δυναμικές ενέργειες από την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, που να οδηγήσουν σε αναχαίτιση των τουρκικών σχεδιασμών, χωρίς να δίνουν το άλλοθι που αναζητά η Τουρκία για το τραπέζι των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

“Θα πρέπει να γίνουν βήματα όχι μόνο προς την ΕΕ, αλλά και προς την Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, παντού για να σταματήσει αυτή η ιστορία, αλλά και από την άλλη να μην τους δώσουμε επιχείρημα για να μην προσέλθουν σε συνομιλίες, γιατί είναι αυτό που περιμένουν από εμάς.”

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Μαγιορκίνης: Είμαστε στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού – «Καμπανάκι» για την Αττική

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...