Άσυλο στο Ισραήλ ζητά Μεξικανός πρώην αξιωματούχος εμπλεκόμενος στην εξαφάνιση 43 φοιτητών

Μοιραστειτε το

Ο Τομάς Σερόν, ένας Μεξικανός πρώην αξιωματούχος που καταζητείται στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση εξαφάνισης 43 φοιτητών το 2014, ζητά πολιτικό άσυλο στο Ισραήλ, δήλωσε ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών, Μαρσέλο Εμπράρ.

Στη γνωστή ως υπόθεση «Αγιοτσινάπα» διερευνάται η φερόμενη συνέργεια της μεξικανικής αστυνομίας με εμπόρους ναρκωτικών για την επίθεση, απαγωγή και εξαφάνιση των 43 φοιτητών.

Ο Σερόν, που εξακολουθεί να διαφεύγει της σύλληψης, βρίσκεται σήμερα στο Ισραήλ και «προσπαθεί να αποκτήσει άσυλο εκεί, υποστηρίζοντας ότι διώκεται», γνωστοποίησε σήμερα ο Εμπράρ.

Η στρατηγική άμυνας του πρώην ανώτερου Μεξικανού αξιωματούχου καθιστά τη διαδικασία έκδοσής του περισσότερο χρονοβόρα, τόνισε ο Μεξικανός ΥΠΕΞ.

Παρόλο που δεν υπάρχει μεταξύ Μεξικού και Ισραήλ μια συνθήκη έκδοσης, οι δύο χώρες «υποχρεούνται να ενεργήσουν σαν να υπάρχει μια».

Εργάζονται βάσει μιας συμφωνίας συνεργασίας και νομικής συνδρομής που απορρέει από διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει «για τέτοιου είδους εγκλήματα κατά ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Σερόν εγκατέλειψε το Μεξικό και καταζητείται από την Ιντερπόλ από τον Ιούνιο του 2020. Ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας ποινικών ερευνών του γραφείου του πρώην Γενικού Εισαγγελέα όταν συνέβη το γεγονός.

Κατηγορείται για βασανισμό ορισμένων υπόπτων, για απαγωγή και υπεξαίρεση περίπου 55 εκατομμυρίων δολαρίων κρατικών κεφαλαίων, καθόσον ήταν κυβερνητικός αξιωματούχος υπό την προεδρία του Ενρίκε Πένια Νιέτο (2012-2018).

Σύμφωνα με το «Project Cartel», μια διεθνή δημοσιογραφική έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο, ο Σερόν κατέφυγε στο Ισραήλ με τη βοήθεια των επαφών του στη βιομηχανία ασφαλείας στη χώρα αυτή, όπου έφτασε παρά τους περιορισμούς μετακινήσεων που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας της Covid-19.

Η Πόλη του Μεξικού ενημέρωσε το Ισραήλ τον Σεπτέμβριο ότι υπάρχει διεθνές ένταλμα σύλληψής του.

«Το Μεξικό θα βγει νικητής σε αυτήν την υπόθεση», είπε ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών.

Οι φοιτητές, από το Αγροτικό Κολέγιο Δασκάλων Αγιοτσινάπα, εξαφανίστηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου 2014, στην Πολιτεία Γκερέρο. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί τα λείψανα μόνο δύο από αυτούς.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...