Άρθρο – απάντηση Μακρόν: Δεν μάχομαι εναντίον του Ισλάμ αλλά εναντίον των φανατικών ισλαμιστών

Μοιραστειτε το

Ένα άρθρο στους Financial Times προκειμένου να εξηγήσει ότι «η Γαλλία μάχεται εναντίον του ισλαμιστικού αυτονομισμού, ποτέ εναντίον του Ισλάμ», δημοσίευσε χθες, Τετάρτη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε απάντηση σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της βρετανικής εφημερίδας τη Δευτέρα, το οποίο όμως πλέον έχει αποσυρθεί.

Σε μια μακροσκελή «επιστολή προς τον εκδότη», που αναρτήθηκε και στον ιστότοπο της γαλλικής προεδρίας, ο Μακρόν εκφράζει την αγανάκτησή του για το άρθρο, το οποίο, όπως δηλώνει, «τον κατηγορεί ότι στιγματίζει για εκλογικούς σκοπούς τους Γάλλους μουσουλμάνους, ακόμη χειρότερα ότι καλλιεργεί ένα κλίμα φόβου και καχυποψίας απέναντί τους».

«Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να ισχυριστεί ότι η Γαλλία, το κράτος της, καλλιεργεί τον ρατσισμό εις βάρος των μουσουλμάνων», τονίζει ο Γάλλος πρόεδρος, εκτιμώντας ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν.

Όπως και στη συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera με έδρα το Κατάρ, ο Μακρόν επιθυμεί να εξηγήσει έξω από τα σύνορα της Γαλλίας ότι η μάχη του είναι «εναντίον του ισλαμιστικού αυτονομισμού» (σ.σ.: δηλαδή των φανατικών ισλαμιστών που δεν επιθυμούν να υπακούουν στους νόμους του γαλλικού κράτους, αλλά σε αυτούς που επιβάλλει ο τρόπος που ερμηνεύουν το ισλάμ) και όχι εναντίον του ισλάμ, την ώρα που μουσουλμάνοι σε πολλές χώρες αντέδρασαν οργισμένα στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, καλώντας και σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

Αφού υπενθυμίζει τη σειρά των τρομοκρατικών επιθέσεων που σημειώθηκαν στη Γαλλία μετά από την επίθεση στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo το 2015, από τις οποίες σκοτώθηκαν 300 άνθρωποι, ο Μακρόν εξηγεί ότι η Γαλλία δέχεται επίθεση για τις αξίες της, την κοσμικότητα του κράτους της, την ελευθερία της έκφρασης και υπογραμμίζει ότι «δεν θα εκχωρήσει τίποτα».

Από τις διαδηλώσεις μουσουλμάνων κατά Μακρόν στο Πακιστάν.AP Photo/Fareed Khan

Παράλληλα στο άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα ο Γάλλος πρόεδρος παρουσιάζει με λεπτομέρειες την περίπτωση του «ισλαμιστικού αυτονομισμού», ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο είναι «πεδίο καλλιέργειας τρομοκρατικών τάσεων».

Κάνει λόγο «για εκατοντάδες ριζοσπαστικοποιημένα άτομα, για τα οποία φοβόμαστε ότι ανά πάσα στιγμή θα πάρουν ένα μαχαίρι και θα πάνε να σκοτώσουν Γάλλους».

Νέα λαοθάλασσα στο Μπανγκλαντές κατά Μακρόν

«Σε κάποιες συνοικίες, όπως και στο διαδίκτυο, ομάδες που συνδέονται με το ακραίο ισλάμ διδάσκουν στα παιδιά της Γαλλίας το μίσος προς τη Δημοκρατία, τα καλούν να μην σέβονται τους νόμους».

«Δεν με πιστεύετε; Ξαναδιαβάστε τις συνομιλίες, τις εκκλήσεις για μίσος που διαδίδονται στο όνομα ενός παρεκκλίνοντος ισλάμ στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης που τελικά κατέληξαν στον θάνατο του καθηγητή Σαμουέλ Πατί πριν από μερικές ημέρες. Πηγαίνετε να επισκεφθείτε τις συνοικίες όπου μικρά κορίτσια τριών ή τεσσάρων ετών φορούν μπούρκα» και «αναθρέφονται με ένα σχέδιο μίσους εναντίον των αξιών της Γαλλίας», καταγγέλλει.

«Εναντίον αυτού σκοπεύει να πολεμήσει σήμερα η Γαλλία», αλλά «ποτέ εναντίον του ισλάμ». «Κατά του σκοταδισμού, του φανατισμού, του βίαιου εξτρεμισμού. Ποτέ κατά μιας θρησκείας. Λέμε ‘όχι στη χώρα μας!’», υπογραμμίζει ο Μακρόν.

«Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας ως κυρίαρχου κράτους», «δεν έχουμε ανάγκη κανένα άρθρο εφημερίδας που προσπαθεί να μας διχάσει», καταλήγει.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...