Άντονι Μπλίνκεν: Οι θέσεις του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Τουρκία και τον Ερντογάν

Μοιραστειτε το

Σήμερα, Δευτέρα, έγινε γνωστό ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν, σχεδιάζει να τοποθετήσει τον Άντονι Μπλίνκεν υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης που θα σχηματίσει αφού αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

Ο Άντονι Μπλίνκεν θεωρείται διπλωμάτης σταδιοδρομίας με γνώση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Υπηρέτησε ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας δίπλα στον Τζο Μπάιντεν κατά πρώτη θητεία του προέδρου Ομπάμα και ως βοηθός υπουργός Εξωτερικών τα τελευταία δύο χρόνια της δεύτερης τετραετίας του.

Συνδεόταν στενά με τον Τζο Μπάιντεν, προτού αυτός εκλεγεί αντιπρόεδρος. Γνωρίζονται πάνω από 20 χρόνια και ήταν επί έξι χρόνια βοηθός του, όταν ο Μπάιντεν ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Ο Μπλίνκεν ήταν σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του Μπάιντεν και στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονταν για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών ήταν και εκείνο της Σούζαν Ράις. Με την επικράτηση ωστόσο των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, ο Μπάιντεν προτίμησε ένα όνομα που δεν είχε συνδεθεί τόσο στενά με την κυβέρνηση Ομπάμα, όπως η Ράις.

Ο Άντονι Μπλίνκεν γνωρίζει πολύ καλά την Τουρκία, την οποία επισκέφθηκε κατά την περίοδο 2015-17, ως βοηθός υπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείς τότε για τους Κούρδους της Συρίας και ποιον θα προτιμούσε αν έπρεπε να επιλέξει μεταξύ των Κούρδων και της Τουρκίας είχε απαντήσει: «Η Τουρκία είναι συνεργάτης μας, δεν μπορεί να υπάρξει άλλη επιλογή».

Ωστόσο, σε άρθρο που έγραψε για τους New York Times το 2017, υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εξοπλίσουν του Κούρδους της Συρίας για να νικήσουν στον αγώνα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Το άρθρο δημοσιεύθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2017, τις πρώτες ημέρες δηλαδή που είχε αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ.

Παρά τις περί αντιθέτου εκκλήσεις της Αγκυρας, η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε τελικά τότε να οπλίσει τους Κούρδους εναντίον του ISIS. Η προσέγγιση του Τραμπ με τον Ερντογάν συντελέστηκε αργότερα -σχεδόν δύο χρόνια μετά- και αφού είχε ηττηθεί ο ISIS και είχε ξεπεραστεί η κρίση στις διμερείς σχέσεις, εξαιτίας της κράτησης από την Τουρκία του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Τον περασμένο Ιούλιο, σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Hudson, ο Μπλίνκεν πήρε θέση σε σχέση με τις προβληματικές σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τον Τούρκο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Τότε δήλωσε ότι δεν θέλει να υποβαθμίσει τις συγκρούσεις που υπάρχουν με την Τουρκία και πώς μετά την εκλογή του Μπάιντεν προτεραιότητα θα είναι να συναντηθούν οι δύο ηγέτες για «μία άμεση και ανοιχτή συνομιλία».

«Θα θελήσουμε να βρούμε μια παραγωγική και θετική σχέση με την Τουρκία», ανέφερε, διευκρινίζοντας όμως ότι το ίδιο θα πρέπει να επιθυμεί και η Τουρκία. «Έχουμε σαφώς ορισμένα σοβαρά προβλήματα και διαφορές, αλλά θα ήταν πιο σώφρων να βρούμε πεδία στα οποία μπορούμε να εργαστούμε μαζί, όπως για παράδειγμα στη Συρία» δήλωσε.

Διευκρίνισε επιπρόσθετα:

«Νομίζω ότι θα απαιτηθεί μια πολύ άμεση και απλή συζήτηση. Μπορώ να πω ότι ο Μπάιντεν έχει μακροχρόνια σχέση με τον πρόεδρο Ερντογάν. Ξέρουν ο ένας τον άλλον. Έχουν άμεση επαφή με πολλά θέματα στο παρελθόν και πιστεύω ότι η σχέση αυτή είναι πολύ σημαντική όταν συνεργαζόμαστε με την Τουρκία. Νομίζω ότι ο Μπάιντεν θα ξεκινήσει εντατικές διαπραγματεύσεις, με τον Τούρκο ομόλογό του για να βρούμε τρόπους συνεργασίας σε μία σειρά ζητημάτων».

Η Τουρκία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ, όσον αφορά τις δεσμεύσεις της, τη γεωγραφική της θέση και τα συμφέροντά της. «Είναι μια εξαιρετικά σημαντική χώρα και, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, καθίσταται σημαντική σε οποιοδήποτε ζήτημα, σύγκρουση ή πρωτοβουλία».

Πριν από λίγες εβδομάδες, στις 27 Οκτωβρίου, ο Μπλίνκεν έκανε μία ανάρτηση στο Twitter σχετικά με την Τουρκία, εκφράζοντας την απογοήτευσή του σχετικά με τις δηλώσεις του Ερντογάν και του νικητή των τουρκοκυπριακών εκλογών, Ερσίν Τατάρ, υπέρ της λύσης των δύο κρατών στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώνει επίσημα τον διορισμό του Άντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τρίτη (24 Νοεμβρίου).

Η ομάδα του εκλεγμένου προέδρου η οποία χειρίζεται τη μεταβίβαση της εξουσίας και ο ίδιος ο Μπλίνκεν απέφυγαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

«Θα δείτε τις πρώτες επιλογές για την κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου την Τρίτη, αυτήν την εβδομάδα», είπε ο Ρον Κλάιν, στενός σύμβουλός και μελλοντικός προσωπάρχης του Μπάιντεν, στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, χωρίς να αναφερθεί στα χαρτοφυλάκια που θα αναλάβουν ή σε συγκεκριμένα ονόματα.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...