Άγρια κόντρα στη Βουλή για το Πολυτεχνείο …απουσία Αλ. Τσίπρα

Μοιραστειτε το

Άγρια κόντρα χτες στη Βουλή με πρωταγωνιστές Μητσοτάκη, Κουτσούμπα, Βαρουφάκη για το γιορτασμό του Πολυτεχνείου για τον οποίο η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως δεν θα (επιτρέψει να) πραγματοποιηθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Από την άλλη Φορείς και κόμματα αναγγέλλουν με ανακοινώσεις τους ότι θα τιμήσουν την επέτειο τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Πρόσφατα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από τη Θεσσαλονίκη τόνισε πως η καθιερωμένη πορεία στη μνήμη των θυμάτων δεν θα γίνει για λόγους δημόσιας Υγείας,. Το ίδιο κατέστησε σαφές από το βήμα της Βουλής χτες και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης καλώντας μάλιστα τους πολιτικούς αρχηγούς να δηλώσουν όλα τα κόμματα ότι δεν θα συμμετάσχουν στις πορείες, ούτε θα ενθαρρύνουν κανέναν να βγει στον δρόμο και να διακινδυνέψει τη δημόσια υγεία. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο μίλησε για «εγκληματική στάση» και χαρακτήρισε την πορεία του Πολυτεχνείου ως «πορεία πόνου προς τις Μονάδες Εντατικής». «Να δηλώσετε όλοι ότι δεν θα συμμετέχετε σε καμία πορεία και ότι δεν ενθαρρύνετε κανέναν σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες να βρεθεί στο δρόμο και να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Και να ξέρετε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία τέτοια συμπεριφορά. Σας το λέμε από τώρα να το γνωρίζετε. Όπως η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να μην γιορταστεί η 28η Οκτωβρίου, έτσι παίρνει και την απόφαση να μην γίνει σε αυτές τις συνθήκες η πορεία του Πολυτεχνείου». 

 Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έκρηξη του γραμματέα του ΚΚΕ, ο οποίος διέκοψε τον πρωθυπουργό με τη φράση «ντροπή».

Επί του θέματος απέφυγε να πάρει θέση ο κ. Τσίπρας, ωστόσο ενοχλημένος εμφανίστηκε ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Δεν είναι το Πολυτεχνείο που απειλεί τη δημόσια υγεία, οι εκδηλώσεις με μέτρα προστασίας που είναι πολύ καλύτερα και αυξημένα από αυτά που υπάρχουν σε σειρά χώρων που η κυβέρνηση έχει την ευθύνη», είπε ο γ.γ. του ΚΚΕ, και πρόσθεσε: «Η απαγόρευση της πορείας δεν έχει αφετηρία την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά αυτό που χρόνια σας ενοχλεί, το αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενό της και η πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ».

Ο κ. Κουτσούμπας αφού ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει και να μην πραγματοποιήσει στο πλαίσιο της τήρησης των υγειονομικών κανόνων την πορεία του Πολυτεχνείου στην αμερικανική πρεσβεία, απευθύνθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό και σημείωσε με νόημα:

«Έχετε βάλει υπουργούς σας, στελέχη σας, ορισμένα παπαγαλάκια σας στα ΜΜΕ να επιδίδονται σε ένα παραλήρημα ενάντια στην πορεία του Πολυτεχνείου, και σήμερα το απογειώσατε αυτό κι εσείς ο ίδιος και βέβαια δείχνει από που κατευθύνεται αυτή η εσκεμμένη αυταρχικότητα, η προπαγάνδα, όλη αυτή η λάσπη που πέφτει ενάντια σε έναν γιορτασμό που, αν μη τι άλλο, αξίζει να θυμάστε ότι είναι ο λόγος που βρίσκεστε εδώ μέσα και έχετε και την πρωθυπουργική θέση. Γιατί στις 17 Νοέμβρη του ’74 εκλέχτηκε και το πρώτο έστω αστικό κοινοβούλιο μετά την εφτάχρονη δικτατορία και με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, γιατί υπήρχε και πριν το 67, αλλά χωρίς το ΚΚΕ».

«Όσο για τις απαγορεύσεις αυτές να τις απευθύνετε στα κόμματα που πειθαρχούν σε αδικαιολόγητες, σε αντιδημοκρατικές και αυταρχικές απαγορεύσεις, χωρίς λόγο, προσβάλλοντας μάλιστα και τον ηρωικό αγώνα των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους, μάτωσαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν ή έζησαν εκείνες τις μέρες του Πολυτεχνείου αυτό τον αγώνα» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Βαρουφάκης για Πολυτεχνείο: «Ελάτε να μας χτυπήσετε»

«Θέλετε να καταργήσετε για πάντα την πορεία του Πολυτεχνείου! Αν μας επιτραπεί, με όλες τις αποστάσεις, με ολιγομελή ομάδα, να καταθέσουμε στεφάνι, τότε απαιτούμε το πολιτικό και συνταγματικό μας δικαίωμα να κάνουμε την πορεία», είπε ο Γ. Βαρουφάκης του ΜέΡΑ25 και πρόσθεσε: «Σας προκαλώ να μας χτυπήσετε. Θα είμαστε οι βουλευτές της Αττικής και εκπρόσωπος της νεολαίας. Θα ζητήσουμε από τα μέλη μας να μην έρθουν! Και σας προκαλώ, κ. Μητσοτάκη, να πείτε στον κ. Χρυσοχοΐδη να μας χτυπήσετε».

«Και μιας και με αναγκάζετε να αναφερθώ στον Μαρξ, θα κλείσω με τον Μαρξ. Αλλά όχι με τον Καρλ, με τον Γκραούτσο Μαρξ. Στην ταινία “σουπιά πάπιας”, ο οποίος είχε πει για κάποιον: «Τον βλέπετε αυτόν; Μπορεί να μοιάζει με ηλίθιο, μπορεί να μιλά ως ηλίθιος όμως μην σας μπερδεύει: Είναι ηλίθιος» κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης και μετά τις αντιδράσεις συνέχισε:

«Θα σας πω για ποιον το λέω. Για τις πολιτικές σας. Μπορεί να μοιάζουν σαδιστικά αυταρχικές υπέρ της αρπακτικής ολιγαρχίας, που κάνει την επιδημία ευκαιρία υπέρ της λεηλασίας των ολίγων, μπορεί να λειτουργούν οι πολιτικές σας ως σαδιστικά αυταρχικά πολιτικές υπέρ της αρπακτικής ολιγαρχίας, αλλά μην μπερδεύεστε: Αυτό ισχύει γιατί είναι».

Η οργισμένη απάντηση Μητσοτάκη σε Βαρουφάκη

Στην δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε οργισμένος για την φράση αυτή, λέγοντας πως «δεν ήταν ούτε εικόνα, ούτε λεξιλόγιο αυτό που χρησιμοποιήσατε κύριε Βαρουφάκη. Αν πιστεύετε ότι μπορείτε να έρχεστε εδώ πέρα για να κάνετε ένα επικοινωνιακό σόου, να αναλογιστείτε τις δικές σας προσωπικές ευθύνες και την κατάσταση στην οποία οδηγήσατε τις ελληνικές τράπεζες.

Δε θυμάμαι να επιδεικνύετε την ίδια ευαισθησία προς τους αδύναμους όταν γυρνούσατε και λέγατε “αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες” και κλαίγανε οι συνταξιούχοι έξω από τα ATM. Ούτε όταν φωτογραφιζόσασταν σε διάφορα lifestyle περιοδικά, αναδεικνύοντας τη φρέσκια εικόνα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Καλό είναι λοιπόν σε αυτή την αίθουσα να έχουμε αίσθηση των ιστορικών μας ευθυνών. Και δυστυχώς εσάς προσωπικά για το τρίτο μνημόνιο, για τη χρεοκοπία των ελληνικών τραπεζών σας βαραίνουν πολλές τέτοιες ευθύνες για να νομίζετε ότι τα έχουμε ξεχάσει έτσι εύκολα».

Επίσης, οι αναφορές του κ. Βαρουφάκη και κυρίως η επισήμανση πως υπάρχει ακροδεξιό DNA στη ΝΔ, προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του πρωθυπουργού, ο οποίος στη δευτερολογία του είπε: «Αντιπαρέρχομαι τις σαχλαμάρες του κ. Βαρουφάκη! Στο Πολυτεχνείο υπήρχαν απ’ όλες τις παρατάξεις, απλά κάποιοι χτίσανε καριέρα πάνω σε αυτό και άλλοι το κράτησαν για τον εαυτό τους. Να τελειώνουμε με τα ιδεολογικά άβατα! Σας τα είπα για την αντίσταση, θα τα ακούσετε και για το Πολυτεχνείο». Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε επίσης πως από τη συνολική εφαρμογή των νόμων δεν εξαιρούνται το ΚΚΕ και ο κ. Βαρουφάκης. «Ό,τι ισχύει για κάθε Έλληνα, ισχύει και για εσάς», είπε.

Με την πρόταση, πάντως, του πρωθυπουργού συμφώνησε ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Η χτεσινή συζήτηση στη Βουλή έδειξε ότι το θέμα του εορτασμού της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δεν έχει κλείσει. Αντιθέτως έχουμε τη διακηρυγμένη θέση δύο κομμάτων ότι η πορεία θα γίνει όπως και αρκετούς μαζικούς φορείςπου καλούν στην πορεία του Πολυτεχνείο.

Κάλεσμα συμμετοχής στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας, ώστε να τιμηθεί η 47η Επέτειος της Εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973, απευθύνει ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974 (ΣΦΕΑ). «Να τιμήσουν τους νέους και τους εργαζόμενους που ξεπερνώντας το φόβο και αψηφώντας την τρομοκρατία, την αστυνομική βία και καταστολή, όρθωσαν το ανάστημά τους στα όργανα της στρατιωτικής Χούντας, παλεύοντας για την Ελευθερία τους, για μόρφωση, ψωμί, δουλειά, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το λαό και τον τόπο μας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση.

Πηγή
Author: editor03

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...