Άγρια κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα με ατάκες «φωτιά», Μαρκ Τουέιν και Ανδρέα Παπανδρέου

Μοιραστειτε το

Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών με αιχμή του δόρατος τη χθεσινή συζήτηση για τη νέα αμυντική συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας αντήλλαξαν φαρμακερές ατάκες, πόλωση και πλούσια δόση ειρωνικής διάθεσης

Από τη συζήτηση στη Βουλή διεφάνη ότι από εδώ και στο εξής και όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης θα αποκτούν και προσωπικό χαρακτήρα μεταξύ των δύο πολιτικών ανδρών.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διπλή γλώσσα στα εθνικά θέματα ιδίως στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, υπενθυμίζοντας την έκπληξη του τέως πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, με τις οποίες εξέφραζε την απορία του για την αρνητική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι στην αμυντικής συμφωνίας την στιγμή που το περιεχόμενό της καθορίστηκε και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Και μιας και αναφερθήκατε στον κ. Πάιατ επιτρέψτε μου να διαβάσω τι έλεγε ο κ. Πάιατ ερωτηθείς για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αμυντική Συμφωνία. Ρωτήθηκε για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και απάντησε: μένω έκπληκτος. Γιατί έχω πει ότι η αναγέννηση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ. Τα τέσσερα μέρη που τροποποιούνται είναι μέρη που εντοπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκινήσαμε να λειτουργούμε Λάρισα και Αλεξανδρούπολη επί ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζω επίσης από τις συνομιλίες μου με τον κ. Τσίπρα και τον πρώην υπουργό κ. Κατρούγκαλο ότι κατανοούν την σημασία των σχέσεων με τις ΗΠΑ και μοιράζονται τις δεσμεύσεις» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει σε έντονο ύφος:

«Συναντήσατε κ. Τσίπρα τον κ. Πάιατ τον περασμένο Φεβρουάριο και δεν ανακοινώσατε τη συνάντηση; Τι του είπατε εκεί. Μήπως του είπατε: «έλα μωρέ, θα πω και 2 κουβέντες παραπάνω για την κοινή γνώμη αλλά ξέρεις ότι στηρίζω την συμφωνία». Δεν τα λέω εγώ αυτά κ. Τσίπρα. Τα λέει ευθέως ο κ. Πάιατ. Πίσω από τις κλειστές πόρτες άλλα λέτε. Και έρχεται μετά να μας μιλήσετε για την γλώσσα του πατριωτισμού. Είναι ξένη γλώσσα για εσάς ο πατριωτισμός κ. Τσίπρα».

Η παραπάνω αναφορά του πρωθυπουργού έκανε έξαλλο τον κ. Αλέξη Τσίπρα ο οποίος απάντησε στον κ. Μητσοτάκη αφήνοντας αιχμές και για τον κ. Πάιατ περί του ρόλου του ως πολιτικού παράγοντα: «αναγορεύσατε τον πρέσβη των ΗΠΑ σε πολιτικό παράγοντα. Αυτά έχουν να γίνουν από τα χρόνια του Παπάγου. Δεν το ήξερα. Την επόμενη φορά θα σας καλέσω και εσάς. Υπάρχει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την συνάντησή μου με τον Αμερικανό πρέσβη. Είναι δυνατόν να λέτε ότι ήταν μυστική μια συνάντηση με τον πρέσβη στην Βουλή; Και τι λέει αυτή η ανακοίνωση; Ότι εξέφρασα την αντίθεσή μου με το περιεχόμενο της Συμφωνίας. Το να κουνάτε εσείς το δάχτυλο για διπροσωπία πάει πολύ. Εσείς συμμετείχατε στα συλλαλητήρια για την Συμφωνία Πρεσπών και μετά λέγατε ότι την τιμάτε».

Σε άλλο σημείο της αντιπαράθεσης ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ειρωνικά στον Πάνο Καμένο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα εμπιστεύτηκε την Εθνική Άμυνα της χώρας στον τότε πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο οποίος είχε προτείνει να υιοθετηθεί ως εθνικό νόμισμα το δολάριο και να μετατραπεί το αεροδρόμιο της Καρπάθου σε νέο Κανάβεραλ. Στη δευτερολογία του μάλιστα ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Μου θυμίσατε τον Ανδρέα Παπανδρέου που εκλέχτηκε με το “έξω οι βάσεις του θανάτου” για να υπογράψει το 1983 την παραμονή για 5 χρόνια» και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για «υποκρισία», αναφέροντας πως «είναι ξένη γλώσσα για εσάς η γλώσσα του πατριωτισμού σε ένα θέμα που απαιτεί μέγιστη υπευθυνότητα».

Τσίπρας: Νομίζετε ότι με προσβάλλετε, αλλά με τιμάτε

Στις αναφορές Μητσοτάκη απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας: «Νομίζετε ότι θα με προσβάλλετε λέγοντας ότι τηρώ τη στάση απέναντι στις ΗΠΑ που τηρούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Δεν καταλάβατε. Με τιμά να μου το λέτε. Γιατί η στάση της προοδευτικής παράταξης στα εθνικά ήταν πάντα πατριωτική».

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήγε λίγο αργότερα και ένα βήμα παραπέρα όταν διάβασε όσα είχε πει ο κ. Παπανδρέου το 1990 κατά τη διάρκεια της τότε σύγκρουσής του με τον Κ. Μητσοτάκη στην αντίστοιχη υπογραφή συμφωνίας με τους Αμερικανούς.

«Ο Α. Παπανδρέου απάντησε τότε το 1990 ότι η διαπραγμάτευση με την αμερικανική πλευρά επιβάλλεται από τα συμφέροντα της Ελλάδος, αλλά πάντα είναι ένα νόμισμα που έχει δύο όψεις. Η μία όψη είναι να αναγνωρίσει ότι εφόσον ο άλλος είναι υπερδύναμη θα κάνουμε ότι μας πει, θα τα δώσουμε όλα. Η άλλη όψη, που είναι υπαρκτή, είναι να πεις ότι η Ελλάδα έχει προσφέρει αγώνες, ήταν παρούσα σε δύο πολέμους, η Ελλάδα ουδέποτε διεκδικεί χώρο που να μην είναι δικός της, αλλά προασπίζει με υπερηφάνεια τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Αυτή η Ελλάδα μπορεί να πει ότι αν σου προσφέρουμε διευκολύνσεις, θα μας παρέχεις επιτέλους κάλυψη από την επιθετικότητα της συμμάχους μας Τουρκία; Εάν όχι η μικρή Ελλάς λέει δεν μπορώ να υπογράψω. Το ένα είναι εκβιασμός το άλλο είναι διάλογος», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα τσιτάτα του Τουέιν

Από την κόντρα των δύο ανδρών δεν έλλειψαν και τα τσιτάτα ξένων συγγραφέων. Την τιμητική του, αυτή τη φορά είχε ο Μαρκ Τουέιν… Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ξεκινώντας την εισαγωγική του τοποθέτηση είπε πως ο «Αμερικανός συγγραφέας Μ. Τουέιν έλεγε ότι πατριωτισμός είναι να στηρίζεις την χώρα σου συνεχώς και την κυβέρνηση όταν το αξίζει». Πως απάντησε ο κ. Τσίπρας; Με ακριβώς το ίδιο τσιτάτο: «Κύριε Μητσοτάκη ξεκινήσατε ομιλία σας με απόφθεγμα του Μ. Τουέιν ο οποίος όμως είπε και κάτι άλλο. Είπε πως «Πίστη στην πατρίδα πάντα. Πίστη στην κυβέρνηση όταν το αξίζει» για να επανέλθει ο πρωθυπουργός και να σχολιάσει: «Πείτε στους συνεργάτες σας ότι ακριβώς αυτό το απόφθεγμα του χρησιμοποίησα. Όχι άλλο. Είστε σε κάποια σύγχυση».

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Δεν το παίζουμε υπέρ ή κατά των ΗΠΑ για τις ψήφους – Στηρίζουμε μόνο τα εθνικά συμφέροντα

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Μου θυμίσατε τον Ανδρέα Παπανδρέου – Υποκριτική η στάση σας

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...