Άγρια καταστολή διαδηλωτών λίγο πριν το δημοψήφισμα στη Χιλή

Μοιραστειτε το

Επεισόδια ξέσπασαν για μία ακόμη νύχτα στη Χιλή, κατά τη διάρκεια των χθεσινών κινητοποιήσεων στην πρωτεύουσά της, λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος την Κυριακή.

Επί πολλές ώρες στην πλατεία Ιταλίας του Σαντιάγο, επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας που συνεχίζεται εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, διαδηλωτές έριχναν αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων της τάξης, οι οποίες απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού το οποίο περιείχε χημικό.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί στην πόλη από χθες το πρωί με δεκάδες μέλη της μονάδας αντιμετώπισης ταραχών, αλλά και θωρακισμένα οχήματα και αντλίες νερού, προκειμένου να απωθήσουν τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί για άλλη μία Παρασκευή.

Είχε προηγηθεί μαζική διαμαρτυρία την προηγούμενη Κυριακή στην πλατεία, όπου είχαν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι για να γιορτάσουν την πρώτη επέτειο από την έναρξη της εξέγερση, που συντάραξε τη χώρα κι έθεσε υπό αμφισβήτηση το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της, που ωφελεί τους πλουσιότερους και τροφοδοτεί τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες.

Ιστορικό δημοψήφισμα

Στο αυριανό ιστορικό δημοψήφισμα οι πολίτες της χώρας καλούνται να δηλώσουν αν επιθυμούν τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος, το οποίο η χώρα κληρονόμησε από τη δικτατορία του Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990) και πολλοί θεωρούν ότι εμποδίζει την υιοθέτηση μέτρων προς την κοινωνική δικαιοσύνη.

Στις 15 Νοεμβρίου 2019, έπειτα από ένα μήνα βίαιων διαδηλώσεων, ο κυβερνητικός συνασπισμός και τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης αναγκάστηκαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

«Πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε την Κυριακή, όμως πρέπει και να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στον δρόμο ώστε η κυβέρνηση να αλλάξει στάση», εξήγησε ο Μισέλ Λετράνς, 30χρονος διαδηλωτής. «Θα υπάρχει πάντα βία, είναι αναπόφευκτο». «Αν δεν υπάρχει βία, δεν υπάρχει πίεση», τόνισε.

Σημειώνεται ότι τον ένα χρόνο που διαρκούν οι διαδηλώσεις -οι οποίες διακόπηκαν από την πανδημία τον Μάρτιο αλλά επαναλαμβάνονται από τα τέλη Αυγούστου- έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 30 άνθρωποι, ενώ χιλιάδες έχουν τραυματιστεί, συλληφθεί ή βασανιστεί.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...