Άγκυρα: Προκατειλημμένη η Ε.Ε. εναντίον της Τουρκίας

Μοιραστειτε το

Μεβλούτ Τσαβούσογλου

AP Photo/Petros Karadjias

Επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τα τελικά συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, η οποία πάντως ανέβαλε για μια ακόμη φορά να επιβάλει κυρώσεις ή να απαντήσει ουσιαστικά στην τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Η Άγκυρα καλεί την Ε.Ε. να σταματήσει «να παραδίδεται στις παράλογες και κακομαθημένες αξιώσεις της Ελλάδας και της Κύπρου», καλώντας την να υποβάλει προτάσεις προσανατολισμένες στη λύση των προβλημάτων.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών:

«Η Τουρκία τάσσεται υπέρ της μείωσης της έντασης και του διαλόγου και έδειξε καλή πρόθεση ανταποκρινόμενη θετικά σε αυτές τις εκκλήσεις. Τονίσαμε ότι μετά τις αποφάσεις της 1-2 Οκτωβρίου της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που ανακοινώθηκαν αναμένουμε πλέον να υπάρξουν απτά αποτελέσματα», προστίθεται.

«Δεν προκάλεσε καθόλου έκπληξη το γεγονός ότι στην σημερινή σύνοδο η Ε.Ε., η οποία αγνοεί τα επιχειρήματα της Τουρκίας όπως πάντα με την προκατειλημμένη στάση της χαρακτήρισε ως “πρόκληση” την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και των Τουρκοκυπρίων», αναφέρει η ανακοίνωση.

Επίσης, η Άγκυρα ισχυρίζεται πως «αντί για την προώθηση του διαλόγου του συμβιβασμού και της άνευ όρων θετικής ατζέντας, η συνέχιση της ρητορικής των κυρώσεων από την ΕΕ, δείχνει πόσο μακριά από την ειλικρίνεια και πόσο μη εποικοδομητικός είναι ο στόχος και η γλώσσα που χρησιμοποιούν».

Και καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση «να προσανατολιστεί στην επίλυση των προβλημάτων με ατζέντα για κοινά συμφέροντα και κοινό μέλλον σεβόμενη τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Γι’ αυτό πρέπει να σταματήσει να παραδίδεται στις παράλογες και κακομαθημένες αξιώσεις της Ελλάδας και του ελληνοκυπριακού τομέα. Πρέπει να γνωρίζουν ότι η απειλητική γλώσσα ενάντια στην Τουρκία δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αναμένουμε από την Ε.Ε. αντί να απειλεί την Τουρκία, να υποβάλει χειροπιαστές και αμερόληπτες προτάσεις προσανατολισμένες σε λύσεις που να υπηρετούν τα κοινά μας συμφέροντα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τσαβούσογλου στο Παρίσι

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το CNN Turk, την ερχόμενη Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούγλου, θα πάει στη Γαλλία, όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λεντριάν, όπου θα συζητηθούν διμερή και άλλα θέματα.

Η επίσκεψη αυτή έχει σημασία, με δεδομένο ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Γαλλίας είχαν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τόσο τις εξελίξεις στη Λιβύη, όσο και για τις ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...