Τα κρυφά στοιχεία των δημοσκοπήσεων – Τα τρία «καυτά» ζητήματα


Τι δείχνουν τα γκάλοπ για τρία «καυτά» ζητήματα. Τι μπορεί να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Όλες οι δημοσκοπήσεις σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνουν προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο υπάρχουν τρία φλέγοντα ζητήματα που χρειάζεται να ληφθούν υπόψη.

Ασχέτως με το πού εστιάζει το κάθε κόμμα, τα «ψιλά γράμματα» των δημοσκοπήσεων έχουν ιδιαίτερη σημασία. Σύμφωνα με την ανάλυση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, τρία είναι τα «καυτά» ζητήματα. Η συσπείρωση, το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός και η αυτοδυναμία ή η συνεργασία.

Η συσπείρωση των δύο μεγάλων κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) είναι στο 70%, σύμφωνα με την PULSE, ενώ σύμφωνα με την ALCO η συσπείρωση για τη ΝΔ είναι στο 74% και για τον ΣΥΡΙΖΑ στο 69%. Όπως λένε οι δημοσκόποι, η τάση δείχνει να έχει ανοδική πορεία η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Η φθορά, από την άλλη, για το κυβερνών κόμμα είναι συνηθισμένη. Το 49,7% δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο από την κυβέρνηση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το ισοζύγιο των μετακινήσεων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αλλάξει. Ωστόσο, ένα μεγάλο «κλειδί» των μετρήσεων αποτελούν οι αναποφάσιστοι. Χαρακτηριστικά, ένα 10% των αναποφάσιστων ταλαντεύεται ευθέως μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά στην αυτοδυναμία ή συνεργασία, είναι ένα από τα πιο υποφωτισμένα πεδία των μετρήσεων. Για την GPO, το 52,2% απαντά ότι προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ το 45,1 ότι προτιμά συνεργασία. Στην PULSE το 47% απάντησε ότι προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση. Σύμφωνα με τους δημοσκόπους, έχει παρατηρηθεί ότι πριν από το μνημόνιο, το εκλογικό κοινό ήθελε συνεργασίας σε ποσοστό περίπου 70%.

Σχετικά τώρα με την ανθεκτικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση του πρωθυπουργού, στην PULSE διατηρεί το προβάδισμα ως καταλληλότερος πρωθυπουργός. Αντίστοιχα, στην ALCO και στην MRB το ποσοστό που συγκεντρώνει είναι άνω του 30% έναντι του Αλέξη Τσίπρα που είναι 20% στην πρώτη και 29,2 στη δεύτερη.

Λόγω της απλής αναλογικής στην πρώτη κάλπη, η συζήτηση αναζωπυρώνεται και προγραμματικά. «Κλειδί» για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να ισορροπήσει στο αριστερόστροφο και στο κεντρώο κοινό και για τη ΝΔ να έχει υψηλή συσπείρωση στην πρώτη κάλπη. Μια βασική λεπτομέρεια είναι πως από την πρώτη στη δεύτερη κάλπη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δυνητικά μεγάλη δεξαμενή αφού κινητοποιεί το «αντισυστημικό» κοινό με αντιδεξιά χαρακτηριστικά, αλλά αυτό προϋποθέτει να έχει υψηλή επίδοση στην πρώτη κάλπη για να γίνει «ντέρμπι».

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Διαβάστε ακόμα:

«Hard Rock» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το αδιάβλητο των εκλογών

Δημοσκόπηση: Πώς επηρέασε η υπόθεση Πάτση τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση: Σταθερό προβάδισμα ΝΔ – Η ακρίβεια μαστίζει τα νοικοκυριά

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Previous Προσλήψεις σε 15 Δήμους - Θέσεις για υποψηφίους 22 ειδικοτήτων - OTA VOICE
Next Νέο έκτακτο δελτίο για την κακοκαιρία EVA - Στο επίκεντρο Ιόνιο και Ήπειρος - Πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο
All24 Team
About the author

All24 Team