Τα γούρια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για το 2021 -Τσαρούχια και εύζωνες σύμβολα τύχης | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | iefimerida.gr


Εύζωνες, Τσαρούχια και Ελληνοπούλες, τα τρία διαχρονικά σύμβολα του ελληνισμού, είναι τα γούρια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για το 2021 τα οποία ήδη διατίθενται online.

Tα γούρια για το 2021 είναι εμπνευσμένα από την επέτειο των 200 χρόνων από το 1821 και από την την έκθεση «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου», που εγκαινιάζει το Μουσείο στις 10 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για μια σπάνια, εμβληματική έκθεση που θα αποκαλύψει για πρώτη φορά στο κοινό την Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου με σημαντικά ευρωπαϊκά έργα του 19ου αιώνα και του Ελληνικού Νεοκλασικισμού, τοποθετώντας τα δίπλα σε σημαντικές αρχαιότητες από μεγάλα Μουσεία της Ελλάδας και της Ιταλίας.

κρεμαστο
Χρυσές μινιατούρες από Τσαρούχια, Εύζωνες και Ελληνοπούλες, γίνονται σύμβολα τύχης, δύναμης και προστασίας

Χρυσές, αστραφτερές μινιατούρες από Τσαρούχια, Εύζωνες και Ελληνοπούλες, γίνονται σύμβολα τύχης, δύναμης και προστασίας για το 2021

Με γούρι ένα Τσαρούχι

Το Τσαρούχι: είναι το πιο διαδεδομένο υπόδημα των χωρικών της ηπειρωτικής Ελλάδας μέχρι τον 19ο – αρχές 20ου αιώνα. Εγινε ιστορικό σύμβολο του αγώνα από την ενδυμασία των αγωνιστών του 1821.

γουρι
Γούρι για το 2021 Τσαρούχι | 42 ευρώ

Ο Εύζωνας: Οι Εύζωνες είναι επίλεκτοι στρατιώτες του ελληνικού στρατού, ευρύτερα γνωστοί ως τσολιάδες. Η στολή τους καθιερώθηκε επίσημα από τον Βασιλέα Όθωνα την οποία έφερε και ο ίδιος σε επίσημες εμφανίσεις.

Γουρι εύζωνας
Γουρι εύζωνας

Η Ελληνοπούλα: Η μινιατούρα της Ελληνοπούλας φοράει την παραδοσιακή ελληνική στολή που καθιερώθηκε από την βασίλισσα της Ελλάδας Αμαλία , ως επίσημη ενδυμασία της αυλής της. Τα επόμενα χρόνια αυτός ο τύπος ενδυμασίας με αφετηρία την βασιλική αυλή, διαδόθηκε στα αστικά κέντρα της Ελλάδας και μετεξελίχθηκε σε εθνική γυναικεία φορεσιά.

γουρι
Γουρι Ελληνοπούλα

Γούρια στο eshop του Μουσείου Κυκλαδικής Τεχνης

Πραγματοποιώντας τις αγορές σας ΕΔΩ ενισχύετε τα εκπαιδευτικά και κοινωνικά προγράμματα του Μουσείου. Το Cycladic Shop συνεχίζει να λειτουργεί μέσα από το eshop του με αποστολές σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. Τηλεφωνική εξυπηρέτηση και παραλαβή από το shop Δευτέρα – Παρασκευή, 10:00 – 17:00 Τ. 210 7228321 (εσωτ. 107, 117, 153) | E. [email protected] / Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4

Πηγή
Author: NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Previous Ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα σε αντίποινα για τη ρίψη ρουκέτας
Next Εμβόλιο κορονοϊού – Ραντεβού μέσω sms για τη χορήγησή του στην Ελλάδα