«Προγραμματισμός που δεν αναιρεί το όραμα»


Οσα θα διαβάσετε «γεννήθηκαν» από την επικοινωνία μας, ουσιαστικά σύντομο χαιρετισμό, με τον Γιόακιμ Λεβ, το πρωινό της Τετάρτης. Λίγες ώρες ύστερα από το 3-3 της γερμανικής εθνικής ομάδας με την Ελβετία για τη διοργάνωση-εύρημα της UEFA, το Νations League, o προπονητής της, μαζί με την «καλημέρα» της «Εφ.Συν.», έλαβε και το ερέθισμα που τριβέλιζε το δικό μας μυαλό ως αποτέλεσμα της απουσίας ενέργειας, ιδεών, κοινώς θέλησης.

Ηταν η κύρια παρατήρησή μας όταν την προηγούμενη μέρα είδαμε την Εθνική Ελπίδων να χάνει 1-0 στη Λεωφόρο από τους Κροάτες. Παρατηρήσαμε προκλητική απουσία αντανακλαστικών από τους δικούς μας παίκτες, παράλληλα οι άνδρες Γερμανοί μάλλον κινήθηκαν όπου… φυσούσε ο άνεμος απέναντι στην Εθνική Ελβετίας. Πρόκειται για γενικευμένο λοιπόν σύμπτωμα της περιόδου του ιού ή μήπως η ίδια γενίκευση είναι αυθαίρετη;

Φιλικός, αν και πάντα λακωνικός, ο προπονητής της Εθνικής Γερμανίας αρχικά είπε ότι «είμαι σίγουρος, τα παιχνίδια, πόσο μάλλον τα αποτελέσματα του Νations League… χρήζουν τώρα και μελλοντικά μεταφυσικής ερμηνείας». Δεν τον είδαμε αλλά είμαστε σίγουροι πως χαμογέλασε αμέσως μετά όταν μας μήνυσε: «Κάθε ποδοσφαιρική εμπειρία είναι χρήσιμη, αλλά τα τωρινά παιχνίδια της νέας διοργάνωσης απαιτούν ιδιαίτερο αγωνιστικό και ψυχολογικό χειρισμό ώστε ν’ αποδειχθούν χρήσιμα. Είναι ευνόητο αυτό που λέω, δεν χρειάζεται εξήγηση».

Ευχήθηκε «γρήγορη ανάρρωση» στον θετικό Κριστιάνο Ρονάλντο, φιλοσόφησε «όπως έλεγαν οι πρόγονοί σας στην Ελλάδα, κάθε κακή πραγματικότητα προσφέρει γνώση, έχει θετική πλευρά» (σ.σ.: προφανώς το «ουδέν κακόν αμιγές καλού» είχε στο μυαλό του) και συμπλήρωσε: «Αναρωτιέμαι με αληθινό ενδιαφέρον αν ο κοινός, παγκόσμιος, κίνδυνος, όταν περάσει, θα μας έχει κάνει πιο συναινετικούς, με συναίσθηση της ουσίας στην καθημερινότητα».

Απαντήσαμε, χωρίς να μας βλέπει, με εύγλωττη, μάλλον σαρκαστική, κίνηση του κεφαλιού, η μετάφρασή της; «Μακάρι, αλλά η ανθρώπινη ιστορία διδάσκει πως το γένος μας είναι ανεπίδεκτο μάθησης». Υποθέτουμε πως και ο ίδιος, όταν διατύπωνε την ευχή για την επόμενη μέρα της επίθεσης του Covid-19 στη ζωή μας, ίσως έγνευσε με παρόμοιο τρόπο για τη συγκεκριμένη ανθρώπινη ανεπάρκεια.

Ρώτησε «ποια είναι τα νέα από το ελληνικό ποδόσφαιρο;», απαντήσαμε «επιχειρούμε να ανασυνταχθούμε μετά το τέλος της περιόδου ακμής που ακολούθησε την επιτυχία της Εθνικής μας, το 2004, στην Πορτογαλία». Ενημερώσαμε για την ταπεινότητα της Εθνικής Ελπίδων, ομάδας-προθάλαμου των ανδρών, το προηγούμενο βράδυ, στη Λεωφόρο, απέναντι στους Κροάτες με τη σημείωση πως «ανησυχία σπέρνει παρόμοια εμφάνιση για το μέλλον μας» και ο Λέβ σιβυλλικά θύμισε Ρεχάγκελ:

«Σχέδιο ανάπτυξης οφείλετε να χαράσσετε έπειτα από κάθε χρονική και αγωνιστική περίοδο που κάνει τον κύκλο της, άρα διαρκώς. Η ιστορία ονόματι “επιτυχία” επαναλαμβάνεται μόνο όταν την καλείς να επανέλθει. Με προγραμματισμό και ρεαλισμό που όμως δεν αναιρεί το όραμα».

Και να μη γνωρίζαμε την εθνικότητά του, θα λέγαμε πως είναι Γερμανός…

Πηγή
Author: Σπύρος Τσάμης

Previous Κορονοϊός: Δήλωση-«βόμβα» από Έλληνα καθηγητή στο Yale - Πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα;
Next Τάκης Μπινιάρης: Οι βραδιές με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το «όχι» στην Αλίκη Βουγιουκλάκη! | newsbreak