Παρατείνεται μέχρι τη Δευτέρα η υποβολή αιτήσεων για αναδρομικά κληρονόμων συνταξιούχων | newsbreak


Την παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων έως τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου για τους κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων ανακοίνωσε ο ΕΦΚΑ.

Η σχετική προθεσμία έληγε χθες, και ενώ το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να προχωρήσει στην πρώτη καταβολή αναδρομικών έως το τέλος του μήνα. Σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 183.028 αιτήσεις, που αντιστοιχούν σε 137.047 αποβιώσαντες συνταξιούχους, σε σύνολο 172.222.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο στάδιο, που θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, οι δικαιούχοι κληρονόμοι καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση / υπεύθυνη δήλωση με όλα τα αναγκαία στοιχεία, χωρίς να είναι υποχρεωτική η επισύναψη των προβλεπόμενων πιστοποιητικών. Εφόσον αυτά είναι διαθέσιμα, τα επισυνάπτουν ταυτόχρονα στην αίτησή τους. Σε άλλη περίπτωση, μπορούν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2021 να επανέλθουν στην υπηρεσία και να τα επισυνάψουν στην αίτηση / υπεύθυνη δήλωση.

Οι κληρονόμοι καλούνται να επισυνάψουν στην ιστοσελίδα apps.ika.gr τα ακόλουθα τρία πιστοποιητικά:

1) Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς, το οποίο μπορούν να αντλούν από την ηλεκτρονική διεύθυνση www.gov.gr

2) Πιστοποιητικό Πλησιέστερων Συγγενών, το οποίο αντλούν από τη διεύθυνση www.gov.gr.

3) Πιστοποιητικό περί μη Δημοσίευσης Διαθήκης, το οποίο απαιτείται μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει δημοσιευμένη διαθήκη. Τα στοιχεία του μπορούν να αντληθούν ηλεκτρονικά από τη διεύθυνση www.gov.gr.

Όπως έχει αποσαφηνίσει το υπουργείο Εργασίας, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας θα γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και όσοι επιλεγούν θα πρέπει εντός 15 ημερών να προσκομίσουν όσα επιπλέον στοιχεία τούς ζητηθούν. Σε διαφορετική περίπτωση, τα ποσά θα θεωρηθούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Πηγή
Author: Λαμπρίνα Κ.

Previous Καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός στην Κύπρο-Πρώτη φορά στην Ιστορία 
Next ΟΠΑΠ: Νέος διευθύνων σύμβουλος ο Jan Karas
all24.gr
About the author

all24.gr